Fikri Sönmez Fatsa’da anıldı

Fikri Sönmez Fatsa’da anıldı
Toplumcu halkçı belediyeciliğin öncü isimlerinden Fatsa eski Belediye Başkanı Fikri Sönmez, Fatsa’da mezarı başında anıldı.

Fikri Sönmez Yerel Yönetimler ve Demokrasi Derneği tarafından organize edilen anma programı geniş bir katılımcının bulunduğu salon toplantısıyla devam etti.

12 Eylül faşist askeri darbesinden bir süre önce 1979 Ekim’inde Fatsa’da yapılan seçimlerde Bağımsız Belediye Başkanı seçilen Fikri Sönmez, hayata geçirdiği toplumcu-halkçı belediyecilik çalışmaları ile dönemin iktidarının hedefi haline gelmişti.

İlçeyi belediye önderliğinde kurulan Mahalle Komiteleri ile yöneten Terzi Fikri, tarihe geçen bu belediyecilik örneğini ancak 9 ay sürdürebilmişti. 11 Temmuz 1980’de sabaha karşı Fatsa’ya gerçekleştirilen “nokta operasyonu” sonucu devrimci Başkan Fikri Sönmez gözaltına alındı.

Amasya Cezaevinde 4 Mayıs 1985 günü hayatını kaybeden Fikri Sönmez için Fatsa’da yapılan anma etkinliklerine çok sayıda belediye başkanı, milletvekili, belediye başkan adayları ve halk katıldı. Toplantıda konuşan konuşmacılar sık sık Sönmez’in “ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım” sözünü hatırlattı.

Toplantıda, Fikri Sönmez Yerel Yönetimler ve Demokrasi Derneği Başkanı Alaattin Dinçer, CHP Milletvekili Seyit Torun, DEM Parti Grup Başkanı Sezai Temelli, DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın birer konuşma yaparak demokratik yerel yönetim örneği bakımından Fatsa deneyimine ilişkin düşüncelerini aktardılar.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ahmet Asena da yaptığı konuşmada “Fikri Sönmez’in koltuğunu, ona yakışan bir şekilde doldurmak hepimizin temel sorumluluğumuzdur” dedi.

Anma programında Giresun Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Asım, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da birer konuşma yaparak Fikri Sönmez önderliğinde hayat bulan Fatsa deneyimini örnek aldıklarını belirttiler. Anma programında Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Çamaş Belediye Başkanı Leyla Çıtır da yer aldı.

Terzi Fikri’nin ailesi adına konuşan oğlu Naci Sönmez de, Fikri Sönmez yerel Yönetimler Derneği’nin kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sönmez önümüzdeki yıllarda Fikri Sönmez Yerel Yönetimler ve Demokrasi Derneğini bir vakıf şekline dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.