Gazze'de bir nesil kayboluyor: Eğitim yılı başladı ama bütün okullar kapalı

Gazze'de bir nesil kayboluyor: Eğitim yılı başladı ama bütün okullar kapalı
Hem Türkiye'de hem de Filistin'de yeni eğitim öğretim yılı bugün başladı. Ancak bir fark var Filistin'de bir tane bile okul açık değil. Dünyanın görmek istemediği zulüm Filistin'de her alanda devam ediyor.

Umm Zaki’nin 15 yaşındaki oğlu Moataz, bugün 10. sınıfa başlayacaktı.

Moataz, Gazze’nin merkezindeki Deir al-Balah’taki çadırlarında uyandı. Moataz, bir kilometre uzaklıktaki yere su almak için gönderildi.

Gazze’de yaşayan ve beş çocuk annesi olan bir kişi, Reuters’a gönderdiği mesajında, “Bugün çocuklarımızı okula göndermemiz, yeni üniformalarıyla görmemiz ve geleceklerine dair hayal kurmamız gerekirdi. Şimdi ise tek umudumuz, çocuklarımız ölmeden bu savaşın bitmesi” dedi.

Gazze'de açık okul yok!

Filistin Eğitim Bakanlığı, Gazze’deki tüm okulların kapatıldığını açıkladı.

7 Ekim saldırılarının ardından İsrail’in bombardımanı sonucu okulların yüzde 90’ı yıkıldı ya da hasar gördü.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), okulları, yerinden eğilen ailelere barınma imkanı sağlayan barınaklara dönüştürdü. UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma, “Çocuklar okullarından ne kadar uzun süre uzakta kalırsa, kaçırdıklarını telafi etmek o kadar zorlaşıyor. Kayıp bir nesil yetişebilir, çocuk yaşta evlendirilebilirler, militan gruplara katılabilirler… Bu riskler de bir o kadar artıyor” dedi.

2,3 milyon nüfuslu Gazze’nin neredeyse tamamı en az bir kez evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak:Reuters

Öne Çıkanlar