Kredi kartı faizlerinde sessiz sedasız artış: TCMB Eski Başkanından kredi kartı faiz artışına sert eleştiri

Kredi kartı faizlerinde sessiz sedasız artış: TCMB Eski Başkanından kredi kartı faiz artışına sert eleştiri
Bireysel kredi kartı sözleşmesinde sessiz sedasız değişikliğe gidiliyor. Bankaların müşterilerine gönderdiği SMS'te faizlerin artırılacağı bilgisi yer alıyor. TCMB eski Başkanı Durmuş Yılmaz, kredi kartı faiz artırımına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Leyla Aydoğan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz, bankaların müşterilerine gönderdiği kredi kartı faiz artırımı mesajını değerlendirdi.

Faiz artırımı kapıda

1 Kasım 2024 itibarıyla bireysel kredi kartı sözleşmelerinde önemli değişiklikler geliyor. Yeni düzenlemeyle, akdi ve gecikme faiz oranları hesaplama kriterleri yeniden belirlenecek ve bu değişiklik kredi kartı borçlularının faiz yükünü önemli ölçüde artıracak.

whatsapp-image-2024-10-04-at-16-23-25.jpeg

Hali hazırda kredi kartı borcu olanların yükü artacak

Bankalar 1 Kasım 2024’ten itibaren bireysel kredi kartı kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir düzenlemeyi yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. TCMB’nin 24 Ekim 2024’te açıklayacağı referans oranına göre belirlenen akdi ve gecikme faiz oranları yeniden hesaplanacak. Kredi kartı kullanıcılarının borç tutarlarına göre değişen bu oranlar, yeni sistemle birlikte artış gösterecek. Bu durum, halihazırda kredi kartı borcu bulunan bireylerin ödeme yükünü daha da ağırlaştıracak.

Düzenlemeye göre, kredi kartı hesap özetinde borç tutarı 25.000 TL’nin altında olanlar için referans oranın üzerine yüzde 0,39, 25.000 TL ile 150.000 TL arasında olanlar için yüzde 1,14, 150.000 TL üzerinde olanlar için ise yüzde 1,64 eklenecek. Bu hesaplama, kullanıcıların akdi faiz oranlarını belirleyecek.

TCMB'nin 24 Ekim'deki kararı önemli

Gecikme faizi oranı ise borçlulara daha ağır bir yük getiriyor. Hesap özeti borcuna göre belirlenen akdi faiz oranına yüzde 0,30 eklenerek gecikme faizi oranı belirlenecek. Yani, ödeme gününü kaçıranlar daha yüksek bir faizle karşı karşıya kalacak.

Mevcut referans oran yüzde 3,11 seviyesinde bulunuyor ve 24 Ekim 2024’te TCMB tarafından açıklanacak yeni oran, akdi ve gecikme faizi oranlarının nihai olarak hesaplanmasında temel teşkil edecek. Bu oran yükselirse, kredi kartı kullanıcılarının ödeyeceği faiz yükü de aynı doğrultuda artacak.

Bu yeni düzenleme, ekonominin giderek zorlaştığı bir dönemde kredi kartı borcu olan tüketicileri ciddi bir finansal baskı altına alacak gibi görünüyor. Borç yapılandırmasında zorluk çeken vatandaşlar, artan faiz oranları nedeniyle daha büyük bir mali sorunla karşı karşıya kalabilir.

Sonuç olarak, 1 Kasım 2024’te yürürlüğe girecek bu değişiklik, bireysel kredi kartı kullanıcılarını zorlamaya devam edecek.

durmus-yilmaz.jpg
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz yapılacak değişiklikle ilgili Gazete Pencere'ye şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kredi kartlarının faiz artırımı ile ilgili BDDK, onlarda gayri resmi bir talimat da gitmiş olabilir. Bilmiyorum sadece varsayıyorum."

Bankaların kredi, kredi kartları ile ilgili bütün işlemlerinden sorumlu olan kurumun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu olduğunu vurgulayan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

"Faiz artırımıyla kredi kartını daha az kullanarak toplam talebi daha da kısmak ve enflasyonu düşürmek için Merkez Bankası'na güya yardım ediyorlar.

Ancak enflasyonu düşürecek olan dar ve sabit gelirli yurttaşın talebinden ziyade pandemi döneminden bu tarafa çok büyük karlar yapan büyük şirketlerin vergilendirilmesi lazım."

Türkiye'deki toplam talebin önemli bir kısmının üst gelir grubundan geldiğini ve bunun da tüketim malları ithalat grubunda görüldüğüne dikkat çeken Yılmaz sözlerini şöyle noktaladı:

"Tüketim malı ithalatı hiç kısılmadan devam ediyor. Yani ithal edilen tüketim mallarını dar gelirler değil üst gelirliler tüketiyor."

Kaynak:Leyla Aydoğan

Öne Çıkanlar