HaberTürk yazarı Yıldırım: Merkez Bankası bir yılda altın ithalatı için 33 milyar dolar ödedi

HaberTürk yazarı Yıldırım: Merkez Bankası bir yılda altın ithalatı için 33 milyar dolar ödedi
HaberTürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, geçen hafta açıklanan dış ticaret verilerine işaret ederek Merkez Bankası'nın altın ithalatı için bir yılda 33 milyar dolar ödediğini yazdı.Yıldırım bugünkü yazısında Merkez Bankası'nın...

HaberTürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, geçen hafta açıklanan dış ticaret verilerine işaret ederek Merkez Bankası'nın altın ithalatı için bir yılda 33 milyar dolar ödediğini yazdı.

Yıldırım bugünkü yazısında Merkez Bankası'nın 132 ton altın satışına rağmen talebin önünün alınamadığını belirterek şunları kaydetti:

"Altın Türkiye’de geleneksel tasarruf araçlarından biri. Fiziki altın kullanımı yüksek.

Son yıllarda özellikle faizin negatif düzeye inmesi altına talebi çok artırdı.

Ayrıca döviz hesabı açanlara kamusal takip ve sert bakış da altını daha cazip hale getirdi.

İşte geçen hafta sonuna doğru açıklanan dış ticaret verilerinde de gördük ki, altın ithali hızla artıyor. Son 10 yılın ortalama altın ithalatı 192.3 ton iken, bu yılın ilk yarısında 183 tona ulaşan ithalat neredeyse yılı yakalamış durumda.

Altın ithali 2021 yılında 7 milyar dolardan 2022’de 23.5 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin uzun yıllar altın ithalatı ortalama 13.6 milyar dolar. Bir yılık eksik kalmasını diğer yıl telafi ettiği diye bakılsa da rakam yaklaşık 1.5 milyar dolar kadar yüksek.

Temmuz ayında ise 2 milyar dolarlık ithalat 3.1 milyar dolara yükseldi ve yüzde 56 arttı.

Yılın ilk 7 ayında altın ithalatındaki artış çok daha yüksek ve yüzde 150.6 düzeyinde. 2022’nin 7 ayında 8.481 milyon dolar olan altın ithalatı bu yılın 7 ayında 21.3 milyar dolara yükseldi.

Son 1 yılın ithalatı da 32.9 milyar dolara yükselerek tüm zamanların zirvesine çıktı. Bir yılda altına 33 milyar dolar ödedik."

Öne Çıkanlar