''Yaşam Nöbeti'' 5'inci gününde Kuğulu Park'ta devam etti

''Yaşam Nöbeti'' 5'inci gününde Kuğulu Park'ta devam etti
AKP'nin sokak hayvanlarına ''ötanazi'' yolunu açan yasa teklifinin geri çekilmesi için yaşam hakkı savunucularının "Yaşam Nöbeti" Ankara'da Kuğulu Park'ta 5'inci gününde devam ediyor

Ankara'da yaşam hakkı savunucuları, AKP'nin Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapmayı planladığı değişikliklere karşı Kuğulu Park'ta nöbet tutarak protestolarını sürdürüyor. Meclis Parkı'nda başlayan nöbetlerini, polis müdahalesi sonrasında Kuğulu Park'a taşıyan grup, Yaşam Nöbeti'nin 5'inci gününde hem iktidara hem de vatandaşlara çağrıda bulundu.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve vatandaşlardan oluşan grubun eylemi yasa tasarısı geri çekilene kadar devam edecek. Veteriner Hekim Elif Türker, yasa tasarısının gerçekten uzak olduğunu vurgulayarak, doğruları sokakta anlatacaklarını belirtti. Türker, şunları söyledi:

"Biz tam 56 gündür Sakarya Caddesi'nde sesimizi çıkarmaya çalışıyoruz. Bu korkunç katliam ve tecrit yasası Meclis'e sunulduğundan beri Yaşam Nöbeti'ni başlattık. Biz daha bu komisyona gelmeden önce zaten medyanın yalan yanlış açıklamaları ve iktidarın saçma sapan açıklamalarıyla bu sürecin nasıl yol alacağını hissetmiş ve anlamıştık. Bu yüzden ses çıkartmaya çalışıyoruz. Yalan haberlerle halkı korku ve galeyena getirerek sokak hayvanlarına karşı bu katliam ve tecrit yasasını geçirtmeye çalışacaklarını anladık. Özellikle kuduz, kist hidatik gibi bulaşıcı hastalıklarla ilgili bilerek algı yönetimleri yapıldı var olmayan haberler halka sunuldu. 70 çocuk kuduz hastalığından öldü gibi ama Sağlık Bakanlığı'nın raporlarına bakıldığı zaman ülkedeki kuduz vakasını 1-2'yi geçmediği ortaya kondu."

"Halk sokakta ses çıkartmaya devam edecek"

Meclis'te bizi komisyonu almadılar fakat bu katliamı destekleyen bazı STK'ları alırlarken, hayvan hakları savunucularını, veteriner hekimleri almadılar. Orada anlatmaya çalıştığımız şeyi sokaklarda anlatmaya çalışıyoruz. Bu işin tek yolu hayvanları aşılatıp, kısırlaştırıp yerinde yaşatmaktır. Bunun için ses çıkartmaya, direnmeye devam edeceğiz. Komisyondan geçse Genel Kurul'da direnmeye devam edeceğiz, oradan geçerse Anayasa Mahkemesi'ne direnmeye devam edeceğiz. Söyledikleri gibi bir çözüm arayışında değiller. Çözüm bilimsel olarak ortada ve net fakat onların amacı çözüm değil, kana susamış bir şekilde yasayı alel acele geçirmeye çalışıyorlar. Buna da izin vermeyeceğiz. Bütün hak savunucularını, veteriner hekimleri, hayvan severleri, diğer meslek örgütlerini direnmeye davet ediyoruz. Çünkü halk böyle bir katliam yasasını kabul etmeyecektir, etmiyor. Onların istediği gibi algı yönetimine izi vermeyeceğiz. Halk burada, sokakta ses çıkartmaya devam edecek."

İnsan Hakları Derneği Ankara Şube yöneticisi Neylan Solmaz Saçılık, eylemlerine yasa tasarısının görüşüleceği güne kadar devam edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bizler katliam yasasının Meclise geleceğini öğrendiğimizden beri direnişe başlama kararı aldık. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi'nin örgütlemiş olduğu eylemlere hem İHD Ankara Şube olarak desteklediğimizi duyurduk hem de eylemlerin aktif katılımcısı ve destekçisi olduk. Sakarya Caddesi'ndeki eylemlerimizin 56. gününü tamamladık aynı zamanda yasanın komisyona geleceğini öğrendiğimizden beri de Meclis Parkı'nda yaşam nöbeti başlatmıştık. Orada 3 gün yaşam nöbeti tuttuk sonrasında bizi oradan çıkarttılar. Dördüncü gün alan bariyerlerle kapatılmıştı. Dördüncü gün nöbetini burada tuttuk, burada sabahladık. Bugün yine buradayız, burada sabahlayacağız. Yasa tasarısı tekrar Pazartesi günü komisyonda görüşülecek. O zamana kadar yine buradayız, Pazartesi günü meclis önünde eylemlerimizi sürdüreceğiz"

Öğretmen ve yerel hayvan koruma gönüllüsü Duygu Atar, vatanraşlardan aldıkları tepkinin olumlu olduğunu belirtti. Eylemde olan yaşam hakkı savunucuları için destek çağrısı yaparak, şunları söyledi:

" 56 gündür Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi'nin çağrısıyla Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi'nin bir araya gelmesiyle eylem düzenledik, Sakarya Caddesi'nde başladı. Çıkartılmaya çalışılan katliam yasa tasarısına karşı duruyoruz. Türkiye'nin birçok yerinden insanlar ses çıkarıyor ve dayanışma veriyor. Yaratılmaya çalışılan algının tam tersinde halk buna tepkili. Kimse bu yasanın geçmesinden yana değil. Artvin toplandı, Van toplanıyor, İzmir yaşam nöbetine başladı, Diyarbakır'da eylem düzenlendi. İstanbul, Ankara, Antalya, Alanya 56 gündür alanlardayız. Halk bizle dayanışma gösteriyor. Alana uzak noktalardan desğe ellerinde yiyeceklerle geliyorlar. Halkın tepkisi çok güzel. Biz burada çoğunluk olarak veganız. Alanda vegan yiyeceklere ihtiyaç oluyor. Yiyecek getirecek olan kişilerin özellikle vegan yiyecekleri araştırıp getirmeleri güzel olabilir. Bu katliam yasa tasarısına karşı Kuğulu Park'a sürüldük. Burada 24 saat süren oturma eylemine başladık. Türkiye'deki hayvan sever olan herkesi bu alana bekliyoruz."

Moda tasarımcısı Gülbahar Karakoç ise eyleme destek verilmesi gerektiğini belirterek açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Yasa geri çekilene kadar alanda olmaya devam edeceğiz. Bu yasanın çok etik dışı bir yasa olduğunu düşünüyorum, çağa hiç uygun değil Orta Çağ yasalarını andırıyor. Bilinç olarak bu kadar geride olmak beni çok mutsuz ediyor. Bunları konuşuyor, tartışıyor olmak bunu Meclis'e sunuluyor olması gerçekten utanç verici. Biz sanırım organize bir kötülükle mücadele ediyoruz. Çağrım özellikle bütün STK'lara, milletvekillerine, yurttaşlara, gönüllere herkesi burada davet ediyorum. Bu direnişi büyütmeye davet ediyorum. Hayatttan, yaşamdan, güzellikten yana durmaya davet ediyorum. Biz tek başımıza karanlığı delemeyiz, geçemeyiz. Beraberken bunu yapabileceğimize inanıyorum dostlarımızı yalnız bırakmamız gerekiyor. Türlerin dayanışmaya ihtiyacı var, bize ihtiyaçları var. O yüzden herkesin burada olması çok önemli.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar