Sinan Ateş davasında mahkeme heyetinin sordurmadığı sorular ortaya çıktı

Sinan Ateş davasında mahkeme heyetinin sordurmadığı sorular ortaya çıktı
Gazeteci Alican Uludağ Sinan Ateş cinayeti davasında mahkeme heyetinin sordurmadığı soruları yayımladı.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasının 1-5 Temmuz günleri arasında yapılan duruşmalarına ilişkin SEGBİS kayıt çözümleri dosyaya girdi. Kayıtlarda, Mahkeme Başkanı'nın müşteki avukatlarının cinayete ilişkin dosyası ayrılan 17 şüpheli ile ilgili soruları reddetmesinin diyalogları yer aldı. Bu sorulardan ilki, cinayet saati öncesi ve sonrasında dönemin Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ile görüşen Tolgahan Demirbaş'a sorulmak istendi. Demirbaş, cinayetten bir gün sonra 31 Aralık 2023 tarihinde Ankara'nın Bağlıca Mahallesi'nde Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alınmıştı.

Gazeteci Alican Uludağ'ın aktardığına göre, Ateş Ailesi'nin avukatlarından Süleyman Kavak, Demirbaş'ın 31 Aralık gecesi 6 defa Olcay Kılavuz tarafından arandığına dikkat çekerek bunun nedenini sordu. Araya giren mahkeme başkanı ise soruya izin vermedi. Mahkemede şu diyaloglar yaşandı:

Mahkeme Başkanı: Avukat Bey aynı şeyi tekrar ediyorum. Bakın başka bir soru soracaksanız sorun. Biz o şahısları (Olcay Kılavuz'u kasten) yargılamıyoruz. Başka bir soru sormak isteyen var mı? CMK 225 madde çok açık.

Cumhuriyet Savcısı: İddianame ile bağlıyız.

Mahkeme Başkanı: Hüküm ancak hakkında dava açılan fail ve fiil hakkında verilir. Üçüncü şahıslar hakkında araştırma yapma yetkimiz ve görevimiz yok. Burası savcılık değil. Biz burada soruşturma yapmıyoruz. Kovuşturma yapıyoruz ve sanıklara hasren. Anlatabildim mi? Başka bir sorunuz varsa buyrun. Sorunuz var mı?

Avukat Süleyman Kavak: Başkanım biz bu kadar sıklıkla neden arandığını merak ediyoruz.

Mahkeme Başkanı: Sizin merakınızı tatmin etmek gibi bir zorunluluğumuz yok. Sizi memnun etmek gibi kaygımız yok. Tamam mı?
Mahkeme Başkanı: İtiraz edin

***

Avukatın Olcay Kılavuz'la ilgili basına yansımış iddialar olduğunu hatırlatması üzerine de Mahkeme Başkanı "Biz basına yansımış iddiaları araştırmıyoruz. Bizim görevimiz basına yansımış iddialar değil. Burada soruşturma yapmıyoruz bakın karıştırmayın. Müdahale etmeyin. Biz burada soruşturma yapmıyoruz. Sanıkları yargılıyoruz. İkisini birbirine karıştırmayın" yanıtını verdi.

***

Mahkeme Başkanı: (PTS kayıtlarına istinaden) Dosyayla bir ilgisi yok, başka bir soru sorun
Avukat Ali Yücel: Sayın başkanım dosya kapsamında bu tutanaklar var
Mahkeme Başkanı: Yargılanan başka şahıs yok, sanıklardan başka
Avukat Ali Yücel: Sorumu tamamlayayım
Başkan: Reddedildi
Avukat Ali Yücel: Sayın başkanım sorumu tamamlayayım ben bu şahısları sormayacağım. Yani şahısları sormayacağım
Mahkeme Başkanı: Başka araç bizim davamızın konusu değil. Başka şahıs da bizim davamızın konusu değil. Başka bir soru sor
Avukat Ali Yücel: Sayın başkanım dosya kapsamında bu veriler var. Sayın başkanım tutanak tutulmuş
Mahkeme Başkanı: Verilerin olması bizim davamızın konusu değil. Başka bir sorunuz var mı?
Avukat Ali Yücel: Yani sayın başkanım dosyadaki veriler nasıl davanın konusu olamaz?
Mahkeme Başkanı: Biz sadece sanıklarla ve onlara istinat edilen fiillerle bağlıyız
Avukat Ali Yücel: Olayı gerçekleştirdiği esnada müşterek faillere ulaşabilmek adına maddi gerçeğe ulaşabilmek adına soru sorma hakkımızın önlendiği kanaatindeyiz. Bu tutanaklar dosya kapsamında var başkanım
Mahkeme Başkanı: Tamam, reddedildi

Kaynak:DW Türkçe

Öne Çıkanlar