Altın Koza’da ödüller bu gece belli oluyor!

Altın Koza’da ödüller bu gece belli oluyor!
31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali bu gece verilecek ödüller ile sona eriyor. Heyecan dorukta. Ulusal Yarışma seçkisindeki filmlere dair günlüklerimde ben de sona geldim. Son üç film; ‘Yeni Şafak Solarken’, ‘Hakkı’ ve ‘On Saniye’...

Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Nuri Bilge Ceylan başkanlığında, oyuncu / yönetmen Mehmet Aslantuğ, oyuncu Serenay Sarıkaya, yazar / senarist Nermin Yıldırım, yönetmen / senarist Mustafa Kara, kurgucu Ayris Alptekin ve yazar / film eleştirmeni ve küratör Müge Turan’ın yer aldığı jüriden nasıl sonuçlar çıkacak, merakla ve sabırsızlıkla bekliyorum.

Ulusal Yarışma seçkisindeki filmlere dair günlüklerimde ben de sona geldim. Son üç film; ‘Yeni Şafak Solarken’, ‘Hakkı’ ve ‘On Saniye’...

‘YENİ ŞAFAK SOLARKEN’ BEN SOLDUM!

Film bütün enerjimi aldı ve götürdü diyebilirim. Çok zorlayıcı, çok uzun, deneysel ve kafa karışıklığını üst boyuta taşıyan bir film izledim. ‘Yeni Şafak Solarken’ beni de solduran ve sinemadan çıktığım anda bütün enerjimi kaybedip beni de bitkinleştiren bir hal yarattı. Sanki büyü yapılmış gibiydim.

yeni-safak-solarken-gurcan-keltek.jpg

Filmin kısaca konusu şöyle;

Son birkaç yılını hastanelerde geçiren Akın, son taburcudan sonra eski hayatına dönmenin artık mümkün olmadığını anlamaya başlar. Aile evine geri döner ve dışarı çıktığı nadir zamanlarda İstanbul’daki dinî anıtsal yapıları gezer, alimlerin mezarlarında vakit geçirir. Başına gelenleri anlamaya çalışırken ilahi bir güce sığınmak ister ama bütün bu ilahi anıtlar zihninde tekinsiz bir vecd halini tetikler. O gerçek benliğiyle temasını kaybettikçe, zihni başka bir gerçekliğin istilası altında kalır.

yeni-safak-solarken.jpeg

Filmin senaristi ve yönetmeni Gürcan Keltek, oyuncuları; Cem Yiğit Üzümoğlu, Ayla Algan, Erol Babaoğlu, Suzan Kardeş, Dilan Düzgüner, Gürkan Gedikli.

Rahmetli Ayla Algan’ın son oynadığı proje ve yönetmen filmi Ayla Algan’a ithaf etti. Ayla Algan’ın son görüntülerini görmek filmin en güzel şeyiydi diyebilirim. Tabii bir de müzikleri ön plana çıkıyordu ve etkileyiciydi.

“Konuştukça yalnız hissediyorum" diyen Akın’ın yolculuğu, suskunluğu, deliliğe doğru ilerleyişi ve deliliğe övgüsü farklı, yoran bir yolculuktu.

HAKKI’NIN HAK ETMEDİĞİ YAŞAMI VE YENİ YAŞAM ARAYIŞI!

Hakkı üzüldüğüm ve değişimine kızamadığım bir karakter oldu. Hakkı gibilerin çok olduğu bir ülkede yaşıyoruz ve hepimiz her an Hakkı gibi bir değişim ve dönüşüm geçirebiliriz. Sistemin yaşatmadığı karakterler bunlar ve hayat adil davranmıyor Hakkı gibilere… İyi ve kendi halinde olan bir adamın bir heykelcik bulmasıyla hayatı tepetaklak oldu. Umudu para oldu, hayalleri para oldu… Kimin olmuyor ki!

Hakkı etkileyici bir film, eli yüzü düzgün güzel bir hikâye ve Hakkı’ya hayat veren Bülent Emin Yarar muhteşem oynuyor.

Hakkı filminin senaristi ve yönetmeni Hikmet Kerem Özcan. Filmin oyuncu kadrosunda; Bülent Emin Yarar, Hülya Gülşen, Cem Zeynel Kılıç, Duygu Gökhan, Özgür Emre Yıldırım, Tuana Almacı, Durukan Çelikkaya, Ahmet Kaynak yer alıyor.

hakki-hikmet-kerem-ozcan.jpg

“Bu saplantısı Hakkı’nın çöküşü mü olacaktır yoksa kurtuluşu mu?”

Filmin kısaca konusu ise şöyle;

Orta yaşlı Hakkı, ailesiyle birlikte tarihi bir Ege köyünde yaşamaktadır. Yakınlardaki antik kentin önünde heykelcikler satarak ve yerel turlara rehberlik ederek geçimlerini sağlar. Turistik ilginin artmasıyla birlikte bölgede iş fırsatları da artar; ancak Hakkı bu trendi yakalayamaz. Bir gün bahçesinde tesadüfen bulduğu tarihi eseri bir araba fiyatına satar, daha sonra ise eserin gerçek değerinin yüz kat fazla olduğunu öğrenir. Daha fazla değerli eşya bulma umuduyla ve büyük bir hırsla bahçesinde tüneller kazmaya başlar ama hiçbir şey elde edemez. Saplantılı hali deliliğe dönüşür. Çok sevdiği aile yaşamını feda ederek, hem kendisi hem de ailesi için karanlık bir yolculuğa çıkar.

hakki-1.jpeg

Bu saplantısı onun çöküşü mü olacaktır yoksa kurtuluşu mu?

‘ON SANİYE’: Kaç hamle ötesini görebilirsin?

Filmin konusu kısaca şöyle;

Ülkenin en prestijli lisesi William College’da sıra dışı bir gün. Bir son sınıf öğrencisinin çektiği “kedi öldürme” videosu okuldan atılmasına neden olmuştur. Öğrencinin annesi Yasemin, okulun rehber öğretmeni İpek’i ziyaret eder. İki kadın diyalog kurmaya çalıştıkça birbirini tüketir. Hayatlarındaki sırlar ortaya dökülür. Artık rehberlik odası bir satranç tahtası, Yasemin ve İpek de birkaç hamle ötesini görmek zorunda kalan satranç oyuncularıdır. İki “kutsal” figür, adım adım geri dönüşü olmayan bir finale yaklaşır.

on-saniye-ceylan-ozgun-ozcelik.jpg

‘On Saniye’ filminin yapımcısı Emre Oskay. Oyuncuları; Bergüzar Korel, Bige Önal, Defne Burnaz.

on-saniye.jpg

On Saniye, kutsallık kavramını anne ve öğretmen karakterleri üzerinden irdeleyen son derece çarpıcı bir hikâye. Bergüzar Korel ve Bige Önal çok başarılı performanslar sergiliyor, LCV filmiyle ses getiren Erdi Işık'ın senaryosunu, yönetmen Ceylan Özgün Özçelik hayata geçirdi. Adana'nın ardından film Tokyo Film Festivalinde gösterilecek.

Mutlu Hesapçı

Kaynak:Mutlu Hesapçı

Öne Çıkanlar