İstanbul’da rekor enflasyon: Yüzde 80
Hükümet Kur Korumalı Mevduat, zabıta tedbirler ve KDV’yi indirerek enflasyonla mücadele ettiğini söylüyor ama ekonomistlerin de, “Böyle olmaz” diyerek eleştirdiği mücadele yöntemi sonuç vermiyor. TÜİK öncesi işaret olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası’nın ölçümleri enflasyonun tarihi bir seviyeye çıkacağını gösterdi. İTO rakamlarına göre İstanbul’da enflasyon yüzde 80’e yükseldi.
İTO’nun açıkladığı rakam 2001 krizinden bu yana açıklanan en yüksek oran.
İTO nisan ayında fiyat artışını parakende de yüzde 11,36 olarak ölçtü. Yani bir ayda markette, pazarda, AVM’de, kirada fiyatlar yüzde 11,36 düzeyinde arttı. Toptan Eşya üzerinde yapılan hesaplamalardaysa enflasyon yüzde 5,33 olarak hesaplandı Toptan eşyada İstanbul’da yıllık artış yüzde 73,21
PERAKENDE DE AYLIK BAZDA EN FAZLA GİYİM ZAMLANDI
Nisanda perakende fiyatlarda bir önceki aya göre giyim harcamalarında yüzde 29,82, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 23,95, gıda harcamalarında yüzde 11,49, konut harcamalarında yüzde 10,19, diğer harcamalar grubunda yüzde 6,65, ev eşyası harcamalarında yüzde 4,84, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 3,02, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 2,80 artış görüldü.
TOPTAN EŞYADA ZAM ŞAMPİYONU GIDA
Toptan fiyatlarda bir önceki aya göre gıda maddeleri grubunda yüzde 8,42, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 8,11, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 8, madenler grubunda yüzde 4,12, mensucat grubunda yüzde 2,94, kimyevi maddeler grubunda yüzde 2,79 artış tespit edildi.
ENAG susturulmak isteniyor
TÜİK rakamları ile sokakta hissedilen enflasyon birbirinden çok farklı. Bu farkı en iyi ortaya koyan ölçümler son bir yıldır akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından yapılıyor. Ancak hükümet bu sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasından rahatsız. Son olarak Meclis’te TÜİK’den izinsiz rakam açıklamayı yasaklayacak bir düzenleme üzerinde çalışıldığı haber verilmiş, bu haber iktidar partisince yalanlanmamıştı.