Memur ve emeklilerin alacağı zam oranı netleşmeye başladı

Memur ve emeklilerin alacağı zam oranı netleşmeye başladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon oranının açıkladı. Buna göre ücretsiz kullandırılan doğal gazın hesaba dahil edilmemesiyle enflasyon mayısta aylık yüzde 0,04, yıllık ise yüzde 39,59 olarak gerçekleşti....

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon oranının açıkladı. Buna göre ücretsiz kullandırılan doğal gazın hesaba dahil edilmemesiyle enflasyon mayısta aylık yüzde 0,04, yıllık ise yüzde 39,59 olarak gerçekleşti. Memur ve memur emeklilerinin 6 aylık enflasyon hesabına göre alacakları zam oranı da böylece netleşmeye başladı.

2023'ün ilk 5 ayında enflasyon oranı TÜİK verilerine göre yüzde 15,26 olarak gerçekleşti. ENAG'a göre ise bu oran yüzde 36,59 oldu. Bu hesaba göre haziranda enflasyonun artmaması durumunda; emekliler temmuzda yüzde 15,26 zam alacak. Memur ve memur emeklileri de 2023 yılı için toplu iş sözleşmesine göre ilk altı ay için yüzde 8 ikinci altı ay için yüzde 6 zam ve enflasyon farkını alacak. Böylece memur ve memur emeklisi için son ay hesaba katılmazsa alacakları zam yüzde 7,26 enflasyon farkı olacak

TIKLAYIN- TÜİK: Enflasyon mayısta aylık yüzde 0,04 oldu

TIKLAYIN- ENAG mayıs ayı enflasyon oranını açıkladı

Seçim öncesi vaatler ve Şimşek uyuşmazlığı

Öte yandan seçim öncesinde ücretlilere hükümet kanadından birçok vaat verildi. Bunlar, kademeli emeklilik, en düşük kamu işçi maaşlarının 22 bin lira olması, asgari ücret zammı ve memur zammı gibi konuları içeriyordu.

Ancak seçim sonrası yeni açıklanan kabinede yer alan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün bakan olarak yaptığı ilk açıklamada "Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı bir Türkiye ekonomisi özlenen refaha ulaşmamızda önemli olacaktır. Makro finansal istikrarı önceliklendireceğiz" sözlerini söyledi. Şimşek bu açıklamayla enflasyonun ve mali disiplinin kontrol altına alınacağı mesajlarını verdi.

Bu durum önümüzdeki dönemde Şimşek'in ekonomiyi toparlama çabası ile hükümetin bol keseden verdiği vaatlerinin ne ölçüde uyuşacağı konusunda soru işaretleri oluşturuyor.

Bütçede büyük açık

Öte yandan bir diğer sorun da seçim döneminde uygulanan ekonomi politikalarının Merkezi Yönetim Bütçesi üzerinde oluşturduğu büyük açık. Nisan ayı verilerine göre yılın ilk 4 ayında oluşan açık 382,5 milyar lira seviyesinde.

Bu açık kapatılmaya çalışılırken aynı anda vatandaşlara yüksek zam yapılması ve refah artırıcı politikaların ne ölçüde uygulanabileceği önümüzdeki dönemlerde belli olacak.

Eski Bakan asgari ücret 500 doları altında olmayacak demişti

Diğer bir vaat de eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücrete temmuzda yapılması öngörülen zamla 500 doların altında kalmayacağına yönelikti. Her ne kadar asgari ücrette yaşanan bir artış devlet bütçesine yük oluşturmasa da ücretlerde yaşanan artışların talep bazlı bir enflasyon oluşturması söz konusu.

Haliyle bu durum öncelikli hedefi enflasyon olan Mehmet Şimşek'in başında olduğu ekonomide daha düşük bir zam olarak karşımıza çıkabilir.

Öne Çıkanlar