Sahte diploma skandalı büyüyor: YTÜ'deki soruşturma dolandırıcıların yöntemini açığa çıkardı

Sahte diploma skandalı büyüyor: YTÜ'deki soruşturma dolandırıcıların yöntemini açığa çıkardı
Gazeteci Murat Ağırel, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde sahte diploma skandalı yaşandığını köşesine aldı.

Geçtiğimiz haftalarda sahte üniversite ve sahte diploma olayları kamuoyunun gündemindeydi. Zaman zaman Türkiye’de sahte diplomalı doktorlar ve mimarlar çıksada son zamanlarda özellikle sahte üniversite skandalından sonra durum kontrolden çıkmış gibi.

Yeni Pazar Üniversitesi adı altında sahte diploma veren bir üniversite çıkmasının akabinde internette sahte diploma satan sitelerin olduğu anlaşıldı.

Diplomayı satan kişiler diplomaların garantili olduğunu da vurguluyordu. Bu garantinin nasıl sağlandığı merak konusu ancak YÖK’ün açtığı bir soruşturmaya göre devlet üniversitelerinden 11 kişinin sahte diploma aldığı belirlendi.

Cumhuriyet'ten Murat Ağırel’in aktardıklarına YTÜ’de açılan soruşturma sahte diplomanın talep edenlere nasıl verildiğini gözler önüne seriyor.

Ağırel olayı şöyle anlattı:

İddiaya göre devlet üniversitesinden 11 kişi sahte diploma almış. Dolandırıcılar, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrenci işlerindeki yetkili bir kişinin kimlik bilgileri ile adına bir telefon hattı çıkarıyorlar. Çıkardıkları hat ile e-imza alıyorlar. Bu e-imzayı Hatay Müşavirler Odası’ndan teslim alıyorlar. Aldıkları e-imza ile de proliz adlı sisteme girip değiştirme işlemlerini yapıyorlar.

Hiç kimse yapılan işlemi sorgulamamış. E-imza hizmetini veren TÜRKTRUST firması, 100 üniversitenin kullandığı proliz sisteminin firması en ufak bir sorgulama yapmamış.

TÜRKTRUST firması e-imza satan şirket. Proliz sistemi ise tüm akademik ve idari fonksiyonları birbirine bağlayan bir öğrenci bilgi sistemidir.

Şu anda 2024 yılı için tespit edilen 11 kişi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar