HPV aşısı kimler için öneriliyor, hangi yaş grubunda daha etkili?
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Mustafa Doğan, HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı (serviks) kanserine karşı en etkili önlemin aşı olduğunu belirterek, "HPV aşısı, özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlıyor. Ancak 45 yaşına kadar da uygulanması öneriliyor" dedi.
Rahim ağzı kanseri riskine dikkat
NKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün, kadınlarda en sık görülen 4’üncü kanser türü olan serviks kanserine yol açtığını söyledi. Dünya genelinde her yıl 650 bin civarında kadının bu hastalığa yakalandığını belirten Doğan, Türkiye'de 2023 yılı itibarıyla 2 bin 150 kadında serviks kanseri tespit edildiğini aktardı.
HPV’nin yalnızca rahim ağzı kanseriyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Doğan, "Bu virüs genital siğillere neden olabildiği gibi, ilerleyen vakalarda rahim ağzı, penis ve vulva kanserine de yol açabiliyor. Kötü huylu bir kanser olduğu için erken teşhis edilmediğinde ölümle sonuçlanabiliyor" ifadelerini kullandı.
Erken teşhis için tarama şart
Rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesiyle tedavi şansının arttığını belirten Doğan, "Aile sağlığı merkezleri ve KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) birimlerinde yapılan taramalar sayesinde, HPV virüsü ve kansere dönüşebilecek hücreler erken tespit edilebiliyor. Bu sayede daha erken tedaviye başlanabiliyor" dedi.
HPV virüsünün vücuda bulaştığında ciltte siğil şeklinde belirtiler gösterebileceğini ifade eden Doğan, "Kadınlarda virüs rahim ağzına yerleştiği için gözden kaçabiliyor ve genellikle ileri evrelerde teşhis ediliyor. Bu nedenle düzenli kontroller çok önemli" diye konuştu.
HPV aşısı 45 yaşına kadar öneriliyor
HPV’den korunmada en önemli yöntemin aşı olduğunu vurgulayan Doğan, "HPV aşısı, özellikle cinsel yaşam başlamadan önce yapıldığında çok daha etkili bir koruma sağlıyor. Ancak 45 yaşına kadar uygulanması da öneriliyor. Eğer hastalık geç teşhis edilirse, serviks kanserine bağlı ölümler görülebiliyor" dedi.
Doğan, HPV aşısının önemine dikkat çekerek, kadınların belirli periyotlarla KETEM merkezlerine başvurarak düzenli kontrollerini yaptırmalarının hayat kurtarıcı olabileceğini söyledi.
Kaynak:DHA