İhtiyaç kredisi faizleri düştü: Yüzde 5,5'ten yüzde 4 seviyelerine kadar geriledi

İhtiyaç kredisi faizleri düştü: Yüzde 5,5'ten yüzde 4 seviyelerine kadar geriledi
Kurban Bayramından önceki son bankacılık haftasında ihtiyaç kredilerinin faizleri düştü. Bankalarda yüzde 5'in üzerinde olan faiz oranı yüzde 4,15'e kadar geriledi.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre; Merkez Bankası kredilerde yavaşlama odaklı sıkı para politikasını sürdürürken kurban bayramı öncesinde bankacılık sektörü ihtiyaç kredi faizlerini indirdi.
Kamu mevduat bankaları ile yerli özel mevduat bankalarının öncülük ettiği indirimle beraber ihtiyaç kredi faizi yüzde 5,5 seviyelerinden yüzde 4,49-4,15’lere geriledi.

Bankacılık sektörü kaynakları uygulanan sıkı para politikasına uygun olmadığı düşünülen bu indirimlerin kurban bayramı öncesine yönelik olabileceğini faizlerde indirim trendinin başladığının söylemek için erken olduğunu vurguladı. Kaynaklar yaz aylarının oldukça sıkı geçeceğine işaret ederek sonbaharda trend değişiminin gözlenebileceğine de dikkat çekti.

BDDK’nın haftalık verilerine göre, yerli özel mevduat bankalarının toplam ihtiyaç kredileri içindeki payı, geçen yıl Mayıs’ın son haftasında yüzde 41.1 iken bu yıl aynı hafta itibariyle yüzde 44.8’e yükseldi.
Yerli özel bankalar 3.7 puanlık bir artış sağlarken, yabancı mevduat bankalarının payı da yüzde 30.4’ten yüzde 32’ye çıktı. Bu dönemde ihtiyaç kredilerinde en büyük artışı yerli özel bankalar gösterdi.

Merkez Bankası'nın Mayıs Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yukarı yönelen TL mevduat faizleri de haftaya düşüşle başladı. Bankaların TL mevduat faizleri en yüksek yüzde 50’de oluşurken, düşük miktarlı tasarruflarda TL mevduat faizi yeniden yüzde 42-43 seviyelerine geriledi.

Öne Çıkanlar