İran, İsrail'e doğru füzeleri ateşledi! Yüzde 80'i hedefe ulaştı

İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e doğru füzeleri ateşlediğini açıkladı. Kudüs'te sirenlerin çaldığı bildirildi. İsrail, vatandaşlarının sığınaklara yakın yerde kalmaları için uyardı. Saldırı sonrası İran ve İsrail cephesinden peş peşe açıklamalar geldi.

İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e doğru füzeleri ateşlediğini duyurdu. Kudüs'te ve Tel Aviv'de sirenler çalarken İsrailliler, sığınaklara sığındı.

Atılan füzenin havada imha edildiği aktarılırken, Tel Aviv bölgesi sakinleri için bir dizi uyarı yapıldı. Tel Aviv sakinlerinden sığınaklara yakın bölgelerde kalmaları ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları istendi.

İran'ın balistik füze saldırısı sonrası İsrail Güvenlik Kabinesi acil toplantı kararı aldı.

İsrail ordusu: Her yere saldıracağız

22.00: İsrail Hava Kuvvetleri bu gece Ortadoğu'nun her yerine saldıracağını açıkladı. Açıklamada "Bu gece Hava Kuvvetlerinin Ortadoğu'nun çeşitli yerlerinde faaliyet gösterdiğini göreceksiniz" ifadelerine yer verildi.

İran'dan yeni açıklama: Daha yıkıcı karşılık gelir

21.00: İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, İsrail'in ulusal güvenlik ihlallerine cevap verildiğini belirterek, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir" açıklamasında bulundu.

İsrailli bakandan tehdit: Saldırılar İran'ın sonu olacak

20.50: İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar sosyal medya hesabından İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

İran yönetimini hedef alan Zohar, İsrail'e füze saldırısıyla İranlı liderlerin "yanlış bir karar aldığını ve bunun da bedelini ödeyeceklerini" ifade etti.

Zohar, bu saldırıların "İran rejimin sonu olacağını" ileri sürdü.

Ürdün hava sahasını kapattı

20.38: Ürdün resmi ajansı PETRA'ya göre, Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Heysem Misto, bölgede yaşanan gerginlik nedeniyle hava sahasını kapatma kararı aldıklarını söyledi.

Hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak kapatıldığını belirten Misto, kararın gelişmelere göre yeniden değerlendirileceğini ve gerekli bilgilendirmenin yolculara ve ilgili kurumlara yapılacağını aktardı.

Ürdün Silahlı Kuvvetleri de yaptığı açıklamada, İran'dan İsrail'e yüzlerce füze atıldığını belirterek halka güvenlikleri için evlerinde kalma çağrısında bulundu

"Sığınaklardan çıkabilirsiniz"

20.33: İran'dan başlatılan füze saldırısının ardından İsrail ordusu, sığınakların ve korunaklı alanların terk edilebileceğini duyurdu.

500 füze ateşlendi

20.20: İran kaynaklarına göre, yaklaşık 500 füze ateşlendi ve ses hızını aşan füzeler de kullanıldı. İran Devlet Televizyonu, füzelerin yüzde 80'inin hedefe ulaştığını belirtti.

İran'dan İsrail'e atılan füzelerin bir kısmı Tel Nof Hava Üssü yakınlarına düştü

İran'dan İsrail'e atılan füzelerin bir kısmı Tel Aviv yakınlarındaki Tel Nof Hava Üssü'nün yakınlarına düşme anı görüntülere yansıdı.

Devrim Muhafızları: Haniye ve Nasrallah suikastlarına misilleme

20.09: Devrim Muhafızları Ordusu'nun açıklamasında da, İsrail'e çok sayıda füze gönderildiği belirtildi. Açıklamada, İsrail'in misilleme yapması durumunda Tahran'ın tepkisinin 'çok daha yıkıcı olacağı' kaydedildi. Füzelerin, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Hamas lideri İsmail Haniye ve Devrim Muhafızları Ordusu'ndan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın suikastlarına misilleme olarak ateşlendiği belirtildi.

iran-israili-balistik-fuze-ile-vurmaya-basladi-17278012486078-1.jpg

ABD saldırıyı açıklamıştı

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yapan ABD'li üst düzey bir yetkili, "ABD, İran'ın yakın zamanda İsrail'e yönelik bir balistik füze saldırısı yapmaya hazırlandığı şeklinde işaretlere sahip" ifadelerini kullanmıştı.

BM Güvenlik Konseyi, Lübnan ve İsrail'deki gelişmeleri görüşmek için acil toplanacak

23.10: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), Lübnan ve İsrail'deki gelişmeleri ele almak üzere acil oturumla toplanacağı bildirildi.

Beyaz Saray'a göre İran'ın İsrail'e saldırısı "etkisiz" oldu

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarına ilişkin son durumu değerlendirdi.

Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Durum Odası'nda söz konusu saldırıları anlık olarak takip ettiğini ve bölgedeki ABD birlikleriyle yakın koordinasyon halinde olduklarını kaydetti.

ABD'nin de yardımıyla İsrail'in bu saldırılardan başarıyla çıktığını savunan Sullivan, "Şu anki mevcut bilgilerimize göre, bu saldırı yenilgiye uğratılmış ve etkisiz kılınmış gözüküyor." dedi.

Sullivan, İran'ın İsrail'e yönelik 200 civarında balistik füze fırlattığını belirterek, "ABD ordusu, İsrail'in bu saldırılara karşı kendini savunmasında İsrail ordusuyla yakın koordinasyon halinde oldu. ABD donanması destroyerleri, (İsrail'e doğru) atılan füzelerin düşürülmesinde İsrail hava savunma unsurlarına katıldı." diye konuştu.

Söz konusu füze saldırılarının İsrail'de yarattığı tesirin neler olduğu konusunda halen İsrailli yetkililerle temas haline olduklarını kaydeden Sullivan, "Şu an itibarıyla İsrail'de herhangi bir ölüm olduğunu bilmiyoruz. (İşgal altındaki) Batı Şeria'da bir Filistinli sivilin hayatını kaybettiği haberlerini takip ediyoruz. İsrail'deki herhangi bir uçağın ya da stratejik askeri varlığın zarar gördüğü yönünde bilgi yok." ifadelerini kullandı.

Sullivan, İran'ın tehditlerine karşı nasıl bir yol izleyecekleri hususunda da İsrailli muhataplarıyla anlık olarak görüştüklerini ve süreci yakından izleyeceklerini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarıyla ilgili son durumu Beyaz Saray'daki Durum Odası'ndan anlık olarak takip ettiği belirtildi.

Biden: İsrail'e desteğimiz tamdır

23.20: Biden, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırıları yönelik, ''ABD'nin İsrail'i tam olarak desteklediğine yönelik hiçbir şüpheniz olmasın. İsrail'in yanındayız.'' dedi.

Biden, ''İsrail'in misillemesi konusunda bir görüşünüz var mı? Öngörününüz nedir?'' sorusuna ise, ''İsrail ile bunu aktif olarak görüşüyoruz'' dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İran'ı uyardı!

23.50: İran'ın İsrail'e yüzlerce füze saldırısı düzenlemesinin üzerinden 5 saat geçtikten sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan ilk açıklama geldi.

Netanyahu, ''İran büyük bir hata yaptı, İsrail'e yönelik saldırısı başarısız oldu'' dedi.

Netanyahu, İran'ın füze saldırısı sonrası sosyal medya hesabından görüntülü bir mesaj yayımladı.

İran'ın füze saldırısının "başarısız olduğunu" savunan Netanyahu, atılan füzelerin engellenmesine verdiği destekten dolayı ABD'ye teşekkür etti.

Rusya: ABD yönetimi Orta Doğu'daki krizlerde başarısız

23.55: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İran'ın İsrail'e füze saldırısının ardından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini bölgedeki durumu "tam bir başarısızlık" olarak değerlendirdi. Zaharova, Beyaz Saray'ın belirsiz açıklamalarının krizin çözümünde yetersiz kaldığını vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar