PROF. UNUTMAZ “BİLİMİN VE İNSANLIĞIN ZAFERİ” DİYEREK DUYURDU

PROF. UNUTMAZ “BİLİMİN VE İNSANLIĞIN ZAFERİ” DİYEREK DUYURDU
Koronavirüs salgınıyla mücadeleden çıkış noktası olarak görülen aşılara, koronavirüs ilaçları da eklendi. Amerikan ilaç firması Merck tarafından geliştirilen “molnuprivir” ile ilk aşıyı Alman BioNTech firması ile...

Koronavirüs salgınıyla mücadeleden çıkış noktası olarak görülen aşılara, koronavirüs ilaçları da eklendi. Amerikan ilaç firması Merck tarafından geliştirilen “molnuprivir” ile ilk aşıyı Alman BioNTech firması ile birlikte geliştiren Amerikan ilaç ve biyoteknoloji firması Pfizer’in geliştirdiği Paxlovid isimli hap umutlandırdı.

ABD’deki Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak görev yapan Prof. Dr. Derya Unutmaz, geliştirilen iki ilaçla ilgili NTV’ye değerlendirmede bulundu. İlaçların geliştirilmesinin olumlu ve sevindirici olduğunu söyleyen Unutmaz, “İki ilacın da amacı virüsün hücreye girdikten sonra kendi parçalarını üretmesini önlemek. İlerde bu iki ilacın kombinasyonu bile denenebilir. O zaman yüzde 100 etki sağlanabilir” ifadelerini kullandı.
İki ilacın da erken fazda verilmesi gerektiğine dikkat çeken Unutmaz, şöyle devam etti: “Buradaki amaç virüsün üremesini önleyip, bağışıklık sistemine zaman kazandırmak. İlaçların semptomlar başlar başlamaz ya da test pozitif olur olmaz verilmesi gerekiyor. Hastalığı ağır geçiren hastalara verilecek muhtemelen. Genç ve aşılı kişilere verilmesi gerekmeyebilir.”

“İLAÇ HASTALIĞI ÖLÜMCÜL OLMAKTAN ÇIKARACAK”
“Pandemiyi bitirecek olan aşılardır. Virüsün kişiler arası bulaşmasını bitirmek için aşı en kesin yol. Fakat ilaç koronayı tehlikeli virüs olmaktan çıkaracak. Hastalığı ölümcül olmaktan çıkaracak. Her yıl gripten yüz binlerce insan ölüyor. Hala bu kadar etkili grip aşımız yok. Yeni bir virüse bu kadar etkili iki ilacın bu kadar kısa sürede ulaşılması bilimin ve insanlığın zaferi. Ülkemizin de bir an evvel sipariş vermesini umuyorum. Bence 2022 yılı koronavirüsün sonu olacak. Virüsün mutasyonla ilaçtan kaçması imkansız. Aşı artı ilaç bu salgının sonu demek.”

Pfizer: Covid ilacımız hastaneye yatma ve ölüm riskini yüzde 89 azaltıyor

Amerikan ilaç şirketi Pfizer, çalışmalarını tamamladığı Covid-19 ilacının, hastaneye yatma ve ölüm oranlarını yüzde 89 azalttığını açıkladı. Şirket hapın üretimine izin verilmesi için ABD’de yetkili mercilere başvuru yaptı. Önceki gün de MSD firması Molnupiravir adlı benzer Covid-19 ilacı için İngiltere İlaç Düzenleme Kurumu’ndan onay almıştı. Pfizer’in Covid-19 ilacı Paxlovid, geçen ay çok kritik durumdaki hastalarda kullanılmaya başlanmıştı. Şirket 2021 sonuna kadar 180 bin, 2022’nin sonuna kadar da 50 milyon paket Paxlovid üretmeyi hedefliyor.

İNGİLTERE, PFİZER’DEN 250 BİN İLAÇ İSTEDİ
Daha önce 480 bin Molnupiravir siparişi veren İngiltere, Pfizer’den de şimdiden 250 bin ilaç istedi. Virüsün üremek için ihtiyaç duyduğu enzimi engelleyecek şekilde tasarlanan Paxlovid, 5 gün boyunca, günde 2 kez 3 hap şeklinde uygulanıyor. Düşük dozlu antiviral Ritonavir ile alındığında vücutta daha uzun süre kalıyor.

Öne Çıkanlar