AKP, kredi kartı aidatından geri adım attı: Ancak kol saatinden 5 bin TL alınmaya devam edilecek!

AKP, kredi kartı aidatından geri adım attı: Ancak kol saatinden 5 bin TL alınmaya devam edilecek!
AKP, savunma sanayi için 100 bin TL ve üzeri kredi kartlarına getirilen yıllık 750 TL aidat kesintisi planından geri adım attı. Ancak, tapu işlemlerine kadar birçok yeni düzenlemenin paketten çıkarılmadığı iddia ediliyor.

Leyla Aydoğan

AKP hükümeti savunma sanayii için 100 bin TL ve üzeri limitli kredi kartlarından yıllık 750 TL aidat kesilmesine ilişkin hazırladığı düzenlemeden vazgeçti.

Savunma Sanayi Fonu ile ilgili bilgiler ortaya çıkmadan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sık sık İsrail'in Türkiye'ye saldırma girişiminde olduğunu vurgulamıştı. Adeta savunmaya para aktarılacağının ve bunu de vatandaşın cebi üzerinden yapacağının sinyallerini vermişti. Konuşmalarında sık sık Türkiye’nin tehdit altında olduğunun altını çizmişti.

Ardından Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada, yabancı yatırımcının gelmesi için ülke savunması adına doğru bir adım olduğunu belirtmişti. Şimşek, "İki seçeneğiniz var ya borçlanacağız gelecek nesillere faiz yükü vereceğiz ve bu milletimizin lehine değil. Diğer seçenek ise kendi kaynaklarımızla kendi yağımızda kavrulmamız." diyerek vatandaşın cebinden alınacak olan 750 TL'yi savunmuştu

Düzenleme 7’den 70’e pek çok vatandaşın tepkisini çekerken, ekonomistler borçlanma üzerinden vergi alınmasını doğru bulmadıklarını çok defa dile getirdi.

Düzenlemede en çok dikkat çeken madde ise 100 bin TL ve üzeri kredi kartlarından her yıl 750 TL’lik aidat alınacaktı. Ancak gelen tepkiler üzerine yalnızca bu maddeden vazgeçildi. AKP kaynaklarının aktardığı bilgiye göre savunma sanayii fonuna kredi kartlarından katkı payı alınmasına ilişkin düzenlemenin 2025 yılında yeniden gündeme getirilmeyeceği belirtildi.

Sadece kredi kartından alınacak oran kalktı diğer maddeler duruyor

Savunma Sanayii Fonu için sadece kredi kartlarından aidat alınmayacak. AKP'nin verdiği yasa teklifinde Savunma Sanayi Fonunun gelirlerini artırmak amacıyla yapılacağı iddia edilen düzenlemeler şöyle:

* Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden damga vergisi tutarı (yıllık gelir vergisi beyannamelerinde damga vergisi tutarının yarısı) kadar,

* Tapu ve kadastro işlemlerinden, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL,

* Noterdeki işlemlerden, taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar,

* Sıfır araçların tescil işlemlerinde 3.000 TL, ikinci el araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1.500 TL,

* Noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL,

* Şu an vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 cm³’ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler de Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamına alınacak.

* Özel Tüketim Vergisi'nde drone’lar ve ÖTV matrahı 5.000 TL üzerinde olan kol saatleri de vergi kapsamına alınacak.

Kaynak:Leyla Aydoğan

Öne Çıkanlar