Altın sahiplerini ilgilendiriyor! 81 ilde yasaklandığı iddia edildi
Yeni ekonomi yönetimi, 28 Mayıs 2023 seçimlerinin ardından görevi devraldı ve Ağustos ayında, özellikle Türkiye'deki ekonomik belirsizlikler ışığında, işlenmemiş altın ithalatını sınırlayan bir dizi önlemler aldı.
"Yarım ve çeyrek gram altının satışına yasak geldi" iddiası
Çok sayıda haber sitesinde yarım ve çeyrek gram altının satışının yasaklandığı öne sürüldü. AA'nın haberine göre ise; Bu tür altınların satışıyla ilgili alınmış bir yasak kararı bulunmuyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Rafineriler Tarafından Üretilecek Basılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelgede Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge'si geçtiğimiz aylarda yayımlandı.
Genelgede, yapılan düzenleme kapsamında 7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren "Basılı altınlar asgari 1 gram, azami 100 gram, gümüşler asgari 50 gram, azami 500 gram, platin ve paladyumlar asgari 2,5 gram, azami 250 gram ağırlığında üretilebilecek." ifadelerine yer verildi. Bir önceki düzenlemede ise basılı altınların asgari üretim sınırı "0,5" gram olarak belirlendi.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Düzenlemeyle ilgili bir internet sitesi okuyucularıyla paylaştığı habere "Yastık altında altını olanlar şokta, satışı resmen yasaklandı" başlığı attı.
Benzer başlıklar farklı haber kaynakları tarafından da kullanıldı. Bir televizyon kanalının haber sitesi "Gram altın sahiplerini korkutan gelişme! Satışı resmen yasaklandığı" başlığını kullanarak haberi takipçilerine sundu. Bu ifadeler geçmiş yıllarda 0,25 ve 0,50 gram altın birikimi yapanları endişelendirdi. Ellerinde kalan altınları satamayacağını düşünen bazı yatırımcılar paniğe kapılıp, kuyumculara yöneldi.
BULGULAR
Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaya konu olan içeriklerin arka planını araştırdı.
Öncelikle yönetmelikle ilgili düzenlemenin yapıldığı Ağustos 2023'ten sonra benzer içeriklerin gündeme gelmesinin yatırımcılar arasında paniğe yol açtığı, 0,25 ve 0,50 gramlık altınlarını bozdurmak isteyenlerin düşük fiyata ellerindekileri altınları kuyumculara sattığı belirlendi. İnternette açık kaynaklardan yapılan araştırmalarda o tarihlerde konuyla ilgili uyarı niteliği taşıyan çok sayıda habere ulaşıldı.
Anadolu Ajansı Teyit Hattı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 'Rafineriler Tarafından Üretilecek Basılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelgede Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge' başlıklı düzenlemeyi inceledi. Kamuoyuyla da paylaşılan metnin 4. maddesindeki düzenlemelerin şu şekilde olduğu görüldü;
MADDE 4- (1) Basılı kıymetli madenlerin saflık ayarının;
a) Altın için en az 995/1000,
b) Gümüş için en az 99,9/100,
c) Platin için en az 99,95/100,
ç) Paladyum için en az 99,95/100,
olması zorunludur.
(2) Basılı kıymetli madenlerin üzerinde üretildiği rafinerinin amblemi ya da damgası, seri numarası, ağırlığı ile saflık ayarının bulunması zorunludur. Rafinerilerce üretilecek her bir basılı kıymetli maden üzerinde altın için “GOLD” veya “AU”; gümüş için “SILVER” veya “AG”; platin için “PLATINUM” veya “PT”; paladyum için “PALLADIUM” veya “PD” ibaresi bulunması zorunludur.
(3) Basılı kıymetli madenlerin yalnızca dikdörtgensel şekilde üretilmesi mümkündür. Bunun dışında herhangi bir şekilde basılı kıymetli maden üretilemez.
(4) Basılı altınlar asgari 1 gram, azami 100 gram; basılı gümüşler asgari 50 gram, azami 500 gram; basılı platin ve paladyumlar asgari 2,5 gram, azami 250 gram ağırlığında üretilebilir.
(5) Basılı kıymetli madenlerin üzerinde ikinci fıkrada belirtilenler dışında herhangi bir görsel ya da yazılı ibare bulunamaz.
(6) Basılı kıymetli madenlerin ağırlıklarındaki sapma oranı -0, milyem cinsinden sapma toleransları altın için on binde ±2, gümüş için on binde ±2, paladyum için binde ±1, platin için binde ±1 olacak şekilde üretilmesi zorunludur.
(7) Basılı kıymetli madenlerin bir paket içerisine konulması zorunludur. Paket üzerinde Darphane tarafından üretilen seri numarası, KMTS’ye kaydedilen benzersiz kod ile bandrolün bulunması zorunludur. Söz konusu seri numarası, benzersiz kod ve bandrole ilişkin usul ve esaslar Darphane tarafından belirlenir.
(8) Rafineriler tarafından ihraç edilmek üzere üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarda düzenlenen şartları sağlamayan basılı kıymetli maden üretilmesine Darphane’nin görüşü alınarak Genel Müdürlük tarafından izin verilebilir.
İlgili düzenlemedeki maddeler incelediğinde vatandaşların birikimlerini kuyumculara satmasına engel teşkil edecek herhangi bir unsur olmadığı görüldü. Ayrıca iddiayı gündeme taşıyan haberlere atılan başlıklarla içeriklerin birbirinden kopuk olduğu da tespit edildi.
Kaynak:AA