Erdoğan 'kırmızı çizgimiz' dedi; Yerlikaya ilk imzayı attı: Hakkari Belediyesine kayyım atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde AK Parti toplantısında, "Yumuşama adı altında kırmızı çizgilerimizden taviz verecek değiliz" demişti. Bu gece ilk kayyım atamasını gerçekleştirdi.

Gazete Pencere Haber Merkezi

DEM Parti'nin 31 Mart'ta Hakkari Belediyesi'ni kazanmasının ardından, belediyeye yönelik polis operasyonu gerçekleştirildi. Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış gözaltına alınırken, belediyeye kayyım atandı.

Bu atama 31 Mart 2024 seçimleri sonrası yaşanan ilk kayyım ataması oldu.

Akış'ın Van'da gözaltına alındığı belirtildi. İçişleri Bakanlığı, Akış'a üç ayrı başlıkta PKK üyeliği iddiasıyla suçlamalar yöneltti.

Ayrıca, geçici bir tedbirle görevden alınan Akış'ın yerine Hakkari Valisi Ali Çelik'in atandı. Kararda, Akış hakkında 2014 yılından bu yana devam eden PKK üyeliği davasının bulunduğu da belirtiliyor. Yani, açılan dava seçimden önce ve bu dava varken Akış, belediye başkan adayı oldu. YSK da adaylığında bir mahsur görmedi.

Hakkari polisi, belediye binasını Pazar günü geç saatlerden itibaren ablukaya alarak arama yaptı.

"Kırmızı çizgilerimizden taviz vermeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılcahamam’daki Adalet Kalkınma Partisi (AK Parti) İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda 2024 yerel seçim sonuçlarıyla ilgili “Milletimizin başta değişim ve yenilenme talebi olmak üzere sandık sonuçlarıyla bize ulaştırdığı beklentinin farkındayız. Mesajların gereğini yapacağız” dedi.

Erdoğan konuşmasına yumuşama gündemine gönderme yaparak, "Yumuşama adı altında kırmızı çizgilerimizden taviz verecek değiliz" dedi. Erdoğan'ın bu konuşmasını yaparken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da kayyım atamasına imza atıyordu.

Yerlikaya'nın kayyım atama kararı 2 Haziran tarihli, yani Erdoğan'ın 'kırmızı çizgiler' vurgulu konuşmasını yaptığı gün.

2019 ile aynı mı olacak?

2019 yılında da Doğu ve Güneydoğu'da da HDP birçok il ve ilçe belediye başkanlıklarını kazanmıştı. Hemen ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, belediyelere tek tek kayyım atamıştı.

Öne Çıkanlar