Ateş duruşması gerilimli devam ediyor: Siyasetçiler mahkeme başkanının tavrını değerlendirdi “gerekçesiz bağırıyor”

Sinan Ateş duruşmasında tansiyonlar yükseldi. Mahkeme başkanı müdafi avukatlarını dışarıya çıkarmak istedi. Davayı takip eden siyasetçiler mahkeme başkanının tavrını değerlendirdi. İYİ Partili Taşçı, “Mahkeme başkanı gerekçesiz bağırıyor” dedi.

Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında bugün davanın ikinci celsesi görülüyor.

Duruşma sırasında Serdar Öktem'in sorgusu sırasında Sinan Ateş duruşmasında mahkeme başkanı, Ayşe Ateş'in avukatı Ali Yücel'in kolluk kuvvetleri tarafından dışarı çıkarılması talimatını verdi. Müşteki avukatları, heyete tepki gösterdi. Mahkeme başkanı ise "itiraz ederseniz dışarı çıkarırım, sıfatınıza bakmam" dedi. Bir avukat, "atabilirsiniz" dedi. Mahkeme başkanı, "görevini yapmayan kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulurum" dedi. Bu sırada Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır da itiraz etti. Mahkeme başkanı, Çayır'ın dışarı çıkarılmasını istedi. Polisler bir süre tereddüt etti. Mahkeme başkanı, polislere tepki gösterdi ve onlar hakkında işlem yapacağını söyledi. Bunun ardından Çayır dışarı çıkarıldı. Mahkeme başkanı, emniyet müdürünü çağırarak, burada benim emrini yerine getirmeyen polisler hakkında da tutanak tutulmasını istedi. Mahkeme başkanı, polislere "polisler de suçlu. Kimden korkuyorsunuz, görevini yapmıyorsunuz, devletin gücünü yerine getirmiyorsunuz. Talimatı veren benim. Sevabı da günahı da benim" diye de tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı, "Müvekkillerinizi kendinizi ispat edeceksiniz diye düzeni bozdurtmam. Beyanlarınızı bir yere kadar tolere ederim" diyerek müşteki avukatlarını uyardı.

Ardından mahkemeye ara verildi. Mahkemeyi takip eden İYİ Parti Milletvekili Selcan Taşçı Hamşıoğlu, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır mahkeme başkanının müdafi avukatlarına yönelik tavrını değerlendirdi.

İYİ Parti Milletvekili Selcan Taşçı, mahkeme başkanının bu tavrı nedeniyle karar verdiğini düşündüğünü belirterek, mahkeme başkanının “gerekçesiz” bağırdığını söyledi. Taşçı “Ateş'in avukatlarına dönük mobbinge varan dili anlamak mümkün değil” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise " Yargılamayı kontrol etmek için bağırmayı tercih eden bir mahkeme başkanı var. Yargılama bağırarak kontrol edilemez” şeklinde konuştu.

“Sağlıklı bir duruşma olduğunu düşünmüyorum”

Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır duruşmada yaşananları şu şekilde değerlendirdi, “Müşteki avukatlarıyla müdafi avukatlar arasında bir sözlü tartışma oldu. Hakim de müşteki avukatlarını dışarı atacağını söyledi. Ben de bunun yanlış olduğunu söyledim. İki tarafta aynı cürüm ve davranışsa ikisi de aynısını gösteriyordu. Dolaysıyla tarafsız olmasını söylemiştim. O zaman bana da siz de çıkın dedi. Ben şu an içeride sağlıklı bir duruşma olduğunu düşünmüyorum. Bağıran hakim bir arkadaşın olduğunu görüyorum. Bağırmadan da duruşmayı yönetebilir”

“Adil bir yargılama yürütmesi mümkün değil”

Yargılamanın başından itibaren müşteki vekilleri konuştuğunda sanık vekillerinin de agresif bir şekilde tepki verdiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, yaşanan gerilim için ise “Yargılamayı kontrol etmek için bağırmayı tercih eden bir mahkeme başkanı var. Yargılama bağırarak kontrol edilemez. Ben 30 yıldır hukuk mesleğinin içindeyim olacak iş değil bu. Böyle bir yargılama olmaz. Hâkim ölçüsüz bir şekilde bağırarak duruşma salonunun dışına atmaya çalışıyor. Bu şekilde kontörlün sağlanması ve adil bir yargılama yürütmesi mümkün değil” dedi.

“Mahkemenin kararı verilmiş”

İYİ Parti Milletvekili Selcan Taşçı Hamşıoğlu ise “Ben Ergenekon yargılamaları, Balyoz yargılamalarını takip eden bir gazeteciydim. O yargılamalarda birçok avukatın, sanık yakının salondan çıkarılma şahit oldum ama bugün yaşanan tonda bir utanç verici dakikalara ilk defa şahit oluyorum gazetecilik hayatım boyunca da siyasi hayatımda da. Mahkeme başkanının avukatlara dönük son derece ters, gerekçesiz, herhangi bir gerekçe bulunmaksızın aniden yükselen tavrı bizi kaygılandırıyor. Biz mahkeme heyetinin üzerinde bir baskı oluşmasını asla istemeyiz ama bu baskının hiç kimse tarafından oluşturulmaması gerektiğini talep ediyoruz. Ateş'in avukatlarına dönük mobbinge varan dili anlamak mümkün değil. Bu mahkemenin kararını zaten çoktan verilmiş olduğu duygusu oluşturuyor bu” dedi.

(Kaynak: Serbestiyet)

Kaynak:haber merkezi

Öne Çıkanlar