İkisinin arasında çok bir fark yok: Nebati KKM ile içerdeki dövizcilere, Şimşek doları baskılayarak dışardakilere ödeme yaptı

İkisinin arasında çok bir fark yok: Nebati KKM ile içerdeki dövizcilere, Şimşek doları baskılayarak dışardakilere ödeme yaptı
Önceki Maliye Bakanı Nurettin Nebati döneminde KKM ile içerideki dövizcilere ödeme yapıldı, Bakan Şimşek döneminde ise dışarıdaki yatırımcılara carry trade ile birkaç milyar dolarlık ödeme yapıldı. Görünen o ki iki bakan aynı, yöntemleri farklı...

Netai'den boşalan koltuğa getirilen Mehmet Şimşek, geldiğinde Türkiye ekonomisi hiç olmadığı kadar yıpranmış ve bitkindi. Vatandaşın umutlandığı hatta seçim döneminde zorla ikna edilerek bakanlık makamına getirileceği konuşulan Şimşek geldiğinden beri her şey daha da kötü bir hal aldı.

KKM ile Merkez Bankası'nın döviz rezervleri eridi; rezervlerde hiç olmadığı kadar büyük çukur açıldı. KKM'nin yaklaşık zararı 840 milyar TL olarak yakın zamanda TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından TBMM'de açıklandı. Tüm rezervlerin bu hale gelmesindeki en büyük pay ise eski Bakan Nurettin Nebati'nindi.

Şimşek'e büyük umutlar atayan halk ise yine umduğunu bulamadı. Nebati döneminde zengin zenginleşti, yoksul yoksullaştı. Şimşek döneminde de yöntem değişti ne yazık ki durum değişmedi.

Nurettin Nebati'nin Haziran 2023'te devrettiği Maliye Bakanlığı koltuğuna Mehmet Şimşek oturduğunda yurtdışı yerleşiklerin toplam portföy yatırımları 71,4 milyar dolardı.

1 yıl sonra 7 Haziran 2024 itibariyle 93.5 milyar dolara çıktı. Şimşek sonrası gelen yabancı para 22 milyar dolar oldu.

Kısa Dalga'dan İbrahim Ekinci'nin "Nebati’nin kolayı KKM’ydi, Şimşek’in kolayı carry trade parası oldu" başlıklı yazısından ilgili bölüm şu şekilde:

"Carry trade ile gelen kaynağın ise 14 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu rakam sonraki iki ayda arttı. İçerde şirketlerin çektikleri döviz kredisinden ne kadarını faize yatırdıklarını ise bilinmiyor. Bu da dikkate alındığında 20 – 25 milyar dolar arasında bir büyüklük tahmin edilebilir. Carry trade’cilerin vurgununu tam olarak hesaplamak zor. Girişi 20 – 25 milyar dolar olarak hesaplandığında 5 – 6 ay içinde ve dolara yüzde 30 – 40’a gelen kazanç koşullarında rahat “birkaç milyar dolar” süpürdüklerini tahmin etmek aşırı değil."

Öne Çıkanlar