10 işçiye mezar olan fabrikanın arazisi ranta açıldı!

10 işçiye mezar olan fabrikanın arazisi ranta açıldı!
Sakarya'nın Hendek ilçesinde 10 işçinin ölümüne sebep olan patlamanın ardından fabrikanın arazisi rant aracı oldu.

Sakarya'nın Hendek ilçesinde yaşanan patlamanın ardından, eski MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun'a ait havai fişek fabrikasının arazisi, yeni MÜSİAD Başkanı’nın kurduğu kooperatife satıldı.

Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre; 3 Temmuz 2020'de Hendek’teki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, imha çalışmaları sırasında meydana gelen ikinci patlamada ise 3 asker yaşamını yitirmişti.15 bin metrekarelik alana kurulu fabrika, 225 bin 709 metrekarelik bir arazi üzerinde bulunuyordu. Patlamadan dört yıl sonra, bu arazide imar değişikliği yapıldı.

El değiştirildi

Patlamanın hemen ardından satışa çıkarılan ancak alıcı bulamayan arazi, 17 Temmuz 2023'te satıldı. Araziyi satın alan kuruluş ise, 5 Temmuz 2023'te kurulan KOBÜDER Karma Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi oldu. Bu kooperatif, eski MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’un yardımcılığını yapmış olan, şimdiki MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı İsmail Filizfidanoğlu tarafından kuruldu. Kooperatifin kuruluş sermayesi yalnızca 700 Türk Lirası olarak belirlendi.

Sanayi bölgesi ilan edildi

Kooperatifin el değiştirmesinden hemen sonra Hendek Belediye Meclisi, imar değişikliği teklifini oy çokluğuyla kabul etti ve arazi organize sanayi bölgesi ilan edildi. Fabrika arazisinin yeni değerinin yaklaşık 500 milyon lirayı bulacağı tahmin ediliyor. CHP'li Hendek Belediye Meclisi Üyesi Setenay Halis, bu imar değişikliğinin MÜSİAD ile bağlantısının tesadüf olmadığını belirtti.

CHP tepkili

Konuyla ilgili CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, patlamada hayatını kaybeden işçiler ve askerler için bu arazinin bir yas alanı olması gerektiğini savundu. Taşkent, "İmar değişikliği ile rant kamu vicdanının önüne kondu" dedi ve Hendek Belediyesi'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını ifade etti.

Ne olmuştu?

Sakarya 'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm arazide kurulu fabrikada 3 Temmuz 2020'de saat 11.15'te meydana gelen patlama, olay yerine 50 kilometre mesafedeki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlama nedeniyle fabrika yakınındaki Yukarıçalıca ve Akarca mahallerindeki evler ile ekinler zarar gördü.

Patlamada 7 işçi hayatını kaybederken meydana gelen ikinci patlamada da 3 asker yaşamını yitirdi.

Öne Çıkanlar