Türk Toraks Derneği:"Salgın kendi haline bırakılamaz"

Türk Toraks Derneği:"Salgın kendi haline bırakılamaz"
Omicron varyantı tüm dünyada baskın varyant haline gelirken Türkiye’de 25 Ocak'ta görülen 387 vefat sayısı, en son 2021 yılı 30 Nisan'ında yaşandı.Türk TORAKS Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, Türkiye’de günlük vaka...

Omicron varyantı tüm dünyada baskın varyant haline gelirken Türkiye’de 25 Ocak'ta görülen 387 vefat sayısı, en son 2021 yılı 30 Nisan'ında yaşandı.

Türk TORAKS Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, Türkiye’de günlük vaka sayısının yeni bir rekor kırıp 100 bini geçerken, Covid-19 nedeniyle her gün 200 ve daha fazla hayatını kaybettine dikkat çekti.

Dernek adına yaptığı yazılı açıklamada Omicron varyantının hızlı bulaştığını anımsatan İtil, hastanelerde poliklinik ve acillere başvurularda, yatan hasta ve yoğun bakım hastalarında belirgin artış olduğunu söyledi. İtil, özetle şunları vurguladı:

ÖNLEMLERİN ASKIYA ALINMASI YANLIŞ

“Özellikle sağlık çalışanları arasında da Covid-19'a yakalanma oranı yükselmiştir. Ülkemizde zaten yetersiz olan önlemlerin askıya alınmasını Türk Toraks Derneği olarak doğru bulmadığımızı tüm kamuoyunun bilgisine sunarız. Hızla yayılan bu virüsün yeni varyantlar oluşturmaması için önlemleri gevşetmemek, aşılamaya hız vermek, toplumun yüzde 80’ini aşılamak, temaslı izlemini yapmak, hızlı antijen testlerini yaygın olarak kullanmak, izolasyon ve karantinayı ciddiye almak, iş yerlerinde, okullarda, toplu taşımada gerekli tüm önlemleri almak gereklidir."

YOĞUN BAKIMLAR DOLUYOR

Yoğun bakımların gittikçe dolduğuna değinen Prof. Dr. İtil sözlerini şöyle noktaladı:

"Test kapasitesinin artırılması, okul, işyerleri, hastaneler, bakım evleri, cezaevleri gibi kalabalık bulunulan ortamlarda periyodik hızlı testlerin bir an önce kullanıma girmesi gerekmektedir. Kimi ülkelerde kullanılan hızlı antijen testleri ülkemizde üretilmektedir. Bu testlerin ülkemizde de yaygın kullanımını sağlayabilmek değerli olacaktır. 5-11 yaş çocukları bir an önce aşılamalıyız. Hastanelerde Covid-19 dışı hastaların yattığı servislerde her gün bulaş olmaktadır. Hemşireler, sağlık personeli, hekimler, refakatçiler giderek artan sayıda enfekte olmaktadır. Yoğun bakımlar giderek dolmaktadır.”

Öne Çıkanlar