Türkiye, Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde girdiği gri listeden çıktı

Türkiye, Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde girdiği gri listeden çıktı
Türkiye, Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde girdiği, kara para aklama ve terörizmin finansmanında yetersiz kalan ülkelerin olduğu gri listeden çıktı.

Türkiye, Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde girdiği; Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek amacıyla oluşturulan gri listeden 3 yıl aradan sonra çıktı.

'Suç gelirlerinin aklanmasının üzerindeki kontrol ortamını güçlendirmeleri gerekmektedir'

FATF uyarınca gri listeden çıkabilmek için; 'finansal ve finansal olmayan kuruluşların suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmelikleri, genel kabul görmüş standart ve rehberleri, iyi uygulama örneklerini benimseyerek mevcut yönetişim yapılarını ve operasyonel faaliyetleri üzerindeki kontrol ortamını güçlendirmeleri gerekmektedir.'

Soylu dönemindeki kara para aklama iddiaları

Gri listeden çıkarıldıktan sonra akıllara Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu dönemdeki ülkeye giren kaynağı belirsiz para girişleri geldi.

"Emeği olan herkese teşekkür ediyorum"

İçişleri Bakanı Yerlikaya da konuya ilişkin kendi sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Kara para aklayan suç odaklarıyla ve organize suç örgütleriyle mücadele edildiğini söyleyen Yerlikaya, "Ülkemizin 'Gri Liste'den çıkmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Yerlikaya'nın paylaşımı bu şekilde:

GRİ LİSTE'DEN ÇIKTIK

Ülkemizin “Gri Liste”den çıkmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum.

Başta terör ve o hainlerin finansmanına yönelik olmak üzere, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle, göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle, kara para aklayan suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.

"Terörü finanse eden Avrupa'dır"

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gri listeye girdikten sonra, "Terörizmin en çok maliyet yüklediği ülke biziz. Bunun siyasi bir karar olduğunu biliyoruz. Terörü finanse eden Avrupa’dır" diye konuşmuştu.

Gri liste nedir?

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek amacıyla oluşturulan bir listedir. Bu listeye alınan ülkeler, FATF tarafından belirlenen standartlara tam uyum sağlamamış, ancak eksikliklerini gidermek için taahhütte bulunmuş ülkelerdir. Gri listeye dahil edilen ülkeler, uluslararası finansal sistemde daha sıkı denetim ve incelemelere tabi tutulur, bu da yabancı yatırımların azalmasına ve ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine yol açabilir.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar