Krediyle ev almak için en uygun tarih ne? Faiz kararı kredi faizlerini düşürecek mi?

Krediyle ev almak için en uygun tarih ne? Faiz kararı kredi faizlerini düşürecek mi?
Merkez Bankası'nın faiz kararını mayıs ayında da yüzde 50'de sabit tutmasının ardından finansal istikrar için ek adımlar atılacağına da vurgu yapıldı. Faiz kararı kredilere nasıl yansıyacak? Borsa yıl sonunda kaç puan olacak? İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, beklentilere paralel politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin sınırlı bir zayıflama gösterdiği kaydedildi. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlamaya işaret etti.

Peki enflasyonda düşüşü ne zaman görürüz? Vatandaşlar ne zaman rahat bir şekilde kredi çekip ev, araç alabilecek? Borsa için beklentiler neler? Merkez Bankası faiz artışına devam eder mi? Konuyla ilgili merak edilenleri ekonomistler değerlendirdi.

Enflasyonda düşüşü ne zaman göreceğiz?

Konuyla ilgili merak edilenleri CNN Türk canlı yayınında açıklayan ekonomist Muhammet Bayram, şunları söyledi:
“Yılın ikinci yarısından sonra gözle görülür düşüş olacak. Vatandaş olarak bizim hissettiğimiz enflasyon biraz daha fazla bunun kırılması lazım.

Vatandaşın cebi ne zaman rahatlayacak? Ne zaman rahat kredi çekip ev, araç alınabilir?

Rahat kredi çekilmesi açısından ve yatırım yapılması açısından benim öngörüm 2026 seviyesi. Burada evlerini satıp faize koyanlar var. Bu kaybettirebilir. 1 milyon TL’yi faize koyarsanız 45 bin TL getirisi var. Bu sene faiz pik noktasını görür.

‘Oturduğunuz evi satıp faize koymayın’

Eğer oturduğunuz evi satıyorsanız, satmayın. Başka bir tasarrufunuz varsa satılabilir. 1 milyon TL araç almak isteseniz 300 bin TL’ye kadar kredi verilebiliyor. Şu anda 1 milyon TL’niz varsa ben olsam araç kiralarım; KDV’lerle aylık maliyeti 30 bin TL. 1 milyonu faize koyduğunuzda aylık getirisi 45 bin TL.

‘Borsa sene sonu 16 binleri görebilir’

Borsamız ciddi bir şekilde artacak. Bu sene sonu için 16 binler seviyesi görülebilir. Vatandaş ne yapacak? Sade vatandaş şu anda kredi kartına takla attırmaya çalışıyor. Ay sonunu düşünüyor. Çok hassas bir denge gerekiyor. Acı reçetenin mutlak suretle ödenmesi lazım.

Biz bu acı reçeteleri bu sene uygulayamazsak seneye istediğimiz ölçülerde gidemeyiz. Devletimizde kemer sıkmaya başladı. Sıkı bir para politikası, maliye politikası uygulanıyor. Bu sene sonuna kadar sıkı bir mevzuat uygulanıyor. Vatandaşların burada uyum sağlaması lazım."

Öne Çıkanlar