CHP'li Hatay'a Sahip Çıkıyoruz Çalışma Grubu: Hatay'ın talep ettiği nitelikli geçici konutlar yapılmadı

CHP'li Hatay'a Sahip Çıkıyoruz Çalışma Grubu: Hatay'ın talep ettiği nitelikli geçici konutlar yapılmadı
CHP’nin kurduğu 'Hatay’a Sahip Çıkıyoruz Çalışma Grubu' CHP İl Başkanlığı'nda bir araya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın başkanlığını yaptığı çalışma grubu devam eden halk ihlallerini ve çözüm önerilerini dinledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan liderliğinde oluşturulan 'Hatay'a Sahip Çıkıyoruz Çalışma Grubu', Hatay'da bir dizi incelemeye girişti. Bakan, Cumhurbaşkanı'nın depremin ardından verdiği "1 yıl içinde konutları yapacağız, teslim edeceğiz" sözünün, sorunların başlangıcı olduğunu belirtti. Planlama sürecinin atlanmasıyla hızlı başlayan sürecin, müzakere ve planlama aşamalarını geride bıraktığını ifade etti. Bu durumun, tüm sürecin eksikliklerle sürmesine neden olduğunu dile getirdi. Özellikle Hatay'ın talep ettiği nitelikli geçici konutların yapılmadığına dikkat çekti. İnsanların yaşam alanlarının, içinde duş ve tuvalet gibi temel ihtiyaçları karşılamaya yetmeyen 20 metrekarelik konteynerlerle sınırlı kaldığını vurguladı.

Ayrıca, rezerv alanlarla ilgili belirsizliklerin ve yapı denetim firmalarının tekel oluşturması gibi konuların da altını çizdi. Özellikle, az hasarlı ve hasarsız binaların bulunduğu bölgelerin de rezerv alan ilan edilmesinin mantıksızlığına dikkat çekti. Bu durumun, vatandaşların mülkiyet haklarını etkilediğini ve belirsizlik yarattığını ifade etti. Bakan, deprem yönetmeliğinin güncellenmesi gerektiğini savunarak, Japonya'nın bu alanda örnek alınması gerektiğini belirtti. Yapı denetim firmalarının faaliyetlerine ilişkin de eleştirilerde bulundu. Bu firmaların, vatandaşlardan yüksek ücretler talep ettiğini ve devletin denetimindeki eksikliklerin sürdüğünü dile getirdi. Sonuç olarak, deprem sonrası sürecin daha etkin ve adil bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

6 Şubat depremlerinin yarattığı yıkımdan dolayı mimar ve mühendislerin neredeyse günah keçisi ilan edildiğini belirten Bakan, çok sayıda tutuklu mimar ve mühendis olduğunu, davalarının henüz açılmadığını belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Çok sayıda kamu binası yıkıldı, bundan dolayı tutuklu kimse yok. ODTÜ'nün verdiği raporlar var. Deprem yönetmeliğine uygun olarak gereken yasal koşullara uygun olarak yapılmış ve yıkılmış. O binaların mimar ve mühendisleri tutuklu. Bununla ilgili de Adalet Bakanlığı'nın yargı süreçlerini hızlandırması gerektiğini düşünüyoruz. Bu depremin tüm sorumluluğu mimar ve mühendiste değil, iktidar da üzerine düşen sorumluluğu almalı. Biz Hatay'a sahip çıkmaya devam edeceğiz."

Öne Çıkanlar