TÜİK Başkanı'nın açıklamalarına ve ilkokul düzeyindeki matematik yanlışına ekonomistlerden tepkiler

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın yaptığı basın açıklamasında sunduğu slayttaki basit matematik hesabı yanlış çıktı. Canlı yayında İktisatçı Prof Dr. Öner Günçavdı, "Hiç düşünülmeden öfkeyle hazırlanmış" diyerek tepki gösterdi.

Bugün TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, dün Alaattin Aktaş'ın TÜİK'in madde fiyat listesini ortaya çıkarmasının ardından alelacele bir basın toplantısı düzenledi. Ekonomistler Çetinkaya'nın açıklamalarına tepki gösterdi. En dikkat çeken tepkilerden birini yapan İktisatçı Mahfi Eğilmez, "TÜİK'in girişine "söz gümüşse susmak altındır" yazılı bir tabela asılmalı." dedi.

Toplantıdaki sunumda yumurta fiyatlarının hesaplanmasıyla ilgili matematik hesabı SÖZCÜ TV canlı yayınında İktisatçı Prof. Dr. Öner Günçavdı ve Gazeteci Deniz Zeyrek'in tepkisini topladı. Günçavdı, Alaattin Aktaş'ın sepetteki fiyatları ortaya çıkarmasının ardından TÜİK Başkanı'nın yaptığı açıklamaları aceleci ve öfkeyle hazırlanmış olduğunu savundu.

Geçmişte açıklanan madde fiyatlarının açıklanmasının bir önemi olmadığını söyleyen TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, madde fiyatlarının açıklanması için ekstra bir gün çalışılması gerektiğini söyledi. Çetinkaya'nın bu açıklamaları ekonomistlerin ve vatandaşların tepkisini topladı.

Öte yandan sosyal medyada da ekonomistler TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın açıklamalarına tepki gösterdi.

Özcan: Böyle bir savunma yapmak komedidir

Ekonomist Serkan Özcan, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın açıklamalarına, "Aklı başında biri için ikna edici hiç bir tarafı yoktur!" diyerek, "TÜİK Başkanı’nın açıklamalarının aklı başında biri için ikna edici hiç bir tarafı yoktur!

Toplumda açıklanan enflasyon rakamlarına dair bu kadar şüphe varken “Dünyanın hiçbir ülkesinde madde listesi açıklanmıyor, açıklamak için bir gün daha çalışmak lazım” diye bir savunma yapmak komedidir!" ifadelerini kullanarak tepki gösterdi.

Özcan, "Daha dün kamuoyu Sayın Alaattin Aktaş’ın yazısıyla madde fiyat listesinde kiranın 5 bin 800, muayene ücretinin 34 TL olduğunu görmüşken bu açıklamayı yapmak ise alenen milletle dalga geçmektir!

Enflasyon hesabına güven olmayan bir yerde, enflasyonla mücadele yapılamaz!

Bu yarım yamalak ve şeffaflık sorunu olan sözde ekonomi programının yarardan çok zarar getirdiği bir döneme girmiş olma ihtimalimiz yüksektir!" dedi.

Taylan Büyükşahin: İşçi ve emekli neden tek başına enflasyonla mücadele ediyor

Taylan Büyükşahin:

"TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya diyor ki, "Türkiye'deki şirketler enflasyonist ortamı kullanarak normalde alması gereken kârlardan daha yüksek fahiş kârlar elde ediyorlar."

Artunç Kocabalkan: Şeffaf ol canımı ye!

"O halde işçi ve emekli daha da yoksullaştırılarak neden enflasyonla mücadele edilmeye çalışılıyor?" diyerek tepki gösterdi.

TÜİK başkanı madde listesine değil market fiyatlarına bakıyoruz demiş.

O zaman sorarlar fahiş fiyat var diye marketlerlerle niye uğraşıyorsunuz diye ?

TÜİK başkanı enflasyonun nedeni özel sektörün aşırı karları demiş ?

O özel sektör kim acaba acaba ?

Tek tek yazarsa bilelim .

Mesela akaryakıt sektörü mü onlar mı zam yapıyor mazota benzine ?

Ya da müteahhitler mi onlar mı zam yapıyor köprü geçiş ücretlerine ?

Hayır söyleyin ki Mehmet Şimşek gidip onlardan vergi alsın.

TÜİK giderayak bu görevi yerine getir.

Şeffaf ol canımı ye!"

Stratejist Tunç Şatıroğlu: TÜİK verilerini kullanarak yapılan her hesaplama tartışmalı

"TÜİK enflasyon verisi tartışmalı olduğu sürece bu veriyi girdi olarak kullanan her hesap otomatik olarak tartışmalı hale gelir."

İktisatçı ve Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez:

"TÜİK'in girişine "söz gümüşse susmak altındır" yazılı bir tabela asılmalı."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar