İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Birlikte daha çok insana ulaşabiliriz

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Birlikte daha çok insana ulaşabiliriz
Hakan Aran, ''Her kurum bir sosyal sorumluluk alanı ve bir hedef belirliyor. Çok güzel işler de yapılıyor ama hedef tutturulduğunda projeler de bitiyor. Oysa kurumlar projelerde ortak çalışıp güç birliği yapsalar, daha fazla insana ulaşılabilir'' dedi.

Cumhuriyet'ten bir yıl sonra, Büyük Önder Atatürk'ün emri ve kendi cebinden sermaye katkısıyla kurulan Türkiye İş Bankası, 'Cumhuriyet'in küçük kardeşi' olarak konumlandırıyor kendisini kurulduğu günden beri. Türkiye'nin sanayileşmesi yolunda 'Genç Cumhuriyet'in yeni kurulan kurumlarına pek çok destek verdi ve önemli sektör ve projelerde de bizzat sorumluluklar üstlendi bugüne kadar. Bu yüzden de geçen yıl Cumhuriyet'in 100. yılı ve bankanın bu yıl 100. yaşını kutluyor olması, İş Bankası'nı bu yıllara özel projelerle daha da kalıcı izler bırakmaya yöneltti. Bugün unutulmuş köylere, köylülere sahip çıkılan önemli ve güzel bir projeden söz ediyoruz, Türkiye İş Bankası'nın 100 Köye İnternet Projesi'nden... Bankanın internet götürerek dünyaya bağladığı köyler arasında Geçitköy de var. Geçitköy, Türkiye'nin kuzeydoğu ucundaki Kars'ın Akyaka ilçesine bağlı, Ermenistan ile sınır köyü. Ağırlıklı olarak hayvancılık ve tarım ile geçiniyorlar. 70 haneli köyün nüfusu 300 kişi. Köyün GSM kapsama alanı sorunlu hatta telefonlar sık sık Ermenistan telekom şirketine bağlanıyor ve köylüler internete bağlanamadığı gibi sağlıklı bir telefon iletişimi de kuramıyordu.

remove-bg-ai-1719658443454.png

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Geçitköy buluşması sonrasında medya mensuplarıyla sohbetinde 100 Köye İnternet Projesi'nden duyduğu heyecanı paylaşırken bu türden projelerin bir reklam faaliyeti gibi algılanmaması gerektiğini, kurum olarak bundan kaçınmaya çalıştıklarını söyledi. Aran, ''Her kurum bir sosyal sorumluluk alanı ve bir hedef belirliyor. Çok güzel işler de yapılıyor ama hedef tutturulduğunda projeler de bitiyor. Oysa kurumlar projelerde ortak çalışıp güç birliği yapsalar, pek çok konuda daha kapsayıcı olarak daha fazla insana ulaşılabilinir'' sözleriyle önemli bir çağrı da yaptı.

1719782631757.jpg

Aran, deprem bölgesinde okullarda başlattıkları 'Bilim Atölyeleri Projesi'ne Petrol Ofisi ve Koç Grubu'nun da destek vermesiyle birlikte çok daha fazla öğrenciye ulaşabilmelerini örnek olarak anlattı, birçok iş insanının kendi kentlerinin insanlarına sahip çıkacak projeler için işbirliği yapabileceğini söyledi. Hakan Aran, bu işbirliklerinin uzun ömürlü olmasının önemine değinirken de İş Bankası'nın 'satranç sınıfları'nı hatırlattı, uzun yıllardır satranç federasyonu ile işbirliği yaptıklarını ve Türkiye'nin uluslararası turnuvalarda başarılarıyla rekorlar kıran bir ülke haline geldiğini vurguladı.

kars-gecitkoy.jpg

Türkiye'nin internete erişemeyen köylerini dünyaya bağlayan proje

Teknoloji ve girişimcilik, her dönem olduğu gibi günümüzde de geleceğin, ileriye dönüşümün anahtarı. Türkiye İş Bankası, 'çocuklar başta olmak üzere herkesin internetle dünyaya bağlanarak öğrenme fırsatına erişiminin öneminin farkındalığıyla hareket ettiği'ni aktardığı bir projesi olan '100 Köye İnternet Projesi'nin 100. köyü olan Kars'ın Geçitköylüleri ile bir buluşma organizasyonu düzenledi. Gazete Pencere de İş Bankası'nın davetiyle bu buluşmayı izleyenler arasındaydı.

İş Bankası ve bankanın bilgi teknolojileri iştiraki İşNet, sosyal ve dijital kapsayıcılığı arttırmak, dijital uçurumun önüne geçmek amacıyla bu yılın başında “100 Köye İnternet'' projesini hayata geçirdi.

(19) 100 Köye İnternet - YouTube

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Kars'ın Geçitköy'de köylülerle buluştu, İşNet'in desteğiyle Geçitköy'ü internete kavuşturma, Geçitköylülerin Türkiye ve dünyaya bağlanmasının mutluluğunu paylaştı. Aran, İş Bankası'nın '100 Köye İnternet Projesi'nin nasıl başladığını, projede 100. köy olan Geçitköy'ün nasıl seçildiğini anlattı:

''İş Bankamızın 100. yılında nasıl projeler yapalım diye düşünürken geçen sene Marakeş'te IMF toplantıları sırasında Dünya Bankası yöneticilerinin konuşmasını dinliyordum. İnternete erişimin kendileri için en önemli sorun olduğunu, dünyada internete erişemeyen hala çok ciddi bir nüfus olduğunu ve internete erişim olmayan yerlerde bilgiyi inşa etmenin, gelişmeyi inşa etmenin mümkün olmadığını anlattı, 'Biz de bu konuda fon ayırdık, interneti yaygınlaştırma çalışmalarını destekleyeceğiz' dedi. Panel sonrasında Dünya Bankası temsilcisine 'Biz de gelişmekte olan bir ülkeyiz. Türkiye olarak bizde de böyle internete erişemeyen bölgeler varsa proje yapsak destek olur musunuz?' diye sordum. 'Türkiye gelişmekte olan bir ülke olsa da biz zengin bir ülke olarak görüyoruz ve gelişmemiş ülkeleri fonluyoruz. Türkiye o kategoride değil' dedi. Ben de İşNet Genel Müdürü arkadaşım Mehmet Can'a bir mesaj attım, Türkiye'de internete erişimi olmayan köy olup olmadığını sordum. Birkaç saat sonra '2.000 köyümüzün internete erişimi yok' yanıtı geldi. Bu köylerden birine internet götürmemizi ve bir köye internet götürmenin maliyetini çıkarmasını istedim. Ben daha Marakeş'teyken, ertesi gün İşNet interneti olmayan bir köye internet kurdu. Maliyetini de öğrenince Dünya Bankası'nın kaynağına ihtiyaç olmadığını, İş Bankası olarak bu işin üstesinden gelebileceğimizi söyleyerek 100 Köye İnternet Projesi'ni başlattık. İşNet'ten, belirlenen köylere interneti götürmesini ve faturanın da İş Bankası'na gönderilmesini istedim ve bu proje Marakeş'ten başlatılmış oldu.''

100 köye internet - Google'da Ara

2 BİN KÖY İNTERNETE ERİŞEMİYOR

Hakan Aran, Türkiye'nin internete erişim oranlarını da incelediğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

''İnternet konusunda Türkiye'deki durumla ilgili kullanıcı oranlarına baktığımızda şunu gördüm; Türkiye'de 18.232 köyümüz var. 2.000 köyde internet yoktu. '100 Köye İnternet' diye başladık, 133 köyümüze internet götürmüş olduk. Geçitköy 100'üncü köyümüzdür ama biz 100'de duramadık. Projeyi duyan herkes 'Bizim köye de internet getirebilir misin, şu köye de internet götürebilir misin' diye aradığı için sayı 133'e çıktı, 49 köy de bekleme listesinde. Dolayısıyla onları da internete kavuşturacağız ve projeyi 182 köyle tamamlamış olacağız. Daha önce Türk Telekom Yönetim Kurulu'nda görev yaptığım için Türk Telekom Genel Müdürü Ümit Alan Bey'i çok yakından tanıyorum. Bundan sonra gelen talepleri Ümit Bey'e yönlendiriyorum. Artık Türk Telekom internetsiz köylere internet götürecek ve sağ olsunlar, bu konuda çok da istekliler, eminim bu sayıyı hızla azaltacaklardır. Bu tarz projelerde aslında İş Bankası gibi 20 kurum daha olsa aslında internete erişim sorunu bitebilir. Memleket olarak geldiğimiz yer gayet güzel, yeter ki böyle anlamlı projelerle güç birliği yapalım.''

İNTERNET GELDİ, NELER DEĞİŞTİ?

İş Bankası Genel Müdürü, köylere internet götürdükten sonra nelerin değiştiğini de araştırdıklarını belirtti, köylülerin geri dönüş paylaşımlarını anlattı:

''Arkadaşlarımdan şunu da istedim; interneti götürdük ama internete kavuştuktan sonra ne oldu, neler değişti diye köylülerle görüşmelerini istedim. Beni en çok etkileyen geri bildirimlerle de reklam filmlerimizi yaptık sonra. Hiç beklemediğim tepki şuydu; bir köylümüz, internet olmadığı için tatillerde torunlarının yanlarına gelmek istemediğini anlattı, 'Torunuma artık internet olduğunu söyledim, torunum artık bize gelecek' dedi. İnternetin olmadığı yerde çocuklar da dedeyi ziyarete gitmiyor. Okullarda biliyorsunuz, büyük bir proje yapılmıştı, sınıflara akıllı tahta konulmuştu ama internet olmayınca akıllı tahta da çalışmıyor. İnternet gidince okullar akıllı tahta kullanabilir hale geldiler bu öğretmenlerin işini çok kolaylaştırdı. Ve reklam filmimizde olduğu gibi köye özgü bir ürününü satmak isteyen birisi köyü bir anda pazar yerine çevirebildi ve insanlar o ürünü satın alır hale geldi. İnternete koyduğunuz anda ürünü herkesin ürüne erişimi çok kolay hale geliyor. Dolayısıyla internet erişimi köyünde üretim yapan birine müşteriyi ayağına getirmiş oluyor. Bunlar bence diğer faydalarının yanı sıra en öne çıkan unsurlardı.''

1719644505075.jpg

İnternet kurulum ve kullanım bedelini İş Bankası karşılıyor

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, projeye dair bilgilendirmesinin ardından Geçitköylülerle buluşmayı izleyen gazetecilerin sorularını yanıtladı, 133 köye internet götürmenin maliyetini açıkladı:

''133 köyün toplam maliyetini net olarak söyleyebiliyorum, artık bittiği için. Çünkü o tarihteki köyde yapılanın ötesinde de birtakım şeyler çıktı. O gün verilen rakam farklıydı ancak bugün net olarak şunu söyleyeyim; 133 köye interneti kurmanın ilk kuruluş maliyeti 80 bin dolar. Asıl bunun aylık tekrar eden maliyetleri var euro üzerinden, uydu kullanıldığı için - ki Geçitköy'de 6 uydu kanalı kullanılıyor - 100 bin euro'luk yıllık tekrar eden maliyeti var. Yani 133 köyün internet kullanmaya devam edebilmesi için yıllık 100 bin euro uydu kirası var. Dolayısıyla yılda 3.5 milyon lira bankaya faturası olacak. Bizim gibi büyük kurumlar için aslında son derece mütevazı rakamlar ama hepsi yan yana geldiği zaman sırtlanamayacak kadar büyük rakamlar o yüzden paylaşılması gerekiyor.''

BANKANIN TARIM İHTİSAS ŞUBELERİNİN PAYI BÜYÜK

Hakan Aran, internetsiz köylere nasıl ulaştıklarını da anlattı:

''Bizim Türkiye'nin hemen her ovasına yayılmış tarım ihtisas şubelerimiz var. Bölgelerimizde de tarımdan sorumlu bölge müdür yardımcılarımız var, bölgeyi, sahayı, ilçeleri en iyi bilen arkadaşlarımız. Onların sahadan verdikleri raporlarla internetsiz köy listemiz çıktı ve İşNet bu listeden internet götürmeye uygun köyleri belirledi. Tarım örgütünün buradaki payı çok fazla. Türkiye''de internete erişim oranı, 26.3 milyon hanede yüzde 95.5'i yani 25.1 milyon ev internete erişebiliyor; 1.2 milyon evde internet erişimi yok. İnternet erişimi sağlanacak köyler belirlenirken cep telefonu tam çekmeyen, elektrik ve ulaşım sorunu olmayanlar belirlendi.''

5G İLE KAPSAMA GENİŞLEYİNCEYE KADAR DEVAM EDECEK

Bir köylü de interneti ücretsiz kullandıklarını ve bunun ne kadar süreceğini sorunca Aran, ''Tüm faturayı İş Bankası ödüyor, internet bizim kurduğumuz şekliyle kalana kadar biz karşılamaya devam edeceğiz. Ama 5G'ye geçildiğinde ve kapsama alanı genişlediğinde bizim hazırladığımız altyapıya ihtiyaç kalmayıncaya kadar devam edecek.''

MUHTAR: HAYATIMIZ KOLAYLAŞTI

Geçitköy Muhtarı Ahmet Güngör, emeği olan herkese çok teşekkür etti, ''Hayatımız değişti, kolaylaştı. Özellikle okul için çok iyi oldu'' dedi. Bir köylü hayvancılıkla geçindiğini anlattı, internet sayesinde hayvan, süt, yağ, peynir satışı yapmaya başladıklarını anlattı, merkeze uzak köyde telefon görüşmelerinde de sıkıntı yaşadıklarını, internet geldikten sonra bu sıkıntının da ortadan kalktığını söyledi. Bir köylü, banka işleri için artık ilçeye gitmek zorunda kalmadığını, internet ve telefon ile işlem yapabildiklerini anlattı.

TEKNOLOJİDE KADIN DERNEĞİ TABLET BAĞIŞLADI

Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney, dernek olarak köy okuluna ve üniversitede okuyan köylü gençlere dernek olarak 5 tane tablet hediye ettiklerini açıkladı.

'Cumhuriyet'in küçük kardeşi'nden 100. yılına özel projeler

Cumhuriyet'ten bir yıl sonra, Büyük Önder Atatürk'ün emri ve kendi cebinden sermaye katkısıyla kurulan Türkiye İş Bankası, 'Cumhuriyet'in küçük kardeşi' olarak konumlandırıyor kendisini kurulduğu günden beri. Türkiye'nin sanayileşmesi yolunda 'Genç Cumhuriyet'in yeni kurulan kurumlarına pek çok destek verdi ve pek çok önemli sektör ve projelerde de bizzat sorumluluklar üstlendi bugüne kadar. Bu yüzden de geçen yıl Cumhuriyet'in 100. yılı ve bankanın bu yıl 100. yaşını kutluyor olması, İş Bankası'nı bu yıllara özel projelerle daha da kalıcı izler bırakmaya yöneltti. Bu yıla özel çalışmalar şöyle:

• Bilim Kuşağı Atölyeleri: Petrol Ofisi Grubu iş birliğiyle, çocukların deneyler yaparak temel bilimsel kavramlarla tanışmalarını, bilim ve teknolojiye duydukları ilgiyi ve merak duygularını artırmayı amaçlayan, 8-13 yaş arasındaki öğrencileri kapsayan “Bilim Kuşağı Atölyeleri" projesiyle öncelikli olarak deprem bölgesinde ve diğer illerde 2025 yılı sonuna kadar 750 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

• Okul Destek Derneği: 2023 yılı Ocak-Mayıs tarihlerinde depremden etkilenen 5, 6 ve 7. sınıfa devam eden devlet okulunda okuyan çalışanlarımızın çocuklarına yönelik olarak bir dönem işbirliği gerçekleştirildi. Proje ile öğrencilere ODD’nin mevcut sistemi, kadrosu ve gönüllü eğitmenleri vasıtasıyla çevrimiçi platformlar üzerinden matematik dersinde destek verildi. 2023-2024 eğitim öğretim döneminde ise projenin devam edilmesine karar verilerek 750’si İş Bankası çalışanlarının öğrenci olan çocukları ve 1.000’i deprem bölgesinde yaşayan öğrenciler olmak üzere toplam 1.750 öğrenciye katkı sağlanıyor.

• GençBizzTech: Genç Başarı Eğitim Vakfı (GBEV) işbirliğiyle bu yıl, devlet fen liselerinde öğrenim gören öğrencilerin teknoloji ve bilim odaklı iş fikirleri geliştirmelerine imkân tanımak; yaratıcılıklarını ve problem çözme yeteneklerini artırmalarına katkı sağlamak amacıyla “GençBizzTech Programı” hayata geçirildi. Programa 28 ildeki 49 fen lisesinden 352 girişim takımı başvurdu. Fen liselerindeki öğrencilere odaklanan GençBizzTech programında programa başvuran öğrenciler 4 haftalık bir eğitime katıldı. Bu süreçte öğrencilere yapay zeka teknolojileri ile içerik oluşturma, veri analizi, kodlama ve uygulama geliştirme eğitimlerinin yanı sıra bilim ve teknoloji temelli iş fikri geliştirme yöntemleri, finansal okuryazarlık ve girişimcilik alanlarında çevrim içi eğitimler verildi. Eğitimlerin ardından jüri gruplarının da değerlendirmesi sonrasında Türkiye genelinde 352 takım arasından projeleriyle öne çıkan 5 takım finalist olarak 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen GençBizzTech Türkiye Finali’nde jüri karşısına çıkarak projelerini sundu.

• Hatay’da okul yapımı: Hatay’da deprem felaketlerine maruz kalan öğrencilerin eğitimlerini sürdürmelerine katkıda bulunabilmek amacıyla depremin birinci yıldönümünde Valilik ile bir lise ve bir anaokulu yapımına ilişkin protokol imzalandı. Okullar, 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde eğitim vermeye başlayacak.

• Bodrum Bale Festivali: Ülkemizin ilk ve tek bale festivali olan, Türkiye’den ve dünyadan başarılı dans topluluklarının renkli performanslar sahnelediği, bu yıl 3-22 Ağustos tarihleri arasında 21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali Banka’nın ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

• Paris 2024 Olimpiyat Oyunları: Banka, 2022 yılından bu yana Paris Olimpiyat Oyunları için Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ni (TMOK) desteklemeye, Team Türkiye’ye yol arkadaşlığı yapmaya devam ediyor. Paris 2024 Olimpiyatları, iklim pozitif ve toplumsal cinsiyet eşitliği açısından ilk olimpiyatlar olarak tarihe geçecek.

• MATAM: Banka, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte, başta Marmara Bölgesi olmak üzere ülkemizdeki aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklere dair bilimsel çalışmalar yürüten “İTÜ Türkiye İş Bankası Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi”ni (MATAM) hayata geçirdi.

• 81 İlde 81 Orman: Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı işbirliğiyle 2008-2017 yılları arasında yapılan proje yeniden hayata geçirildi. Ülkemizdeki ormanlık alanları çoğaltarak doğayı korumak ve toplumda çevre bilincini artırmak amacıyla 100. yıla özel olarak başlatılan projede 5 yıl içerisinde 2 milyon 200 bin fidan toprakla buluşturulacak.

• Karneni Göster Kitabını Al: Her yıl haziran ayında çocukların kitaplarla buluşturulduğu kampanya Bankanın 100. yılında 17. kez yapıldı. Çocuklar için bu yıl İş Bankası’nın tarihi ve iştiraklerinin çalışmalarının yanı sıra bankacılığa dair kavramların yer aldığı “Çocuklar Soruyor Tarih Dede ve Bilge Öğretmen Anlatıyor” ile bilimi sevdirecek ve bilime merak uyandıracak şekilde bilim temasıyla “Aklıma Bir Soru Geldi” kitapları İş Bankası şubelerinde, kitapların dijital versiyonları kumbaradergisi.com ve Kumbara Dergisi mobil uygulamasında öğrencilerle buluştu.

İş Sanat 24. Sezon Kapanışı | Türkiye İş Bankası 100. Yıl Gala Konseri: 28 Mayıs’ta Volkswagen Arena’da düzenlenen özel konserde Plácido Domingo, Murat Karahan ve Elena Stikhina, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) eşliğinde sahne aldı.

∙ İzzet Doğan / GAZETE PENCERE

Kaynak:İzzet Doğan

Öne Çıkanlar