Gıda Krizi Riski Nasıl Azaltılabilir?

Gıda Krizi Riski Nasıl Azaltılabilir?
Merhaba! Gıda krizleri ile mücadele etmek zorunda olan birçok ülke bulunmakta. Bu ülkeler arasında Afganistan, Etiyopya ve Sudan gibi şiddetli krizlerle mücadele edenler yanında insanının kriz riskiyle karşı karşıya olduğu ülkeler...

Merhaba! Gıda krizleri ile mücadele etmek zorunda olan birçok ülke bulunmakta. Bu ülkeler arasında Afganistan, Etiyopya ve Sudan gibi şiddetli krizlerle mücadele edenler yanında insanının kriz riskiyle karşı karşıya olduğu ülkeler de bulunuyor. Gelin,

Covid-19 salgınının da olumsuz etkileriyle gıda krizi endişesinin artış gösterdiği risk altındaki ülkelerde alınabilecek önlemler nelermiş, inceleyelim.

✅ Gıda israfını azaltalım.

2021 BM Gıda İsrafı Raporu’na göre her yıl küresel olarak 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Türkiye’de ise her yıl 7,7 milyon ton gıda israfı yaşanması ile birlikte kişi başına en çok gıda israfı yapan ülkeler sıralamasında 93 kg ile 3. sıradayız.

Gıda israfında; yetersiz depolama tesisleri, tedarik sırasında yaşanan olumsuzluklar (engebeli yollar vb.) ve tabii ki kişisel israflar etkili oluyor. Kişisel çabalara ek olarak tedarik ve depolama şartlarını iyileştirerek israfın azaltılması mümkün!

✅ Ticari kaygılardan uzaklaşalım.

Üretimi toplum için gerçekleştirirsek gıda güvensizliği sorunu için önemli bir adım atmış oluruz. Ek olarak yeterli gıda üretiminin önemini vurgulamak gerekir. Fazla üretmek de az üretim kadar sorun teşkil ediyor. Devletler üretimin yeterli seviyelere ulaştığını çiftçilere bildirebilecekleri programlar uygulayabilirler.

✅ Mevcut altyapı programlarını iyileştirelim.

Bazı çiftçiler mahsullerini gerekli yerlere sağlıklı bir şekilde ulaştırmakta zorluk çekebiliyor. Eğer bu sıkıntıların çözümü için çeşitli adımlar atabilir ve çiftçileri destekler, işlerini kolaylaştırabilirsek çiftçilerimizin mahsulleri pazarda daha çok yer bulabilir ve gıda güvensizliğinde düşüş yaşanabilir.

✅ Verim açığını kapatmaya yönelik çalışmalar yapalım.

Tarım alanları doğal olarak geçmiş yıllar kadar verimli üretime uygun değil. Daha verimli üretimler gerçekleştirilebilmesi için tarım alanlarının iyileştirilmesi şart! Hükümetler ve çeşitli kurumlar arazilerin iyileştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunabilirler.

✅ İklim krizine karşı mücadelemizi güçlendirelim.

Hava şartlarının gıda güvenliği konusunda öneminden bahsetmiştik. Dolayısıyla iklim, üretim için çok kıymetli kavramlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Ülkelerin iklim krizine karşı ortak çalışmalar yürütmesi, bu çalışmalara desteğin esirgenmemesi ve aynı zamanda sorumlulukların göz ardı edilmemesi bu konuda öne çıkan aksiyonlar.

Atık Yiyecek Restoranı: Gıda İsrafını Önleyen Girişimler ?♻️

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın yayınladığı Gıda İsrafı Endeks Raporu’nda gıda israfının %61’inin evlerde yapıldığı belirtiliyor. Ev, iş yerleri, etkinlik alanları gibi birçok yerde, gıda israfını önlemek üzerine çalışmalar yapan kuruluşlardan ikisine bu yazımızda yer veriyoruz.

OLIO

Fazla yiyecekler ile yiyeceğe ihtiyaç duyan insanları buluşturan İngiltere merkezli bu girişim, boşa giden gıdaların insanlar ve gezegenimiz üzerinde yol açtığı sorunlara dikkat çekerek gıda israfını önlüyor. Telefonunuza indirdiğiniz uygulama, marketlerde son kullanma tarihi yaklaşan gıdaların, evdeki fazla yiyeceklerin ve etkinliklerden geriye kalan dokunulmamış yemeklerin ihtiyaç sahipleri ile paylaşılmasına olanak sağlıyor. Uygulamaya yiyeceğin fotoğrafını, açıklamasını, ne zaman ve nereden teslim alınabileceğini eklemek yeterli oluyor. Ayrıca iş yerleri, etkinlik alanları, üniversiteler, alışveriş merkezleri ve yemek hizmeti veren şirketler gibi birçok yere hizmet sağlanarak fazla miktarda temiz yiyeceğin çöpe gitmesinin önüne geçiliyor. Uygulama İngiltere, İspanya, Azerbaycan, Güney Kore, Hollanda, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin de içerisinde bulunduğu birçok ülkede kullanılıyor. Ülkemizde henüz kullanılmıyor olsa da yaygınlaşmasını umuyoruz.

♻️ Loop: Finlandiya’nın ilk atık yiyecek restoranı

From Waste to Taste isimli Helsinki merkezli kuruluş, çalışmalarına döngüsel ekonomi projesi olarak başlamış. Kuruluş, iyi durumda olduğu halde atılmak üzere olan yiyeceklerin toplanması için bir sistem oluşturarak gıda israfını azaltmayı amaçlıyor. Proje, başlangıç aşamasında gıda üreticileri ve perakendecileri bir araya getiren atık gıda toplama ağı olarak başlıyor ve Helsinki'de yüksek kaliteli bir restoran olan Loop’un kurulmasına zemin hazırlıyor. Loop, Finlandiya'daki ilk atık gıda restoranı olma unvanını taşıyor ve kullanılmazsa israf olacak malzemelerden yapılmış lezzetli, yüksek kaliteli yiyecekler sunuyor.

Gündem

? Van Gölü havzasındaki iklim krizi nedenli kuraklıktan ve bunun inci kefalleri için tehlike oluşturacağından bahsetmiştik. Bugünse dünya üzerinde sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin neslinin korunması amacıyla, üreme dönemine denk gelen 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan olan av yasağının başladığını belirtelim. Suyun tersine yüzüp engelleri uçarak aşmasıyla eşsiz görüntü sergileyen inci kefalinin, özellikle kaçak avlananların hedefi haline gelmemesi için Van Valiliği öncülüğünde tedbirler alınacak.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar