Kademeli emeklilik geliyor mu? Uzmanından milyonların merak ettiği sorulara net yanıt

Kademeli emeklilik geliyor mu? Uzmanından milyonların merak ettiği sorulara net yanıt
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanamayanlar, kademeli emeklilikle ilgili gelişmeleri merak ediyor. Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bu konudaki en net açıklamayı yaptı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan milyonlarca çalışan, kademeli emeklilik sisteminin yürürlüğe girip girmeyeceğini merak ediyor. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, bir okurunun bu konudaki sorusuna net bir yanıt verdi.

Bir okur, Doğan’a gönderdiği mesajda şunları sordu: "Kademeli emeklilik düzenlemesi hakkında her gün yeni haberler çıkıyor ve bazı tablolar yayınlanıyor. Yayınlanan bir tabloya göre, 45 yaşında ve 6.550 prim günle emekli olabiliyorum. Sigorta girişim 2004. Benim prim günüm 6.980. Önümüzdeki günlerde kademeli emeklilik düzenlemesinin yapılacağı söyleniyor. Bu durumda emekli olabilir miyim?"

Noyan Doğan, bu soruya şu cevabı verdi: "Sosyal güvenlik mevzuatına göre, 8 Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta girişi olan erkek çalışanlar 7000 prim gün ve 60 yaşında, kadın çalışanlar ise 7000 prim gün ve 58 yaşında emekli olabiliyor. Sosyal medyada EYT düzenlemesinden yararlanamayan, 2000 ve sonrası sigorta girişi olanlar için erken emeklilik, kademeli emeklilik, kademeli yaş indirimi gibi söylentiler dolaşıyor ve bazı tablolar yayınlanıyor. Ancak şu an için kademeli emeklilik konusunda bir çalışma yok ve uzun bir süre de olacağa benzemiyor. En azından yakın bir gelecekte kademeli emekliliği beklemeyin diyebilirim."

Bu açıklamalar, kademeli emeklilik konusunda beklentisi olan çalışanlara net bir çerçeve çiziyor. Henüz resmi bir düzenleme olmadığı için, bu konudaki haberlerin ve söylentilerin dikkate alınmaması gerektiği vurgulanıyor.

Öne Çıkanlar