Amasya'da ekim ayında kiraz ağaçları çiçek açtı

Amasya'da ekim ayında kiraz ağaçları çiçek açtı
Amasya’da yaklaşık üç ay önce hasadı yapılan kiraz ağaçlarının, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklardan dolayı ekim ayının ortasında yeniden çiçek açtı.

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Alpaslan köyünde, yıllardır çiftçilik yapan Ahmet Celep’in bahçesinde bulunan ve hasadı üç ay önce yapılan kiraz ağacı, yeniden çiçek açtı. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi sonucunda nisan veya mayıs aylarında çiçek açması gereken kiraz ağaçlarının, kış aylarına girdiğimiz şu günlerde çiçek açması çiftçilerde şaşkınlık yarattı.

133b8013-3c41-45a6-a94d-47da7bd1feeb-w.jpg

'Bu bize ekonomik sıkıntı'

Çiftçilik yapan 56 yaşındaki Ahmet Celep, “Şu an da kiraz bahçemizdeyiz. Sizlerin de gördüğü gibi mevsim ve şartlardan dolayı şu anda kirazlarımız çiçek açmış durumda. Tabii ki biz de şaşırmış durumdayız, beş-altı ağacımız çiçekli durumda. Bu bize meyve vermeyecek. Normalde şu an sonbahar dönemi olduğu için yapraklarını dökmesi ve ağaçların uykuya geçmesi gerekirken ağaçlarımız çiçek açmış durumda. Bu bize ekonomik olarak bir zarar, ekonomik bir girdi. Çünkü gelecek dönemde çiçek açıp, meyve verecek gözler şu anda hepsi çiçek açtığı için bu ağaçtan tamamen meyve alamayacağız. Tamamen bize ekonomik olarak sıkıntı” dedi.

'Sera iklimi yaşıyoruz'

Bulunduğu coğrafya itibarıyla HES, gölet ve barajlarla olduğunu söyleyen çiftçi Celep, ''Etrafımız 360 derece HES, gölet ve barajlarla dolduğu için iklimsel olarak otomatik olarak değiştiği için sera iklimi yaşıyoruz. Bu vesileyle ağaçlarımız hem çiçek açıyor, zamanında verim vermiyor. Çoğu zaman da kurumaya başlıyor. Bu coğrafyada şu an artık istediğin meyveyi istediğin şekilde alamıyorsun, çiftçiyi zor günler bekliyor” diye konuştu.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar