Milyonlarca memurun merak ettiği yeni kıdem tazminatı netleşti

Milyonlarca memurun merak ettiği yeni kıdem tazminatı netleşti
Temmuz ayında yılın ilk ayının enflasyon oranının belli olmasının ardından kıdem tazminatlarının yeni tutarı da belli oldu. Milyonlarca memuru ilgilendiren kıdem tazminatının yeni oranı...

Haziran enflasyon verileri ve memur maaş zam oranlarının belirlenmesiyle birlikte, kıdem tazminatı tavanı ve en düşük memur maaşı netlik kazandı. Kıdem tazminatı hakkı kazanan emekli olmak isteyen vatandaşlar merakla ne kadar tazminatı alacaklarını araştırıyor.

Yapılan düzenleme ile birlikte, 2024 yılının ikinci yarısında geçerli olacak kıdem tazminatı tavanı 41.828 TL olarak belirlendi.

Bu rakam, yılın ilk yarısında geçerli olan 35.058 TL'lik tavan ücretine göre %19.31 oranında bir artışı temsil ediyor.

Memur maaş zam oranları ve enflasyon rakamları doğrultusunda belirlenen yeni tavan ücreti, yüksek maaşlı çalışanların kıdem tazminatı hesaplamalarını etkileyecek.

Özellikle, brüt 20.002 TL olarak belirlenen asgari ücretin yılın ikinci yarısında da aynı seviyede kalacak olması, asgari ücretle çalışanların kıdem tazminatlarında bir değişiklik olmayacağı anlamına geliyor.

Kıdem tazminatı hakkı kazanılabilmesi için işten çıkarılma durumu gereklidir ve çalışanların işyerinde bir yıl süreyle çalışmış olmaları şartı aranıyor.

Bu düzenleme kapsamında, emeklilik, askerlik nedeniyle ayrılma, evlilik sebebiyle işten ayrılma gibi özel durumlar da kıdem tazminatı alınabilmesini sağlıyor.

Kıdem tazminatı hesaplamaları, giydirilmiş ücret üzerinden yapılmakta olup, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen tavan ücret (41.828 TL) dikkate alınarak hesaplama yapılır.

Eğer çalışanın maaşı bu tavan ücretin üzerindeyse, kıdem tazminatı hesaplaması tavan ücret üzerinden yapılır.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar