Prof. Dr. Hakan Kara işsizlik verilerini değerlendirdi: Ekonomide ciddi bir soğuma olmadığına işaret ediyor

Prof. Dr. Hakan Kara işsizlik verilerini değerlendirdi: Ekonomide ciddi bir soğuma olmadığına işaret ediyor
TÜİK'in açıkladığı mayıs ayı işsizlik verilerini değerlendiren Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, "Ekonomide ciddi bir soğuma olmadığına işaret ediyor" dedi.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, TÜİK'in açıkladığı mayıs ayı işsizlik verilerini değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün işsizlik oranlarını açıkladı.

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara açıklanan istihdam verileri ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Kara "İstihdam oranının artmaya devam etmesi, ikinci çeyrek itibarıyla ekonomide ciddi bir soğuma olmadığına işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

ekran-goruntusu-2024-07-10-135704.png

Prof. Dr. Ensar Yılmaz: İlginç değil aslında

Ekonomist Prof. Dr. Ensar Yılmaz ise verilere şu yorumu getirdi:

"Emek piyasasında istihdam artıyor.Sıkı para poliitkası ile hızlı yükselen kredi faizlerinin istihdam üzerinde etkisinin olmaması ilginç değil aslında.Firma için iki fiyat var (kredi faizi ve ücretler).Kredi için iç kaynaklara (veya dolara) yöneldi, emek de zaten çok ucuz."

ekran-goruntusu-2024-07-10-135709.png

İşsizlik puanı 0,1 azaldı

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 27 bin kişi azalarak 3 milyon 11 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 8,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,0 iken kadınlarda yüzde 11,0 olarak tahmin edildi.

İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 273 bin kişi artarak 32 milyon 920 bin kişi, istihdam oranı ise 0,4 puan artarak yüzde 50,0 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 67,3 iken kadınlarda yüzde 33,0 olarak gerçekleşti.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar