AYM üyesine göre kadın-erkek eşitliği hurafe
Anayasa Mahkemesi, kadının evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen Türk Medeni Kanunu hükmünü iptal etti. AYM üyesi Muammer Topal, “Kadın-erkek eşitliği modern hurafelerden birisidir” diyerek hükmün iptaline karşı çıktı.
Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararı ile Türk Medeni Kanunu’nun 187’inci Maddesi’ndeki, “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir’ hükmü, eşitliğe aykırı bulunarak iptal edildi. 9 ay sonra yürürlüğü girecek bu karar ile kadınların evlendikten sonra yalnızca bekarlık soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarına gerek kalmayacak.
Kararın gerekçesinde, “Evlenmeden önceki soyadının, evlendikten sonra da tek başına kullanılması bağlamında kadın ve erkek arasında kuralla öngörülen farklı muamelenin nesnel ve makul bir temele dayanmaması sebebiyle eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır” ifadeleri kullanıldı.
"YARADILIŞLARINDA EŞİTSİZLİK VARDIR"
Anayasa Mahkemesi üyesi Muammer Topal, hükmün iptal edilmesine karşı çıktı. Topal, 4.5 sayfalık karşı oy yazısında, “Kadın-erkek eşitliği modern hurafelerden biridir” ifadesini kullandı. Topal, gerekçesini özetle şöyle açıkladı:
“Kadın ve erkeğin anatomik, fizyolojik, psikolojik ve cinsiyet farklılıkları sosyal anlamda da eşitliği imkansız kılan bir özelliğe sahiptir. Kısacası kadın erkek arasında yaratılış gerçekliği olarak yapısal eşitsizlik vardır. Bu durum genel olarak toplumda konumları itibarıyla kadın ve erkeğin eşitliğine engel olarak görülmektedir. Dolayısıyla üzerinde söz söylemeye fırsat bile verilmeden kabullenilmesi gereken dogmatik bir değer olarak öne sürülse de kadın/erkek eşitliği, modern hurafelerden birisidir ve ne ailede ne de toplumda huzuru, adaleti ve mutluluğu sağlayabilecek bir özelliğe sahiptir.”