Yeni düzenlemeyle elden ödeme yasaklandı. 40 bin lira cezası var
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (SGK), sigortasız çalıştırmanın ciddi yaptırımları olacağı konusunda işverenleri uyardı. Buna göre, bir çalışanın sadece 1 gün dahi sigortasız çalıştırılması durumunda işverenler en az 40 bin lira para cezası ile karşı karşıya kalacaklar.
SGK, kayıtdışılığın çok fazla olduğu iş sektörleri ile yabancı kişilerin yoğun olarak çalıştığı sektörlere yönelik bilgilendirme faaliyeti yapmaya başladı.
BİR GÜN BİLE SİGORTASIZ ÇALIŞTIRANA AYLIK EN AZ 40 BİN TL CEZA
SGK, Bir işletmenin bir çalışanı 1 gün dahi sigortasız çalıştırılması durumunda, 2024 senesi için aylık en az 40 bin 5 lira para cezası uygulanabileceğini belirtti.
Sigortasız işçi çalıştırmanın cezai yaptırımları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102. Maddesi’nde belirlenmiştir.
İlgili kanun maddesine göre, sigortasız çalıştırılan işçi sayısı işverene uygulanacak idari para cezasını belirler. Sigortasız işçi çalıştırmanın cezaları aşağıdaki şekildedir:
- İşçi işe başlamış ancak bildirge verilmemişse, asgari ücret tutarında para cezası uygulanır.
- Bildirgenin verilmemiş olması mahkeme kararı, inceleme veya ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan belgelerle tespit edilmişse, para cezası asgari ücretin iki katı tutarında olacaktır.
- Bildirgenin verilmediğinin tespit edilmesinden sonraki 1 yıl içerisinde tekrar bir bildirge yapılmamışsa, para cezası asgari ücretin 5 katı tutarında olacaktır.
- İşçi işe başlamış ancak SGK beyannamesi verilmemişse, asgari ücret tutarında para cezası uygulanır.
- İşçi sigortasız olarak 1 ay çalıştırılıyorsa, ceza 20.516 TL olarak belirlenir.
- İşçi sigortasız olarak 2 ay çalıştırılıyorsa, ceza 41.032 TL olarak belirlenir.
- İşçi sigortasız olarak 5 ay çalıştırılıyorsa, ceza 102.580 TL olarak belirlenir.
Kaynak:Haber Merkezi