Sudan'dan ithalata vergi muafiyeti: At, eşek ve domuz etine vize çıktı!

Sudan'dan ithalata vergi muafiyeti: At, eşek ve domuz etine vize çıktı!
Domuz eti skandalı gündemdeki yerini korurken Sudan ile dikkat çeken bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre Sudan, 500 ton at, eşek veya 500 ton domuz eti ithalatında Türkiye'ye yüzde 100 vergi indirimi yaptı.

Türkiye’de birçok restoranda taklit ve tağşiş ürünler, müşterilere sunulurken, ünlü bir markanın ürünlerinde domuz eti kullanması büyük tepki çekti.

İddialar gündemdeki yerini korurken Sudan ile Türkiye arasında yapılan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması kapsamında, Sudan, ithal edilecek 500 ton at, eşek ve domuz eti ithalatında vergi almayacak.

Teklif TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilirken, bu anlaşmayla birlikte Sudan’dan yapılacak birçok tarımsal ve hayvansal ürün ithalatında gümrük vergisi kaldırılacak. Anlaşmanın akıbeti TBMM’de yapılacak oylama neticesinde netleşecek.

Birçok ürün vergisiz ithal edilebilecek

Anlaşmanın içeriğinde yalnızca at, eşek ve domuz eti yer almazken, Maymun, kobay faresi, ton balığı ve mezgit gibi türler de bu anlaşmada kendisine yer buldu. Öte yandan anlaşmaya göre, konyak, rakı, tekila gibi alkollü içecekler, sebze-meyve, pirinç, buğday, arpa gibi tarımsal ürünler, canlı küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar, peynir ve tereyağı gibi süt ürünleri de anlaşma dahilinde vergisiz ithal edilebilecek.

İPA Başkanı Buğra Gökçe ise, anlaşmaya sosyal medyadan yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Gökçe, söz konusu anlaşmanın çiftçiyi zor duruma düşüreceğine dikkat çekerek, çiftçilerin maliyetler altında ezildiğini kaydetti. Gökçe, Sudan çiftçisine kazandıracak anlaşmanın Türkiye’deki üreticilere kaybettireceğini belirtti.

Gökçe paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de tarımsal destekler yetersizken, çiftçilerimiz üretim yapmakta zorlanıp maliyetler altında ezilirken, yerel yönetimler çiftçimizi desteklemek için canla başla çalışırken tarımsal üretimimizi derinden etkileyecek bu anlaşmayı hayret ve şaşkınlıkla karşılıyorum. TBMM'nin bu teklifi reddetmesini, kendi çiftçimizi ve üreticimizi destekleyecek uygulamaların hayata geçmesini diliyoruz."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar