Şimşek, Nebati ne dediyse tam tersini söyledi: Aynı hükümet farklı bakanlar ve taban tabana zıt açıklamalar

2022'de dönemin Bakanı Nebati'nin uyguladığı ekonomi politikasıyla adeta enflasyona bilerek ivme kazandırılmış, üstelik bu resmen de açıklanmıştı. Şimdi yerinde Şimşek oturuyor ve ona göre enflasyon hem adaletsiz vergi hem de gelir dağılımını bozuyor...

Leyla Aydoğan

Türkiye 14 Mayıs 2023 seçimlerinden önce, yüksek enflasyonla büyümeyi test etti. Bu deneyin ne kadar pahalıya mal olduğunu bugün Nureddin Nebati’nin yerinde oturan Mehmet Şimşek, dün katıldığı programda açık açık anlattı. KKM’nin, düşük faizin ve özellikle yüksek enflasyonun tooplumu nasıl çürüttüğünü, gelir dağılımını bozduğunu… Oysa önceki bakan Nebati, görevdeyken hemen her fırsatta yüksek enflasyonla büyümenin kerametlerinden bahsediyordu.

Yıl 2022 dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon yüzde 78.62 seviyelerinde. Nebati'nin o dönemde kullandığı cümleler ise şu an yaşanan ekonomik sıkıntının ayak sesleri adeta.
Nebati, "Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik. Ama o zaman üretim bundan olumsuz etkilenirdi. Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik" demişti

Yıl 2024 ve Nebati’nin koltuğunda bugün Mehmet Şimşek oturuyor. Şimşek dün akşam katıldığı canlı yayında yüksek enflasyonun topumdaki olumsuz etkilerini ve büyümede istikrarın ancak düşük enflasyona mümkün olacağını anlatarak, fatura ödeyen vatandaştan sabır istiyor.

“En zorlu süreci geride bıraktık. Finansal riskleri yöneterek, önemli bir eşiği aştık. Sıkıntıların farkındayız, vatandaşlarımız şikayette haklı. Bir geçim sıkıntımız var.

Enflasyon en kötü ve adaletsiz vergidir. Gelir dağılımını bozuyor. Ne yapıp edip, kalıcı refah ve alım gücü için enflasyonu kontrol altına alıp aşağıya indirmemiz lazım”

Birbirine zıt bu iki açıklama aynı partinin iktidarında, aynı koltukta oturan iki isim tarafından yapıldı. Uygulanan politikaların yarattığı geçim sıkıntısını kabul eden Mehmet Şimşek, Nebati döneminde büyük buluş olarak gösterilen Kur Korumalı Mevduat uygulamasına son vermekle de öğündü, “Eğer KKM bitirilemeseydi Türkiye çok daha yüksek enflasyonla karşı karşıya kalacaktı” dedi. Yani bir muhalif yönetici gibi eskiyi üstü kapalı biçimde yerden yere vurdu.

Şimşek Nebati ile taban tabana zıt cümleler kurdu ama kurduğu bir başka cümle seleflerinden biri, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı akıllara getirdi.

Albayrak görevde olduğu dönemde sık sık, “Sonraki ay bu aydan iyi olacak, ondan sonraki ay da gelecek aydan iyi olacak” ifadesini kullanıyordu.

Şimşek de, ağır vergi yükü altında ezilen, sürekli artan fiyatlarda baş edemeyen, düşük maaşlarla yaşam mücadelesi veren vatandaşa Berat Albayrak gibi seslendi:

“En zorlu süreci geride bıraktık”

Kaynak:Leyla Aydoğan

Öne Çıkanlar