Özel-Babacan görüşmesi sona erdi: Ekonomik kriz, Suriyeli mülteciler, yeni anayasa

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le görüşmek için CHP Genel Merkezi'ne giden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın görüşmeleri sona erdi, iki lider görüşme sonrası açıklama yapıyor.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le görüşmek için CHP Genel Merkezi'ne gitti.

İki liderin toplantılarının gündeminde Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, Suriyeli mülteciler ve yeni anayasa vardı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın konuşmasından satır başları:

1. Geçim sıkıntısı, enflasyon ve sosyal ayağı olmayan bir ekonomik modelin Türkiye'ye uygulanmaya çalışılması.

2. Ülkemizde yaşanan göçmen sorunu. Suriye rejimi ile görüşme yapılması. Suriye sorununun çözümünün Türkiye ve Suriye için normalleşme adımının başlangıcı olacak.

3. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile yapılan yeni anayasa çalışmaları. Anayasayı bağlayıcı olması. Anayasaya uygun bir politika.

Gündemimizde bu üç konu vardı. Sayın Genel Başkan'a teşekkür ediyorum. Karşılıklı saygıya dayanarak diyalog kapılarının açık olması ve her konuda konuşabilen iki parti olmamız konusunda görüşmelere devam edeceğiz.

Gerçek enflasyonu saklamaya çalışan bir yönetim anlayışı var. TÜİK yeniden itibar sağlamak istiyorsa dış denetime ihtiyacı var. Hemen bir kurul kurulmalı. Merkez Bankası da hangi enflasyonu düşürecek, gerçek enflasyonu mu TÜİK enflasyonunu mu?

Emeklilerimize verilen artışlar TÜİK enflasyonun dahi altında kaldı. Ne asgari ücretli ne de emekliye 11 senelik ekonomi yönetimim boyunca enflasyonun altında zam yaptık. Bu bir kul hakkıdır. Büyük bir mağduriyet söz konusudur.

IMF programlarının bile bir sosyal ayağı olur. Şu andaki uygulamaların bir sosyal ayağı yok.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel:

En düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmamasını savunuyoruz. Bu geçinemeyen emeklilerle dalga geçmektir. Bu 10 bin lira ile 25 kilo dana kıyma alınırken, bugün zamla birlikte 20 kilo dana kıyma parası ediyor. Ocaktan bu yana emeklinin sofrasından 5 kilo dana kıyma çalınmıştır.

Sayın Erdoğan'ın vebali olanlar özür dilemeli sözlerini hayretle okuyorum. Olaydan itibaren 3 telefon açtım. İlki belediye başkanınaydı, savcılıkla ilgili bütün aşamaların takip edilmesi gerektiğini söyledim. Erdoğan elektrik dağıtım işlerini özelleştirirken çıkıp özür dileyecek mi Erdoğan.

Biz elektrikte özelleştirme cinayettir dedik, Sayın Erdoğan çıkıp özür dileyecek mi elektrik dağıtım şirketindeyse suç.

EPDK ve bilirkişi raporuna göre Isparta'da 70 yaşında ölen amcamız için Erdoğan özür dileyecek mi?

Şimdi önce bakan sonra Erdoğan deprem bölgesinde süre önce 1 yıl dedi, sonra 3 dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi başladı başlayalı Türkiye'deki krizler büyüyor. Güç tek elde toplanalı krizsiz süreç yaşamadık. İktidar bu işi yerel yönetimlere atıp benim sorumluluğumda değil bana ne diyemez. Akılcı bir çözüm için takipçisi olacağız.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel:

"Hayvan Hakları Komisyonu'nun raporu var. Raporda barınak yapmak için para var, kısırlaştırma için para var. Para yok diye erteleme var, barınak yapma yükümlülüğünü atıyor. Şimdi bunu yapamayız para yok deniyor.

Bu, belediyelere sokak hayvanlarını katledin demek. CHP'Li belediyeler bunu yapmayacak ama yapacak onlarca belediye çıkacak. Muğlak ifadeler var. Kamu tehdidine im karar verecek? Engelli hayvanların itlafına yol açabilecek kötü ifadeler var. Biz bu teklife karşı kırmızı alarmdayız. Çok özel ve sağlık sorunlarına dayalı mazeretler hariç grubumuz mücadelesini sürdürecek. Tarih önünde yapmamız gerekeni yapacağız."

Kadınların yalnızca kendi soy isimlerini kullanmalarının önüne geçilmek için de yasa hazırlığı olduğunu hatırlatan Özel, "Bu konuda karar kadınlarındır. CHP'nin de buradaki tutumu kadın haklarından, bu konuda mücadele eden derneklerin yanındadır. Bu konuda da kırmızı alarmdayız."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar