Merkez Bankası faizi 4 aydır değiştirmedi: "Para politikası bir süredir heyecan vermiyor"

Merkez Bankası faizi 4 aydır değiştirmedi: "Para politikası bir süredir heyecan vermiyor"
Merkez Bankası'nın temmuz politika faizini yüzde 50 sabit tutma kararının ardından ekonomistler kararı nasıl değerlendirdi? Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, "Para politikası bir süredir heyecan vermiyor2 ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) kararı son 4 aydır değişmiyor. Faizler yüzde 50 seviyesinde piyasa beklentilerine paralel şekilde sabit kaldı.

Uzmanlar, sosyal medyada faiz kararını ve TCMB’nin PPK metnini değerlendirdi.

“İyi para politikası sıkıcı olandır”

Prof. Dr. Ali Hakan Kara, “Para politikası bir süredir heyecan vermiyor, iyi para politikası sıkıcı olandır” paylaşımını yaptı.

"Ücretleri baskıladıkça derecelendirme kuruluşlarının takdirini kazanacaklarını biliyorlar"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, "Merkez Bankası, 'Öncü göstergeler temmuz ayında aylık enflasyonun, […] yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret etmektedir' demiş. Ama enflasyonu düşürmek için ücretleri baskılıyorlar. Çünkü ücretleri baskılayınca derecelendirme kuruluşlarının takdirini kazanacaklarını biliyorlar." ifadeleriyle kararı değerlendirdi.

“Faiz indirimi için alan açıldı”

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı ekonomist Mert Yılmaz, “Faiz indirimi için bir alan açıldı. Aşağıda Verimetrik tarafından hazırlanan grafikte de net biçimde görülüyor. Merkez Bankası bu alanı kullanır kullanmaz bilemem. Kişisel beklentim yıl sonu politika faizinin %45 olacağı yönünde” şeklinde kararı değerlendirdi.

“PPK metinleri uzun bir aradan sonra yeniden oyunda”

Deniz Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Orkun Gödek, paylaşımında “PPK metninde şöyle bir kısım var: "Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır."

Benim anladığım, verilmek istenen mesaj, "biz Moody's kaynaklı olan bitene de, ECB ve özellikle Fed'deki gelişmelere de, fon akımlarına da, giren-çıkan tüm likiditeye de mutlaka bakıyoruz; proaktifiz." PPK metinleri uzun bir aradan sonra yeniden oyunda. Önemli” dedi.

“Yeni hamleler görebiliriz”

CNBC-e canlı yayına katılan Prof. Dr. Refet Gürkaynak, “TCMB'den önümüzdeki günlerde ya depo ihaleleri ya da faiz koridorunun alt sınırı ile ilgili yeni hamleler görebiliriz” diye öngördü.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar