Altın gençlerin birçok spor dalından fazla madalyaları var. Ama devletin ödül listesinde yoklar

Altın gençlerin birçok spor dalından fazla madalyaları var. Ama devletin ödül listesinde yoklar
Onlar Türkiye’nin satrançta gurur kaynağı genç erkek ve genç kadınlar. Sadece Türkiye’de değil dünyada satranç camiasında yakından takip edilen isimler arasında.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 45. Dünya Olimpiyat Şampiyonası’nda 180 ülkeden 900’ü aşkın sporcuya karşı mücadele ediyorlar. Türkiye Satranç Federasyonu’nun 2005 yılından beri ana sponsoru olan İş Bankası’nın davetiyle bir grup gazeteci olarak Budapeşte’de satrancın yıldızlarıyla buluştuk.

23 Eylül’de sona erecek olimpiyatta güçlü ülkeler arasında hedef ilk 10’a girebilmek. Büyük usta (GM) Mustafa Yılmaz, geçen pazar günü dünyanın 1 numaralı satranç sporcusu Norveçli Magnus Carlsen ile berabere kalarak Carlsen’den puan almayı başaran Türkiye’den ilk satranç sporcusu oldu. Mustafa Yılmaz, bir süredir performansında düşme olduğunu ancak Carlsen'le maçına iyi hazırlandığını anlattı. Büyük usta Mustafa, 'Satrancın yaşayan efsanesi Carlsen'i elinden kaçırdığı' yorumlarına katıldığını söyledi. Mustafa Yılmaz, Carlsen'den puan alarak satrançta Türkiye'ye tarihi bir an yaşatmış oldu.

SATRANÇTA GURUR KAYNAĞI YILDIZLAR

Erkek A Milli Takımı’nda; IM (Uluslararası usta) Oğulcan Kanmazalp kaptanlığında, GM (Büyük usta) Ediz Gürel, GM Yağız Kaan Erdoğmuş, GM Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal ve GM Emre Can var.

Kadın A Milli Takımı’nda; Nijat Mammadov kaptanlığında, IM Ekaterina Atalık, WGM (Kadın büyük usta) Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, WGM Kübra Öztürk Örenli, WIM (Kadın uluslararası usta) Gülenay Aydın ve WIM Hayale İsgenderova var.

ONLAR ÇOCUKLARIN, GENÇLERİN ROL MODELİ

Hepsi pırıl pırıl genç kadınlar ve genç erkekler… Satrancın sağladığı yararlarla akademik olarak okullarında da başarılılar, özel okullarda satranç bursu kazanarak okuyanların sayısı artıyor. Satranç dünyasının rol modelleri onlar, satranca olan ilgi onlarla beraber artıyor, Türkiye Satranç Federasyonu ve İş Bankası’nın iş birliğiyle yaygın bir altyapı ağı kurulmasıyla lisanslı sporcu sayısı 1 milyonu aştı.

SATRANÇ DÜNYASI YAKINDAN İZLİYOR

Satrancın yıldızları olan bu gençlerin Türkiye ve dünyadaki başarıları saymakla bitmiyor. Dünyanın birçok ülkesindeki uluslar arası turnuvalarda Türkiye’yi başarıyla temsil ediyorlar. Hepsi aynı zamanda birbirleriyle rakip olan gençlerin aralarındaki uyum görülmeye değerdi. Birbirlerine destek veriyorlar, birbirleriyle gurur duyuyorlar, birbirlerinin başarılarını takdir ediyorlar, şakalaşıp espriler yapıyorlar, morallerini yüksek tutuyorlar, birlikte mücadele ediyorlar.

Onların başarılarıyla Türkiye artık bir satranç ülkesi olarak kabul edilmenin getirdiği bir üne de sahip. Türkiye’deki turnuvalara katılan yabancı sayısı da her geçen gün artıyor.

MADDİ DESTEKLE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLUR

Tüm bu başarılara rağmen, bu pırıl pırıl genç kadınlar ve genç erkekler devletin uluslar arası spor müsabakalarında madalya kazanan sporculara verdiği ödüllerden yararlanamıyor. Çünkü amatör branş kabul edildiği için satranç ödül listesine giremiyor. Oysa en az diğer sporcular kadar emek veriyorlar, pek çok spor dalından daha fazla uluslar arası madalyaları ve başarıları var. Maddi destek yetersizlikleri nedeniyle çok başarılı pek çok genç hayatını ekonomik olarak sürdürebilmek için başka işler yapmak zorunda kalıyor, istemese de zamanla satrançtan uzaklaşabiliyor. Çünkü satranç da diğer sporlarda olduğu gibi sürekli çalışmayı gerektiriyor. Milli takımdaki sporcuların hepsi her gün en az 3-4 saat satranca zaman ayırdıklarını, maçlar yaptıklarını, rakiplerini incelediklerini, strateji çalıştıklarını söylüyor.

tsf-baskani-gulkiz-tulay.jpg

TSF BAŞKANI TULAY: AMATÖR SPORLAR ÜVEY EVLAT GÖRÜLMEMELİ

Satranç yıldızlarıyla buluşmada gazetecileri ağırlayan TSF Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye’nin satrançtaki yükselişinin dünyada örnek gösterildiğini söyledi. Başkan Tulay, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından ‘Avrupa’nın Üstün Başarılı Yöneticisi’ ödülüne layık görülmüştü. Her fırsatta bu başarı ve ödüllerde İş Bankası’nın desteğinin önemini teslim eden Başkan Gülkız Tulay, devlet okullarında satranç kurulan satranç sınıflarının bu destekle 40 bini aştığını hatırlattı.

Sorular üzerine milli sporcular geçinebilmek için başka işler yapmak zorunda kaldıklarını, hayat şartları gereği satrançtan uzak kalmaya başlayabildiklerini anlatınca TSF Başkanı Tulay, ‘’Amatör branşlar üvey evlat görülüyor, bütçeden çok kısıtlı pay ayrılıyor’’ değerlendirmesiyle sporculara destek verdi. Tulay, Türkiye adına yarışan satranç sporcularının tüm dünyada takdir gördüğünü dile getirdi, şu görüşlerini paylaştı:

''Muhtemelen birçok ülkede benzer bir durum var. Satranç kültürünün popülaritesinin yükselmesi lazım. Ülkemizdeki satranç kültürü tam olarak gelişmiş midir? Futbol kulüplerinin içeri çekilmesi lazım. Bu satrançla ilgili maddi kaygıların olmaması lazım. A milli takımı ile beraberiz, satrancın para getirir tarafından bahsetmeleri mümkün değil. Birçok satranççı antrenörlük ile daha fazla para kazanabiliyor, ratinglerin, performanslarının belli bir yerde olması lazım. İş Bankası’nın özel desteğiyle bu olimpiyatlara daha rahat hazırlanabildiler, birebir antrenörlerle çalıştılar. Paris de olimpiyat, burası da olimpiyat. Üvey evlat muamelesi görüyor. Olimpik branş temsilcilerinin işi daha kolay gibi düşünüyorum. Biz şanslıyız, İş Bankası uzun yıllardır sponsorumuz. Yeni yeni başka markalar geliyor. Satranç başarılarla gündeme geldi, o zaman bugün bu noktalara geldi. Satrancın önü bu anlamda daha açık, önümüzdeki dönemlerde bireysel sponsorluklar konusunda ayrı bir birim gerekiyor. Son 2 yıldır, satrançtaki başarılar herkesin dikkatini çekmeye başladı. Önümüzdeki yıllarda popülaritenin artarak devam edeceğini düşünüyorum.''

SATRANÇ DERSİ OLMALI

Başkan Tulay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamaya başladığı Maarif Modeli ile ilgili soru üzerine şunları söyledi:

‘’Mevcut bakanlarla da konuştuğumuz bir konu. Okullarda 4+4+4 sistemine geçildiğinde ilk 4’te seçmeliler kaldırılınca satranç da kaldırıldı. Maarif Modeli’nin ilk temeli orada atıldı aslında. Sadece satranç değil, drama, tiyatro vs. hiçbir şey yok. Sahada çok güçlü olduğumuz için 40 bin satranç sınıfımız olduğu için, en azından orta öğretime eklettik. Ama iki sene sonra o da kaldırıldı. Sahada, okullarda yaygınız, her okulda satranç sınıfları var. Olumsuz etkilemekle beraber altyapıda temelleri çok iyi atıldığı için bu kadar sağlam.’’

45. DÜNYA SATRANÇ OLİMPİYATI MİLLİ TAKIM SPORCULARI

budapeste-dorduncutur-olimpiyat-5.jpeg

GM Ediz Gürel

GM Ediz Gürel, 2008 yılında Bursa’da doğdu. Satranca 7 yaşında okuldaki öğretmeninin ilgisini fark etmesi sonucu başlayan Ediz Gürel, Bursa’da katıldığı ilk iki turnuvada elde ettiği başarılardan sonra, satranca başlayalı henüz 6 ay olmuşken, o tarihlerde Türkiye Satranç Milli Takımı Altyapısına girebilmeyi başardı.

Ediz Gürel, 2023 Dünya Kupası’nda hamle yapan en genç satranç sporcusu oldu. Dünya Kupası gibi dünyanın en iyi satranç sporcularının yarıştığı turnuvada 1. turda Büyükusta olan rakibine karşı gösterdiği başarılı performans sonucunda rakibinin 28 hamlede maçı terk etmesi ile dünya satranç gündemine damga vurdu. Gürel, 2023 Avrupa Kulüpler Kupası’nda Türk Hava Yolları Spor Kulübü takımında hamle yaptı ve dünyanın 1 numarasının dahi yarıştığı Kupa’yı 7’de 7 yaparak en başarılı sporcu olarak tamamladı. Dünya satranç otoritelerinin davet etmesi ile dünyanın en başarılı sporcularının yarıştığı 2023 Grand Swiss Satranç Şampiyonası’nda ülkemizi başarıyla temsil etti.

Prag Satranç Festivalinde gösterdiği başarılı performans ile son GM normunu alarak Mart 2024’te ülkemizin 15. Büyükustası oldu. Aynı zaman turnuvanın Challengers kategorisinde hamle yapan başarılı sporcumuz turnuvayı şampiyon olarak tamamladı ve 2025 yılında dünyanın en iyi sporcularının yarıştığı Masters kategorisinde ülkemizi temsil etmeye hak kazandı.

Dünya Hızlı ve Yıldırım Takım Satranç Şampiyonası’ndaki başarılı performansı ile Dünya sıralamasında bir numara olan Magnus Carlsen’in de yarıştığı birinci masada şampiyon oldu.

Gürel, Türkiye İş Bankası 100. Yıl Satranç Süper Ligi’nde gösterdiği başarılı performans ile aynı zamanda Türkiye Elo listesinde birinci sıraya yükselmeyi başardı.

Ediz, başarılı performansı ile 2602 Elo puanına ulaşarak şu anda Dünya 20 Yaş Altı sıralamasında ilk 20’de yer alıyor.

Başarıları

  • 2024 Uluslararası Sardinya Dünya Satranç Festivali U-18 Kategori İkincisi
  • 2024 Prag Satranç Festivali Challengers Kategorisi Şampiyonu
  • 2023 Cumhuriyetimizin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası Şampiyonu
  • 2023 Hırvatistan Süper Satranç Ligi Birinci Masa Şampiyonu
  • 2023 Avrupa Kulüpler Kupası Altıncı Masa Şampiyonu
  • 2023 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı Milli Takım Olarak İkinci
  • 2023 Dünya Yaş Grupları Yıldırım Satranç Şampiyonası 16 Yaş Genel Kategorisi Dünya Şampiyonu
  • 2022 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 14 Yaş Genel Kategori Avrupa İkincisi
  • 2022 Rodos Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası 14 Yaş Genel Kategori İkincisi
  • 2022 Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonası 14 Yaş Genel Kategorisi Dünya Şampiyonu
  • 2022 TBMM Kupası İkinci
  • 2021 FIDE Online Rapid 14 Yaş Genel Kategori Dünya Şampiyonu
  • 2021 FIDE Online Dünya Rapid 14 Yaş Genel Kategori Süper Finali Şampiyonu
  • 2020 Prag Uluslararası Satranç Festivali Genç Yetenekler İkincisi
  • 2019 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 11 Yaş Genel Kategori Üçüncüsü

budapeste-dorduncutur-olimpiyat-4.jpeg

GM Emre Can

GM Emre Can, 1990 yılında İzmir’de doğdu. Satranç oynamaya 8 yaşında başlayan Emre Can, 2006 yılında FM (FIDE Ustası), 2007 yılında IM ve 2010 yılında aldığı GM unvanı ile satranç sporunda hızlı bir yükseliş sergiledi. Emre Can, 2008 yılından bu yana A Milli Takımımız ile ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil ediyor.

Can, 2016 yılında Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 4. ile eş puanda dünya 6’ncısı olan Milli Takım kadrosunda yer aldı. Başarılı satranç kariyerinin yanı sıra başarılı bir akademik performans da sergileyen Emre, 2016 yılında Kadir Has Üniversitesi Bilgi Teknolojileri bölümünden mezun oldu.

Başarıları

  • 2023 Cumhuriyetimizin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası İkincisi
  • 2023 Avrupa Kulüpler Satranç Kupası Göktürk Satranç Spor Kulübü ile Avrupa Üçüncüsü
  • 2023 Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi Üçüncü Masa Şampiyonu
  • 2022 Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi Dördüncü Masa İkincisi
  • 2018 Bosna Açık Satranç Turnuvası A Kategorisi Şampiyonu
  • 2017 Uluslararası Roma Satranç Turnuvası A Kategorisi Şampiyonu
  • 2017 Budapeşte Bahar Turnuvası Genel Kategori Üçüncüsü
  • 2012 Aeroflot Açık Satranç Turnuvası B Kategorisi Şampiyonu
  • 2010-2011 Türkiye Satranç Şampiyonası Türkiye Şampiyonu
  • 2007 Uluslararası Satranç Festivali Kapalı Büyükusta A Turnuvası Şampiyonu
  • 2006 Karpov Çocuk Olimpiyatı 16 Yaş Genel Şampiyonu ve Türkiye Takım Şampiyonu

mustafa-yilmaz-magnus-carlsen.jpeg

GM Mustafa Yılmaz

GM Mustafa Yılmaz, 1992 yılında Kastamonu’da doğdu. Satranca 7 yaşında başlayan Mustafa Yılmaz, 2008 yılında FM unvanı, 2009 yılında IM unvanı, 2012 yılında ise GM unvanı almaya hak kazandı. Hacettepe Üniversitesi’nde başladığı üniversite hayatına satranç gelişimini sürdürmek ve dil eğitimi almak amacıyla Moskova’da devam etti.

2001’de Genç Milli Takım ile başlayan kariyerini, 2008 yılında Satranç Olimpiyatları’nda giydiği A Milli Takım formasıyla taçlandırdı. 2016 yılında Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 4. ile eş puanda dünya 6’ncısı olan milli takımımız kadrosunda yer aldı. 2023 Dünya Kupası’nda 3. tura yükselen ilk Türk satranççılardan olan Yılmaz, Dünya satranç otoritelerinin davet etmesi ile dünyanın en başarılı sporcularının yarıştığı 2023 Grand Swiss Satranç Şampiyonası’nda ülkemizi başarıyla temsil etti. Aynı zamanda canlı Elo performansına göre Dünya sıralamasında 68. sıraya kadar yükselen ve Dünya sıralamasında ilk 100’e giren ilk Türk sporcu oldu.

Başarıları

  • 2023 Avrupa Kulüpler Satranç Kupası Göktürk Satranç Spor Kulübü ile Avrupa Üçüncüsü / İkinci Masa Üçüncüsü
  • 2023 Uluslararası Reykjavik Açık Satranç Turnuvası İkincisi
  • 2023 Tata Steel Challengers Satranç Turnuvası İkincisi
  • 2022 Türkiye Satranç Şampiyonası Şampiyonu
  • 2022 TBMM Satranç Turnuvası Şampiyonu
  • 2018 Bosna Açık Satranç Turnuvası A Kategorisi Üçüncüsü
  • 2018 Reykjavik Açık Satranç Turnuvası A kategorisi Üçüncüsü
  • 2017 Beyrut Açık Satranç Turnuvası Genel Kategori Üçüncüsü
  • 2017 Harpa Yıldırım Turnuvası Genel Kategori Şampiyonu
  • 2017 Dubai Açık Satranç Turnuvası Genel Kategori İkincisi
  • 2015 İasi Açık Satranç Turnuvası Genel Kategori İkincisi
  • 2014 İstanbul Açık Satranç Turnuvası A Kategori İkincisi
  • 2013 12. Uluslararası İstanbul Satranç Festivali A Kategorisi Şampiyonu
  • 2007 3. Dünya Okullar Arası Satranç Şampiyonası 15 Yaş Altı İkincisi
  • 2002 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 10 Yaş Genel Kategorisi Avrupa Üçüncüsü

budapeste-dorduncutur-olimpiyat-3.jpeg

GM Vahap Şanal

GM Vahap Şanal, 1998 yılında İzmir’de doğdu.

İlkokuldan itibaren satranca ilgi duymaya başlayan Şanal, azimli çalışma temposunun yanı sıra ailesinin de desteğiyle 2016 yılında Türkiye’nin en genç GM unvanlı satranç şampiyonu oldu.

Şanal, 2023 Dünya Kupası’nda 4. Tura kadar yükselen ilk Türk satranç sporcu olma başarısı gösterdi.

Başarıları

  • 2023 Cumhuriyetimizin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası Üçüncüsü
  • 2023 Avrupa Kulüpler Satranç Kupası Göktürk Satranç Spor Kulübü ile Avrupa Üçüncüsü
  • 2023 Uluslararası Fagernes Açık Satranç Turnuvası Büyükler Kategori Birincisi
  • 2021 Avrupa Takımlar Satranç Şampiyonası Büyükler Kategorisi Dördüncü Masa Üçüncüsü
  • 2021 Uluslararası Fagernes Satranç Turnuvası Büyükler Kategori Üçüncüsü
  • 2021 Akdeniz Bireysel Şampiyonası Genel Kategori Üçüncüsü
  • 2021 Karadağ Satranç Festivali Büyükler Kategori Birincisi
  • 2020 Türkiye Satranç Şampiyonu
  • 2019 Türkiye Satranç Şampiyonu
  • 2019 Uluslararası Lienz Açık Satranç Turnuvası Şampiyonu
  • 2018 Avrupa Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası Üçüncüsü
  • 2017 Uluslararası Graz Açık Satranç Turnuvası Birinci ile Eş Puanla İkincisi
  • 2017 Uluslararası Lienz Açık Satranç Turnuvası Birincisi
  • 2015 Avrupa Genç Takımlar Satranç Şampiyonası Blitz Turnuvası Şampiyonu
  • 2014 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı Masa Şampiyonu
  • 2013 Dünya Okullar Satranç Şampiyonası 15 Yaş Genel Kategorisi Dünya İkincisi
  • 2012 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 15 Yaş Genel Kategorisi Avrupa Şampiyonu
  • 2011 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 13 Yaş Genel Kategorisi Avrupa İkincisi
  • 2011 Dünya Okullar Satranç Şampiyonası 13 Yaş Genel Kategorisi Dünya İkincisi
  • 2010 Dünya Okullar Satranç Şampiyonası 13 Yaş Genel Kategorisi Dünya İkincisi
  • 2010 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 13 Yaş Genel Kategorisi Avrupa İkincisi
  • 2009 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı 16 Yaş Altı Kategorisi Üçüncüsü
  • 2009 8. Dubai Gençler Satranç Turnuvası Gençler Kategorisi İkincisi
  • 2009 Balkan 16 Yaş Alt Hızlı Satranç Şampiyonası 17 Yaş Kategorisi Üçüncüsü

budapeste-dorduncutur-olimpiyat-6.jpeg

GM Yağız Kaan Erdoğmuş

Yağız Kaan Erdoğmuş, 2011 yılında Bursa’da doğdu. Aldığı önemli başarılarla Türk satranç camiasında adından sıkça söz ettiren sporcu, eğitimci bir ailenin iki çocuğunun küçüğüdür.

Erdoğmuş, Grenke Açık Satranç Turnuvası’nda son GM normunu da tamamlayarak Dünya satranç tarihindeki en genç GM’ler arasına girmeyi başardı. Bu başarısıyla birlikte 12 yaşında, güncel FIDE sıralamasına göre ‘Dünyanın En Genç GM’si’ unvanını kazandı.

Satranca başladığı günden bugüne başarılı bir performansla ilerleyen ve dünyanın ilgiyle takip ettiği sporcu, 11 yaşında “Dünyanın En Genç Uluslararası Ustası (IM)” unvanına sahip olmuştu.

Abu Dabi Satranç Festivalindeki başarılı performansı ile 2601 Elo puanına ulaşan Yağız Kaan Erdoğmuş, Dünya 20 Yaş Altı sıralamasında ilk 20’ye girmeyi başardı.

Başarıları

  • 2024 Uluslararası Satranç Festivali Genç Ustalar Turnuvası Şampiyonu
  • 2023 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı Milli Takım Olarak İkinci
  • 2022 Dünya Yaş Grupları Yıldırım Satranç Şampiyonası 12 Yaş Genel Kategorisi Dünya Şampiyonu
  • 2022 Dünya Yaş Grupları Hızlı Satranç Şampiyonası 12 Yaş Genel Kategorisi Dünya Şampiyonu
  • 2022 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 11 Yaş Genel Kategorisi Avrupa Şampiyonu
  • 2021 Silver Lake Open A Kategorisi 2200 Altı Kategorisi Şampiyonu
  • 2021 FIDE Online Küçükler ve Yıldızlar Hızlı Satranç Şampiyonası 10 Yaş Genel Kategorisi Şampiyonu
  • 2021 FIDE Online Küçükler ve Yıldızlar Hızlı Dünya Kupası 10 Yaş Genel Kategorisi Şampiyonu
  • 2019 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 8 Yaş Genel Kategorisi Avrupa Şampiyonu

satranc-olimpiyat-kaptan.jpg

Kaptan IM Oğulcan Kanmazalp

IM Oğulcan Kanmazalp 22 Temmuz 1992'de İzmir'de dünyaya geldi. 6 yaşında satranç oynamaya başlayan Kanmazalp, İzmir Saint Joseph Lisesi’nden mezun oldu. Üniversite eğitimini de İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Akademisi’nde tamamladı. Halen, eğitim hayatına Eskişehir Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne devam ediyor.

Ülkemizdeki başarılarının ardından ilk büyük başarısını 12 yaşında katıldığı Avrupa Yaş Grupları Turnuvası’nda 3. olarak elde etti. Küçük yaştaki başarıları sonucunda milli takım altyapısına girmeye hak kazanan Kanmazalp, uzun yıllar farklı yaş kategorilerinde ülkemizi milli sporcu olarak temsil etti. 2008'de FM, 2010'da IM oldu. 2010'da ise Türkiye Satranç Şampiyonu olmayı başardı.

Büyükusta olmak için gereken 3 normu 2014 yılında tamamlayan Kanmazalp, 2500 Elo barajını geçtiğinde Büyükusta unvanı kazanmayı hak edecek.

Uzun yıllar milli sporcu olarak yer aldığı milli takımda 2018’da antrenör olarak çalışmaya başlayan Oğulcan Kanmazalp, 2019’da Gürcistan’da düzenlenen Avrupa Takımlar Şampiyonası’nda ilk kez A Milli Takım kaptanı olarak yer aldı. Sonraki yıllarda, A Milli Takım ile çevrimiçi ve yüz yüze kamp organizasyonlarında görev aldı. 2021 yılında düzenlenen, Avrupa Takımlar Şampiyonası ve FIDE Dünya Kupası’nda milli takım sporcularımıza antrenör olarak destek verdi, 2022’de Hindistan’ın Chennai kentinde düzenlenen 44. FIDE Satranç Olimpiyatları’nda da A milli takım kaptanı olarak görev aldı.

Oğulcan Kanmazalp, antrenörlük çalışmalarına milli takım bünyesinde ve satranç eğitimi veren çeşitli kulüplerde devam ediyor.

Başarıları

  • 2017 Türkiye Satranç Şampiyonası İkincisi
  • 2015 IV Open Internacional Lucmajor Şampiyonu
  • 2014 Zadar Open İkincisi
  • 2010 Türkiye Satranç Şampiyonası Şampiyonu
  • 2007 Türkiye Yaş Grupları 16 Yaş Grubu Şampiyonu
  • 2005 Balkan Satranç Oyunları U20 Şampiyonu
  • 2005 Türkiye Yaş Grupları 14 Yaş Grubu Şampiyonu
  • 2004 Avrupa Yaş Grupları 12 Yaş Grubu Şampiyonu

budapeste-dorduncutur-olimpiyat-7.jpeg

IM Ekaterina Atalık

IM Ekaterina Atalık, 1982 yılında Rusya’da doğdu.

Satranca 5,5 yaşında başlayan Ekaterina Atalık, 2001 yılında WGM, 2007 yılında IM unvanını kazandı. Atalık, pek çok kez Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonu oldu.

Başarıları

  • 2022 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Türkiye Şampiyonu
  • 2021 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Türkiye Şampiyonu
  • 2020 Red Bull Chess Masters Kadınlar Şampiyonu
  • 2020 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Türkiye Şampiyonu
  • 2019 Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası Kadınlar Üçüncüsü
  • 2018 Avrupa Kadınlar Bireysel Satranç Şampiyonası Dördüncüsü
  • 2018 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Türkiye Şampiyonu
  • 2017 Uluslararası Radzikowska Kadın GM Turnuvası Üçüncüsü
  • 2017 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Üçüncüsü
  • 2016 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Şampiyonu
  • 2016 Uluslararası Prag Açık Satranç Turnuvası A Kategorisi Şampiyonu
  • 2015 Metz Açık Satranç Turnuvası Kadınlar Kategorisi Şampiyonu
  • 2015 Uluslararası Capella Açık Satranç Turnuvası Kadınlar Kategorisi Şampiyonu
  • 2008 Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Türkiye Şampiyonu

budapeste-dorduncutur-olimpiyat-1.jpeg

WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu

WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, 16 Mayıs 1989 tarihinde Adapazarı’nda doğdu.

İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir Özel Çamlaraltı Koleji’nde burslu olarak tamamladı. 2010’da Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim İktisat Fakültesi’nden mezun olan Kadıoğlu, 2012 yılından bu yana avukatlık mesleğini sürdürüyor. Ayrıca 2007 yılından beri İzmir’de satranç sporcusu yetiştirdiği bir eğitim merkezi bulunuyor. 2019 yılında 13. defa Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonu olarak rekor kırdı.

Başarıları

  • 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2017 ve 2019 Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonu
  • 2015 1. Chalkidikis Satranç Turnuvası Kadınlar Şampiyonu
  • 2013 Vasylyshyn Anı Turnuvasında Üçüncüsü
  • 2012 Dünya Satranç Olimpiyatları ikinci masa Üçüncüsü
  • 2011 Vasylyshyn Anı Turnuvası Şampiyonu
  • 2009 Dünya Genç Kadınlar Satranç Şampiyonasında şampiyonluğu paylaşarak Üçüncüsü
  • 2007 Dünya 18 Yaş Altı Kadınlar Satranç Şampiyonasında Üçüncüsü
  • 2004 Balkan Gençler Satranç Şampiyonasında Üçüncüsü
  • 2004 Akdeniz Kadınlar Satranç Şampiyonasında şampiyonluğu paylaşarak İkincisi
  • 2000, 2007, 2012, 2016 yılları Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonasında İkincisi
  • 1999 – 2007 yılları arasında sekiz defa Türkiye Yaş Grupları Satranç Şampiyonu

budapeste-dorduncutur-olimpiyat-2.jpeg

WGM Kübra Öztürk Örenli

WGM Kübra Öztürk Örenli 1991 yılında Ankara’da doğdu. Satranç ile tanışması 8 yaşında ilkokul öğretmeninin tavsiyesi ile başlayan Örenli, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliğinden mezun oldu.

Kübra Öztürk Örenli, sporculuğunun yanı sıra öğretmenlik ve satranç eğitmenliği de yapıyor.

Başarıları

  • 2022 Azerbaycan Shusha Kapalı Satranç Turnuvası Kadınlar İkincisi
  • 2021 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası İkincisi
  • 2015 1. Uluslararası Chalkidikis Açık Turnuvası Kadınlar Üçüncüsü
  • 2014 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası İkincisi
  • 2012 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonu
  • 2009 Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 18 Yaş Altı Kızlar Kategorisi Birinci ile Eş Puanlı Dördüncü
  • 2008 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 18 Yaş Altı Kızlar Kategorisi Avrupa Üçüncüsü
  • 2008 Dünya Gençler Satranç Şampiyonası Dünya İkincisi
  • 2007 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 16 Yaş Altı Kızlar Kategorisi Avrupa Şampiyonu
  • 2006 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 16 Yaş Altı Kızlar Kategorisi Avrupa Şampiyonu

budapeste-dorduncutur-olimpiyat-9.jpeg

WIM Gülenay Aydın

WIM Gülenay Aydın, 2006 yılında Trabzon’da doğdu.

7 yaşında profesyonel olarak satranca başlayan Gülenay Aydın, İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tam burslu olarak kazandığı İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde eğitimine devam ediyor.

Aydın, 2017 yılında WCM, 2021 yılında ise WFM unvanını elde etti.

40. Capelle Açık Satranç Turnuvası’nda gösterdiği başarılı performans ile WIM unvanına hak kazandı ve son turda aldığı galibiyet sonrasında ilk WGM normunu da almayı başardı.

Başarıları

  • 2022 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı Milli Takım Olarak Şampiyon
  • 2020 Avrupa Online Yaş Grupları Satranç Şampiyonası Avrupa İkincisi
  • 2020 Türkiye Yıldızlar Satranç Şampiyonası 14 Yaş Kızlar Kategorisi Türkiye Şampiyonu
  • 2019 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 13 Yaş Kızlar Kategorisi Avrupa İkincisi
  • 2019 Avrupa Kadınlar Satranç Şampiyonası 14 Yaş Altı Kategorisi Avrupa İkincisi

satranc-olimpiyat-hayale-isgenderova.jpeg

WIM Hayale İsgenderova

WIM Hayale İsgenderova 1988 yılında doğdu.

9 yaşında satranç sporuna başlayan, 2009 yılında WIM unvanını alan İsgenderova, pek çok kez milli takımımızda ülkemizi temsil etti.

Başarıları

  • 2022 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası İkincisi
  • 2016 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Üçüncüsü
  • 2015 Sharjah Kupası Kadınlar Şampiyonu
  • 2015 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası İkincisi
  • 2014 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Üçüncüsü
  • 2013 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası İkincisi
  • 2000 Rusya Okullararası Açık Satranç Turnuvası Şampiyonu
  • 2000 Gürcistan Kadınlar Satranç Şampiyonası Şampiyonu

satranc-olimpiyat-kadin-takimi-kaptan.jpg

Kaptan GM Nidjat Mamedov

GM Nidjat Mamedov, 2 Nisan 1985’te doğdu. Azerbaycanlı satranç ustası 2006 yılında GM unvanını aldı. 2015-2017 yıllarında Türkiye’nin gelecek vaat eden sporcuları ile Milli Takım kamplarında çalıştı, 2022-2023 yılında Azerbaycan Kadın Milli Takım Kaptanı ve Antrenörü, U-16 Olimpiyat Takım Antrenörü olarak görev aldı. 2024 yılından beri Türkiye Kadın Milli Takım Antrenörü olarak görevine devam ediyor.

Mamedov, Azerbaycan A Milli Takımında hamle yaptı.

Başarıları

  • 1997, 1999, 2001, 2011 Azerbaycan Satranç Şampiyonu
  • 1999 Litohoro Yunanistan 14 Yaş Altı Avrupa Şampiyonu
  • 16 Yaş Altı Olimpiyat Takım olarak 3. ve masa birincisi

Kitapları

  • 64 karenin sırları (2017) - Türkiye
  • Helledici Taktiki Zerbeler -1 (2021) - Azerbaycan
  • Helledici Taktiki Zerbeler - 2 (2021) - Azerbaycan
  • Decisive Tactcal Blows -1 (2023) - Amerika
  • Decisive Tactcal Blows -2 (2023) - Amerika

Fotoğraflar: TSF/ Fatma Koç

Kaynak:İzzet Doğan

Öne Çıkanlar