TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Adalet Bakanı "Hükümlüdür" diyor; Can Atalay hakkında verilmiş bir mahkeme kararı yok

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Adalet Bakanı "Hükümlüdür" diyor; Can Atalay hakkında verilmiş bir mahkeme kararı yok
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Gezi Davası'nda tutuklanan ve 14 Mayıs'ta milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinden çıkarılmayan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili “Adalet Bakanı ‘Hükümlüdür’...

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Gezi Davası'nda tutuklanan ve 14 Mayıs'ta milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinden çıkarılmayan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili “Adalet Bakanı ‘Hükümlüdür’ diyor. Böyle bir şey yok. Hükümlü olsa aday olamaz” dedi. 

TİP Genel Başkanı Baş, TELE 1 ekranlarına konuk oldu. Baş, tutuklu olan Can Atalay’a ilişkin sorulara şu şekilde yanıt verdi: 

“Yargılama sürecinin ben neredeyse tüm duruşmalarını izlemişi birisi olarak söylüyorum. Gerçekten böyle konuşmak belki hukukçular açısından olumlu karşılanmayabilir ama başka bir şey bulamıyorum. Abuk sabuk, delil diye ortaya koyulan iddialarla hiçbir gerçekliği olmayan somutlaştırılmayan iddialarla tutuklu arkadaşlarımız. Türkiye tarihinde en fazla insanın katıldığı süreçten bahsediyoruz. Gezi dediğimizde milyonlarca insanın dahil olduğu bir süreçte akp intikam operasyonu olarak içimizden bazı arkadaşları seçti ve onları esir tutuyor. Bu sürecin memlekete belki de tek faydası şu oldu. Hepimiz hukuk öğrenmek zorunda kaldık. Ülkeyi yönetenler defalarca kez yasaya aykırı eylemlerde bulundu değil mi? Seçim sistemi, birtakım sandık hileleri ile gerçekleştiriliyor veya bir anayasa, rejim değişiyor memlekette. Doğal olarak hepimiz belli düzeyde hukuk öğrenmek durumunda kaldık. 

“Atalay hükümlü olsa milletvekili adayı olamaz” 

Can ile ilgili şunu söylemem lazım. Can Atalay hükümlü değil, tutuklu. Hakkında verilmiş, kesinleşmiş bir mahkeme kararı yok. Olsaydı böyle bir karar bizim siyasi partiler kanuna göre milletvekili adayı olamazdı. Adalet Bakanı ‘Hükümlüdür’ diyor. Böyle bir şey yok. Hükümlü olsa aday olamaz. Gittik, YSK’nın da denetlediği bir biçimde aday oldu. Seçildi, mazbatası verildi. Ondan sonra biz bu mazbatayı götürdük Meclis’e teslim ettik. Meclis Başkanlığı bunu kabul etti. Girin TBMM internet sitesine Can Atalay’ın milletvekili olduğu gözüküyor. Hatta milletvekillerinin üç danışman bulundurma hakkı var, Can’ın üç danışmanı da çalışmaya başladı. 

“Can Atalay vekil değilse nasıl Meclis Başkan Adayı oluyor”

Biz, Can’ı biraz da bu durumu kamuoyunun gündemine sokmak ve bu akıl dışı uygulamayı bir kez daha göstermek için TBMM Başkanlık seçimlerinde aday gösterdik. Belki de ilk defa söylüyorum. Devlet Bahçeli geçici başkandı hatırlarsanız. Biz, tutumunu merak ettik mesela. Kabul eder mi acaba? Henüz yemin etmemiş bir vekil aday olamaz diye usül tartışma konusu olursa; yapacaktık. Buna hazırdık. Hiç tartışma konusu bile olmadı. Vekil değilse nasıl Meclis Başkan Adayı oluyor? TBMM’nin İnsan Hakları Komisyonu’na Can Atalay aday gösterildi. Tek bir hayır oyu çıkmadı. Dolayısıyla teknik olarak oy birliğiyle seçildi. Bu sadece Can Atalay meselesi değil, ülkede adalet kanayan yara olmuş.Tahliye gerçekleşmezse 1 Ekim'de vekil arkadaşlarımla orada olacağız ve oradan bir yürüyüşe başlayacağız."  

Öne Çıkanlar