SGK uzmanı açıkladı: Emeklilikte 3 tarih 'kritik'

SGK uzmanı açıkladı: Emeklilikte 3 tarih 'kritik'
Emeklilik sisteminde belirleyici olacak 3 kritik tarih olduğunu vurgulayan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, emeklilikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Emeklilik sisteminin baştan aşağı yeniden düzenleneceği ve prim gün sayısı ile emeklilik yaşının değişeceği iddiaları gündemdeki yerini koruyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

İddialara göre emeklilik yaşı ve prim gün sayısı yeniden belirlenecek. Kadınlar için emeklilik yaşı 58'den 60'a, erkekler için ise 60'tan 65'e çıkarılacak.

Herkes ödediği prim miktarına göre maaş alacak. En düşük emekli maaşı alan ve geçim sıkıntısı çekenlere sosyal yardım desteği sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti dönüşünde yeni yasama döneminde emeklilik sistemine yönelik düzenlemelerin gündeme alınacağını belirtti.

Erdoğan, "Biz ölçüyoruz, biçiyoruz. Nasıl bu işi ekonomik dengeleri bozmayacak biçimde götürürüz? Buna bakıyoruz, adımlarımızı da buna göre atıyoruz. Yeni yasama döneminde inşallah bu konuyu gündeme alacağız" diye konuştu.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, TGRT Haber'de yaptığı açıklamalarda, emeklilik yaşıyla ilgili bir değişiklik olacağını düşünmediğini belirtti.

Mevcut emeklilik mevzuatına göre üç kritik tarih olduğunu ifade eden Yılmaz, o tarihleri şöyle sıraladı:

8 Eylül 1999 öncesi

Bu dönemde, EYT yasasıyla yaş haddinin kaldırıldığı ve prim günleri ile hizmet süresine bağlı olarak yaklaşık 2,5 milyon kişinin emekli olduğu belirtiliyor.

1999-2008 arası

Bu dönemde, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşında emeklilik ve 7.000 prim günü kriteri geçerli.

2008 sonrası

2035 yılına kadar 7.200 günü tamamlayanlar için kadınlarda 60, erkeklerde 58 yaş emeklilik yaşı korunuyor.

2045 yılına kadar 7.200 günü dolduranlar için ise emeklilik yaşı 65’e çıkıyor.

Açıklamalarının devamında tamamlayıcı emeklilik sisteminin devreye gireceğini belirten Yılmaz, bu sistemin Orta Vadeli Program (OVP) ve AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer aldığını hatırlattı.

Yılmaz, sözlerini dar gelirli emeklilere yönelik sosyal desteklerin genişletileceğini ve bu kapsamda 16 bakanlıkla çalışmalar yapılacağını belirterek noktaladı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar