Faizler düşerse ev ve araba fiyatları artar mı? Uzmanlar yanıtlıyor!

Faizler düşerse ev ve araba fiyatları artar mı? Uzmanlar yanıtlıyor!
Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararları konuşulmaya başlandığında, bunun ev ve otomobil fiyatları üzerindeki etkisi sıkça tartışılan bir konu haline geliyor. Peki faizler düşerse ev ve araba fiyatları artar mı? İşte detaylar ve uzmanların yorumu...

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararları konuşulmaya başlandığında, bunun ev ve otomobil fiyatları üzerindeki etkisi sıkça tartışılan bir konu haline geliyor. Uzmanlar, faizlerin düşmesi durumunda, kredilere erişimin ucuzlamasıyla birlikte talepte bir artış olabileceğini ve bunun fiyatları yükseltebileceğini belirtiyorlar.

Piyasalarda Durgunluk ve Fiyat Artışları

Ekonomist Mahfi Eğilmez'e göre, faiz oranları yavaş yavaş indirildiği takdirde piyasada büyük bir değişiklik olmaz. Ancak, faizlerin hızlı ve keskin bir şekilde düşmesi, özellikle krediye erişimin ucuzlamasıyla birlikte talepte bir artışa neden olabilir. Bu durum, hem gayrimenkul hem de otomobil piyasasında fiyatları artırabilir. Eğilmez, faizlerin tek başına piyasa düzenlemek için yeterli olmadığını, yapısal reformların da gerekli olduğunu vurguluyor.

Talep patlaması beklenmiyor

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat ise faizlerin düşmesi durumunda bir talep patlaması beklemiyor. Yüksek reel faizlerin mevcut olduğu Türkiye’de, Merkez Bankası'nın faizleri hızlı bir şekilde düşürmeyeceğini belirten Murat, halkın düşük faizler olmadan büyük bir tüketim dalgasına girmeyeceğini ifade ediyor. Özellikle kredi faizlerinin %1'in altına düşmeden konut ve otomobil satışlarında büyük bir hareketlilik beklenmiyor.

Krediler ve faiz oranları

Merkez Bankası verilerine göre, 2024'te konut kredisi faizleri %43,48, taşıt kredisi faizleri %49,60 ve ihtiyaç kredisi faizleri %72,24 seviyesinde. Dört yıl önce, 2020'de bu oranlar çok daha düşük seviyedeydi. Faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde konut satışları önemli ölçüde artış gösteriyor. 2020 yılında, düşük faiz oranlarının etkisiyle konut satışlarının yaklaşık %46'sı ipotekli (kredili) satışlar olarak gerçekleşti.

Faiz oranlarının düşmesi, özellikle ucuz krediye erişim sağlandığında, ev ve otomobil piyasasında talep artışına ve dolayısıyla fiyatların yükselmesine neden olabilir. Ancak bu etkiler, faiz indirimlerinin hızına ve kredi faizlerinin ne kadar düşük olacağına bağlıdır.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar