Avusturya yeniden kapanıyor

Avusturya yeniden kapanıyor
Avusturya Hükümeti, koronavirüs vakalarındaki artışın durdurulamaması nedeniyle yeniden kapanma ve şubat ayından itibaren aşı zorunluluğu getirilmesi kararı aldı. Başbakan Alexander Schallenberg, pazartesi günü başlayacak...

Avusturya Hükümeti, koronavirüs vakalarındaki artışın durdurulamaması nedeniyle yeniden kapanma ve şubat ayından itibaren aşı zorunluluğu getirilmesi kararı aldı. Başbakan Alexander Schallenberg, pazartesi günü başlayacak kapanmanın aşı olanları da kapsayacağını söyledi.

Kamusal hayattaki kısıtlamaların 20 gün geçerli olacağını belirten Schallenberg, 10 gün sonra kapanmanın etkilerinin değerlendirilerek, izlenecek tutumun belirleneceğini kaydetti. 13 Aralık'tan itibaren aşı olanlar ve Covid-19 geçirmiş olanlar için kapanmanın sona ereceğini belirten Schallenberg, bu tarihten itibaren "2G" kuralının geçerli olacağını söyledi. "2G" kuralına göre, konser, tiyatro gibi etkinlikler ile kafe ve restoranlara sadece aşı olanlar ve hastalığı geçirenler kabul ediliyor.

DÖRDÜNCÜ KAPANMA

Avusturya'da pandeminin başından bu yana ilan edilen dördüncü kapanma kapsamında, restoran ve kafe gibi yeme-içme yerleri ile temel ihtiyaç ürünleri satmayan mağaza ve dükkanlar kapatılacak, kültürel etkinlikler yapılmayacak. İnsanlar sadece çok gerekli durumlarda evlerinden dışarı çıkabilecek, okullar ve kreşler ise kapatılmayacak. İnsidans olarak tanımlanan 100 bin nüfusta son bir haftadaki vaka sayısı Avusturya'da binin üzerinde bulunuyor. Yaklaşık bir haftadır her gün 10 binin üzerinde kaydedilen yeni vaka sayısı nedeniyle de hastanelerin kapasitelerinin sınırlarına dayandığı bildiriliyor.

ALMANYA DA ÖNLEMLERİ ARTIRMAYA HAZIRLANIYOR

Covid vakalarının rekor düzeye çıktığı Almanya, aşısızlara karşı yeni kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor. Başbakan Angela Merkel ve 16 eyaletin lideri "kriz toplantısında", hastaneye yatışların belirlenen eşiği aştığı yerlerde aşısızlara yeni kısıtlamalar getirilmesinde uzlaştı. Perşembe günü itibarıyla Almanya'da günlük vaka sayıları rekor kırarak 65 binin üzerine çıktı.

Toplantıda alınan kararlar gereği, son 7 günde her 100 bin kişide üçten fazla Covid hastasının hastaneye kaldırıldığı bölgelerde, sadece aşılılar ve hastalığı yeni atlatmış olanların spor müsabakaları, kültürel etkinlikler ve restoranlar gibi kamusal alanlara girişine izin verilecek. Hastaneye yatış oranının 100 bin kişide 6 kişiyi geçtiği yerlerde ise aşılı olsalar bile kişilerden negatif Covid testi istenecek. Bu oranın 9 kişiyi geçtiği yerlerde ise sosyal etkinliklere kısıtlamalar getirilebilecek.

YUNANİSTAN'DA AŞISIZLARA KAPALI ALANLAR YASAKLANDI

Yunanistan, bazı diğer Avrupa ülkeleri gibi Covid-19 vakalarında son haftalarda görülen artışı durdurmak için aşı olmayanlara yönelik kısıtlamaları genişletti. Pazartesi gününden itibaren Yunanistan'da negatif test sonucu gösterseler bile aşı olmayanların restoranlar, sinemalar, müzeler ve spor salonları dahil tüm kapalı alanlara girmeleri yasak olacak.

JAPONYA'DAN 490 MİLYAR DOLAR TEŞVİK PAKETİ

Japonya, koronavirüsün ekonomik etkisiyle mücadele için 55,7 trilyon yen (490 milyar dolar) acil teşvik paketi uygulayacak. Kyodo ajansının kabine kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, paket kapsamında yıllık geliri 9,6 milyon yenden (84 bin dolar) düşük hanelerdeki 18 yaş ve altı çocuklara 100 bin yen (875 dolar) mali destek verilecek. Salgından etkilenen ülke geneli küçük işletmelere 2,5 milyon yene (21 bin 900 dolar) kadar finansal destek sağlanacak. Maddi sıkıntı yaşayan aile ve öğrencilere yönelik, paket içerisinden toplamda 2 trilyon yen (17,5 milyar dolar) dilim tahsis edilecek. Paketin finanse edilmesi amacıyla hükümet, yıl sonuna kadar düzenlenecek olağanüstü parlamento oturumunda, ek bütçeyi onaylamayı hedefliyor.

Kanada, BioNTech’in 5-11 yaş grubuna uygulanmasını onayladı

Kanada’da Covid-19’a karşı Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın geliştirdiği aşıların 3’üncü dozuna onay verilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı'na bağlı Health Canada, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen aşının 5-11 yaş grubuna uygulanmasına da onay verdi.

Health Canada, söz konusu yaş grubunda aşının Covid-19’a karşı yüzde 90 etkili olduğunu ifade ederek, bakanlığın kapsamlı ve bağımsız bilimsel incelemesinin ardından bu aşının 5-11 yaş grubunda aşının faydalarının risklerinden daha ağır bastığının belirlediğini aktardı. Kanada’da, Pfizer-BioNTech aşısı 12 yaş üstü çocuklara 3’te 1 oranında dozlar halinde 21 gün arayla iki doz halinde uygulanıyor.

Öne Çıkanlar