Türkiye'de doğurganlık oranı tarihsel düşüş yaşadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara’da düzenlenen "Ailenin Güçlendirilmesi ve Dinamik Nüfus Yapısı Sempozyumu"nda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de son yıllarda doğurganlık hızının düştüğüne dikkat çeken Göktaş, bu durumun toplumsal ve ekonomik yansımalarına değindi.
Göktaş, "Doğurganlık hızımız düşüyor, yaşlı nüfus oranı yükseliyor" dedi ve dünya genelindeki ortalama doğurganlık oranının 2,32 iken Türkiye'de bu oranının 1,51'e gerilediğini belirtti. Bu seviyenin, tarihin en düşük noktası olduğunu ifade etti. Bakan, yaşlı nüfusun artışına da dikkat çekerek, 65 yaş üstü bireylerin oranının yüzde 10,2’yi geçtiğini vurguladı. Göktaş, "Bakıma ihtiyaç duyan çocukların sayısı azalırken, yaşlı bakımına yönelik ihtiyaçlar artıyor. Bu da sosyal hizmetler ve sağlık hizmetlerindeki bütçe ihtiyacını artırıyor" diye konuştu.
Evlenme ve doğurganlık oranları
Bakan Göktaş, evlenme ve doğum yaşlarının yükselmesinin de nüfus artışını olumsuz etkilediğini belirtti. 2023 verilerine göre, Türkiye'de ilk evlilik yaşı erkeklerde 28,3, kadınlarda ise 25,7 düzeyine çıkmış durumda. İlk doğumda ortalama anne yaşı ise 27'ye ulaşmış. Bu durumun, doğurganlık hızının düşmesine neden olduğunu söyleyen Bakan, 2014 yılında 1 milyon 351 bin olan doğum sayısının 2023 yılında 958 bin 408’e düştüğünü ve son 10 yılda doğum sayılarında yaklaşık 400 binlik bir azalma olduğunu açıkladı.
Boşanma oranı artıyor
Bakan Göktaş, boşanma oranlarının da arttığını belirterek, 2008-2023 yılları arasında boşanma oranının binde 1,4’ten binde 2,01’e yükseldiğini ifade etti. Bu oranlardaki artışın birçok sosyal faktörden etkilendiğini belirten Göktaş, bu sorunun çözülmesi için büyük bir gayretle çalıştıklarını söyledi.
Aile yapısının güçlendirilmesi için devletin çeşitli destek programları ve reformlar üzerinde çalıştığını belirten Bakan Göktaş, nüfus artışının yeniden teşvik edilmesi adına ailelere yönelik çeşitli önlemlerin alınacağını vurguladı.
Kaynak:Haber Merkezi