TSF Başkanı Gülkız Tulay: Türkiye ‘satranç ülkesi’ olma yolunda hızla ilerliyor
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ile Türkiye Okullar Satranç Şampiyonası için İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Meltem Atılgan’ın davetiyle bir grup gazeteciyle birlikte gittiğimiz Aydın’da bir araya geldik.
TSF Başkanı Gülkız Tulay, hem Türkiye Okullar Satranç Şampiyonası hem de satrançta son yıllarda gelinen noktayı paylaşırken satranç sporcularının tarihi başarılarının tesadüfi olmadığını, Türkiye’nin satrançta nasıl yükseldiğini anlattı:
“Türkiye Okullar Satranç Şampiyonası nedeniyle sizlerle Aydın’da buluşmaktan mutluyuz. Bu şampiyonada Türkiye’nin 51 farklı şehrinden 138 okul takımı ve 706 sporcu mücadele ediyor.
Türkiye ‘satranç ülkesi’ olma yolunda hızla ilerliyor. Bugün 1 milyon 200 bin sporcu sayımızla Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre, tüm spor dallarını geride bıraktığımızı, ülkenin en çok sporcuya sahip federasyon olduğumuzu memnuniyetle ifade etmek isterim. Türkiye’deki her 10 sporcudan biri satranç sporcusu. Bu oran dünya ortalamasının da üzerinde.
ULUSLARARASI 637 MADALYA
Alt yapı, Türk satrancının başarısının da sırrı oldu. Tarihimizde ilk kez satrançta olimpiyat şampiyonluğu kazandık. 1 olimpiyat şampiyonluğu, 38 dünya şampiyonluğu, 90 Avrupa şampiyonluğu olmak üzere uluslararası şampiyonalarda toplam 637 madalyayı Türkiye’ye getirdik. Son olarak Avrupa Satranç Birliği (ECU) tarafından Arnavutluk’un Dıraç (Durres) kentinde düzenlenen Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’ndan genç millilerimiz Türkiye’ye 6 Avrupa şampiyonluğunun yanı sıra 4 gümüş, 5 bronz madalya olmak üzere toplam 15 madalya kazandırdı. Bu başarı ile Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldık ve Türkiye, satrançta ‘Avrupa’nın en başarılı ülkesi’ oldu.
ÇOK ÇALIŞMA VE EKİP RUHU
Hep daha iyi için hamle yaptık. Son 11 yıldaki sayısız başarının ve tarihimizdeki pek çok ilke imza atmanın altında inanç, mücadele, disiplin, çok çalışma ve ekip ruhu yatıyor. Gençlerimize güvendik, destekledik. Doğru adımlar attık. İşte onlar da bize, Türkiye’ye onur veren, satranç tarihimizdeki en büyük başarıları getiriyorlar artık birer birer.
ÇOK SAYIDA ÇOCUĞUN SATRANÇ İLE HAYATI DEĞİŞTİ
Rakamlar Türk satrancının geldiği yeri gösteriyor belki ama asıl başarımız satrançla dokunduğumuz çok sayıda çocuğun hayatının değişmesi.
Türkiye’de okullarda satrancın yaygınlaştırılması için yaptığımız işlerle, ürettiğimiz projelerle Avrupa Parlementosu Türkiye’yi ‘örnek ülke’ olarak gösterdi. Şimdi hedef, her okula girebilmek ve daha çok çocuğumuzu bu sporla tanıştırmak.
https://www.gazetepencere.com/satrancta-olimpiyat-sampiyonuyuz/
İŞ BANKASI İLE BAŞLATTIĞIMIZ SATRANÇ SINIFLARI ÜLKENİN GELECEĞİNE DAMGA VURAN PROJE
‘Satranç Sınıfları’ projesi Türkiye İş Bankası ile başlattığımız ve bu ülkenin geleceğine damga vuran bir proje. Ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası ile 2005 yılından bu yana bu projenin yaygınlaştırılması için emek veriyoruz. Mardin’den Ordu’ya, Tekirdağ’dan Siirt’e ülkenin her tarafında açtığımız satranç sınıflarıyla evlatlarımızı satrançla tanıştırdık. Ayrıca çok özel projeleri hayata geçirdik.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile iş birliği ile yürüttüğümüz “Yeni Hayata Bir Hamle” projesi ile hükümlü ve tutuklu çocuklarımızı satranç ile tanıştırıyoruz. Bu kapsamda 30 ceza infaz kurumunda 40 satranç sınıfı açıldı. ‘Benim Hamlem Benim Geleceğim’ projesi ile de 35 denetimli serbestlik müdürlüğünde; denetimli serbestlik kapsamındaki kadınlara çocuklara satranç eğitimi vermeye başlandı. “Gören Eller” projemizi hayata geçirdik. Tüm Türkiye’de görme engelliler okullarında satranç sınıfları açarak çocuklarımızın dünyasını satrançla aydınlattık. “Sevgi Evleri”nde devlet koruması altında binlerce çocuğumuzu satrançla tanıştırdık. Şu an aralarında Türkiye şampiyonu olan, Avrupa, dünya dereceleri olan başarılı sporcularımız var. “Satranç ile Mutlu Yarınlar” projesi ile de 35 ildeki T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı 72 merkezde koruma altındaki çocuklara bir yıl boyunca satranç eğitimi verildi.
NEDEN SATRANÇ?
Çünkü satrançla çocuklar çalışmayı, disiplini öğrenirler. Azimlidirler. Satranç oynayan çocukların özgüvenleri yüksektir, çok yönlü düşünür. Yaratıcıdırlar. Analiz, gözlem ve problem çözme yetenekleri yüksektir. Zamanı iyi kullanırlar. Sabretmeyi, planlamayı öğrenirler. Ne istediklerini bilirler. Okullarında başarılıdırlar. Üniversite sınavlarında başarı yüzdeleri yüksektir. Çok sayıda sporcumuz Türkiye’de ve yurt dışında çok iyi okullarda başarı bursuyla okuyor.
Türkiye Satranç Federasyonu olarak ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası ile bugüne kadar 30 binin üzerinde okulda satranç sınıf açarak, binlerce çocuğumuza ulaştık.
‘Satranç Sınıfları’ projesi ile hayatı değişen, pek çok uluslararası başarıya imza atan sporcumuz var. Örneğin 10 yaşında satranç sınıfları aracılığıyla satranç ile tanışan Handenur Şahin, azmi, gülen yüzü ve mücadeleci ruhuyla hepimizde yeri ayrı olan bir sporcumuz… Handenur, 2 yaşında SMA ile karşı karşıya kaldı ama azmi ile tüm engelleri ortadan kaldırdı, satrancın da engelleri, zamanı , mekanı ortadan kaldırdığını başarılarıyla kanıtlayan bir sporcumuz oldu. 2021 yılında 2000 Elo puanına ulaşarak WCM yani Kadın Usta Adayı unvanını aldı… 2023 Ocak’ta ilk kez düzenlenen FIDE Engelliler Satranç Olimpiyatında yarışan tek kadın sporcu oldu. Yine FIDE tarafından, Avrupa’nın Mücadeleci Ruhuyla Öne Çıkan Engelli Kadın Sporcusu’ Ödülüne layık görüldü…
Türkiye’nin her yöresinden yaş, cinsiyet, meslek fark etmeksizin herkes için satrancı erişilebilir hale getirdik. Satrancın ülke çapında tanınmasına, sevilmesine katkı sağlayan başta Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve ana sponsorumuz olmak üzere herkese şükranlarımı sunuyorum. Şimdi Cumhuriyetimizin 100.yılında, yeni bir yüzyılın eşiğinde “Yüzyılın Hamlesi”ni yaparak, daha çok evladımızı bu spora kazandırmak, başarı hikayelerini çoğaltmak istiyoruz. Hedefimiz hem Türkiye’yi en büyük satranç ülkelerinden biri yapmak, yeni gurur veren başarıları ülkeye kazandırmak hem de gelecek yüzyıla damga vuracak donanımlı gençleri yetiştirmek.”