Üç çocuğu olanlara müjde: Hükümet düğmeye bastı, asgari ücret verilecek

Üç çocuğu olanlara müjde: Hükümet düğmeye bastı, asgari ücret verilecek
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında nüfus artışındaki yavaşlamayı ele almak için çeşitli tedbirler gündeme geldi. Bunlar arasında doğum parasının yeniden düzenlenmesi ve üç çocuklu ailelere 17 bin lira bakım desteği verilmesi bulunuyor.

1965 yılında 7 olan doğurganlık hızının 2023 yılında 1,51'e düşmesi ve Türkiye'nin ilk kez OECD ülkeleri ortalamasının altına inmesi, AK Parti'yi doğum oranını artırmayı öncelikli hedef olarak belirlemeye yöneltti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yaklaşık üç saat süren MYK toplantısında, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Türkiye'nin nüfus dinamikleri ve doğurganlık haritası hakkında bir sunum yaptı.

Dünyadaki farklı politika örneklerine bakıldığında, tek seferlik maddi çocuk teşviklerinin çocuk sahibi olma kararını büyük ölçüde etkilemediği, en başarılı sonuçların kamu destekli çocuk bakım hizmetlerinde alındığı vurgulandı.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Kadın Kolları Başkanlığı'nın doğum hızını artırmaya yönelik önerilerinden bazıları şöyle:

Tüp bebek tedavisinde devlet desteği için yaş sınırı 40'tan 45'e çıkarılmalı.
"Anne dostu hastane" gibi uygulamalar yaygınlaştırılmalı, devlet hastanelerinde doğum cazip hâle getirilerek doğumun ekonomik ve psikolojik yükü azaltılmalı.
Doğum izinlerinden sonra annelere, çocukları ilkokula başlayana kadar kısmi süreli çalışma hakkı verilmeli.
Üç ve daha fazla çocuk sahibi olan ailelere, kademeli olarak asgari ücret tutarında bakım desteği sağlanmalı.
Yenidoğan çocuklar için iki yıl süreyle bez ve mama yardımı yapılmalı.
İki ve daha fazla çocuğu olan ailelere, araç ve konut alımı gibi konularda kademeli vergi indirimleri ve avantajlar sunulmalı.
Aile ve Gençlik Fonu uygulamasının kapsamı genişletilerek, çocuk teşvikleri için de kullanılabilmeli.
Doğum parası olarak verilen 1. çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL, 3 ve üzeri çocuk için 600 TL olan rakamlar güncellenmeli.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar