Mesai dışında şirket aracını kullananlar da denetimde: Ağır cezası var

Mesai dışında şirket aracını kullananlar da denetimde: Ağır cezası var
Maliye Bakanlığı, çalışanların mesai saatleri dışında şirket araçlarını kullanmasını, maaş gibi vergilendirilecek bir menfaat olarak değerlendiriyor ve vergi cezası kesiyor. Bu yaklaşım "sinekten yağ çıkarma" olarak nitelendiriliyor.

Gazete Pencere - Ekonomim yazarı Abdullah Talu, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, şirket araçlarının mesai saatleri dışında çalışanlar tarafından kullanılmasını gerekçe göstererek çok sayıda işletmeye vergi cezası kestiğini belirtti.

Özel kullanıma vergi cezası

Maliye Bakanlığı, şirket araçlarının çalışanlar tarafından özel hayatta kullanılmasına ilişkin, bu durumun "çalışana sağlanan bir menfaatin maaş gibi gelir vergisine tabi olduğu" iddiasıyla vergi cezası uygulamaya başladı.

Talu, bu değerlendirmeyi "Maliye’nin görüşü oldukça zorlama, neredeyse sinekten yağ çıkaran bir yaklaşım" şeklinde eleştirdi.

“Çalışanların cebine bir gelir girmiyor”

Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesine dikkat çeken Talu, ücret tanımının oldukça geniş tutulduğunu ve bu nedenle her türlü ayni ve nakdi faydanın ücret olarak değerlendirilebildiğini vurguladı. Ancak, şirketlerin iş süreçlerini kolaylaştırmak için çalışanlarına araç tahsis ettiğini ifade eden Talu, bunun iş gerekliliği olduğunu ve çalışanların cebine herhangi bir maddi kazanç sağlamadığını belirtti.

Talu'dan örnek: Bilgisayar ve cep telefonu gibi düşünülmeli

Talu, konuyu örnekle açıklayarak şu ifadeleri kullandı:

“Nasıl ki şirket tarafından iş için verilen bilgisayar, cep telefonu gibi ekipmanlar eve götürülüp kullanıldığında ücret olarak kabul edilmiyorsa, aynı şekilde şirket işlerinde kullanılmak üzere tahsis edilen araçların hafta sonu veya bayramlarda kullanımı da ücret olarak değerlendirilmemeli.”

Bu duruma dikkat çeken Talu, aksi takdirde her şeyin yorum yoluyla ücret kapsamına alınabileceğini ifade ederek, şirketlerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Maliye'ye öneri: Yeniden değerlendirme çağrısı

Talu, Maliye Bakanlığı’na yönelik şu öneride bulundu:

“Binek otomobillerin giderleriyle ilgili yüzde 70-30 kısıtlamasını dikkate alarak, iş dışında kullanımın net ücret olarak vergilendirilmesi gerektiği şeklindeki görüşün yeniden gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar