Sinan Ateş sanığı Çep, 'gidip ESP'lileri tarıyoruz' dedi: Savcılık takipsizlik verdi, itiraz reddedildi, dosya AYM’de
Doğukan Çep, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürüldüğü saldırıyı azmettirdiği iddiasıyla yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Çep, 1 Temmuz'da başlayan davanın ilk duruşmasında verdiği ifadede 2013 yılında düzenlediği saldırıları anlattı.
Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre Çep'in ifadelerinin ardından saldırıya uğrayan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) suç duyurusunda bulundu, savcılık takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararına yapılan itiraz da reddedildi. ESP'li avukatlar, dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı.
Gezi eylemlerinin ardından 29 Eylül 2013'te İstanbul'un Maltepe ilçesine bağlı Gülsuyu Mahallesi'nde uyuşturucu karşıtı eylem yapan Hasan Ferit Gedik, düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Bu saldırıyla ilgili tutuklanan Doğukan Çep, 35 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 2015 yılında cezaevinden çıkan Çep hakkında 2018 yılında yeniden yakalama kararı çıkarıldı. Ancak Çep, firariydi.
'Vurma olaylarım oldu, derneğe gidiyoruz, 10 kişiyi vuruyoruz'
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in 30 Aralık 2022'de uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle tekrar ortaya çıkan Çep, tetikçi Eray Özyağcı'yı azmettirmek suçundan yargılandı. Sinan Ateş davasında, ESP'ye düzenlediği saldırıyla ilgili itiraflarda bulunan Çep, yargılandığı Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ifadesinde şunları söyledi:
"İstanbul Gülsuyu Mahallesi'nde DHKP-C'li, MLKP'li teröristleri vurma olaylarım olmuştur. Neyse efendim, derneğe gidiyoruz, içeride 10 kişiyi vuruyoruz."
Yargılanmadığı suçlarla ilgili şikayete takipsizlik
Çep'in bu ifadelerinin ardından ESP suç duyurusunda bulundu. 9 Temmuz'da yapılan suç duyurusuyla ilgili karar, 17 Ağustos'ta çıktı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, yapılan suç duyurusuyla ilgili takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararına itiraz edildi. İtiraz da İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza hakimliği tarafından reddedildi. Hakimliğin ret gerekçesi, Hasan Ferit Gedik'in hayatını kaybettiği silahlı saldırıyla ilgili ceza verilmesi ve bu cezaların kesinleşmesiydi.
Ancak Çep, Sinan Ateş davasında sözünü ettiği ESP saldırısından ve o saldırıdaki yaralamalar nedeniyle yargılanmadı. ESP'li avukatlar, Çep'in ESP'lilere düzenlediği saldırıda 6 kişinin yaralanmasıyla ilgili de yargılanmasını talep etti. Bu talep de reddedildi.
'Devlet adına suç işlediğini söyleyen biri cezasızlık zırhı içerisinde'
Takipsizlik ve ret kararının ardından ESP'li avukatlar, hem yeniden yargılama talebiyle hem de hak ihlali olduğu gerekçesiyle, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruyu yapan avukat Sezin Uçar, Çep hakkında Gülsuyu çete davasından yakalama kararının çıktığını ancak Sinan Ateş dosyasına kadar yakalanmadığını belirterek, "Devlet koruması altında ESP'lileri yaraladı, ESP ilçe örgütünü silahla taradı, şimdi de yargı korumasında bu suçlarını itiraf ediyor" dedi.
Uçar, yaptıkları suç duyurusunun takipsizlikle sonuçlanması ve itirazlarının reddine ilişkin, "Verilen her iki karar da 'devlet' adına suç işlediğini söyleyen birinin büyük bir cezasızlık zırhı içerisinde olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak:Haber Merkezi