Enflasyon düşüyor! Yaşam maliyeti artıyor: Açlık sınırı asgari ücreti; yoksulluk sınırı 62 bin TL'yi aştı

Enflasyon düşüyor! Yaşam maliyeti artıyor: Açlık sınırı asgari ücreti; yoksulluk sınırı 62 bin TL'yi aştı
TÜRK-İŞ Temmuz 2024 Açlık ve Yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Temmuz 2024 açlık sınırı 19 bin 234 TL yoksulluk sınırı ise 62 bin 652 TL'ye yükseldi. Halkın enflasyonu, TÜİK'in enflasyonu ve sendikaların hesapladığı enflasyon birbirini yine tutmadı.

TÜRK-İŞ, Temmuz ayı Açlık ve Yoksulluk sınırı raporunu açıkladı.

Rapora göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin; sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19.234,43 TL ’ye, Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 62.652,87 TL ’ye, Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24.901,78 TL ’ye yükseldi.

Raporda başta dar ve sabit gelirli çalışanlar ve emekliler olmak üzere neredeyse toplumun tüm kesimleri için insan onuruna yaraşır şartlarda yaşantılarını sürdürebilmeleri her geçen gün daha da zorlaştığı kaydedildi.

TÜRK-İŞ çalışanların geçim koşullarını ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla bu çalışmayı ortaya koyduğunu aktardı.

Temmuz ayı itibarıyla bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ile net asgari ücret (vergi kesintisi olmadan) arasındaki fark 7.900 TL olurken, ailede çalışan sayısının genelde tek kişi olduğu ve ek bir gelirin söz konusu olmadığı durumlarda, elde edilen ücret geliri ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmakta ve ücretlerin yetersizliği tartışma konusu olduğu kaydedildi.

Yılbaşından bu yana ek yük 4 bin 185 TL oldu

Gıda harcaması tutarına yılbaşına göre gelen ek yük 4.185 TL olurken tüm temel harcamalar için yapılması gereken harcama tutarı ise son yedi ayda 13.633 TL artış gösterdi.

Mevcut ekonomik ortamda emekçilerin alım gücü her geçen gün daha da zayıflarken, gelir artışlarında insan onuruna yaraşır bir tutar belirlenmediği sürece çalışanları ve emeklilerin yoksullaşmaya devam edeceği öngörülüyor.

TÜRK-İŞ Konfederasyonunun yaptığı araştırmanın 2024 Temmuz ayı sonucuna göre;

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin; sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19.234,43 TL ’ye yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 62.652,87 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24.901,78 TL ’ye yükseldi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar