Rusya, Tahıl Koridoru anlaşmasını yenilememe kararı aldı

Rusya, Tahıl Koridoru anlaşmasını yenilememe kararı aldı
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ve Rusya’nın tahıllarının İstanbul Boğazı üzerinden dünyaya dağıtılmasını öngören anlaşmanın 18 Mayıs itibarıyla yenilenmeyeceğini duyurdu.Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından...

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ve Rusya’nın tahıllarının İstanbul Boğazı üzerinden dünyaya dağıtılmasını öngören anlaşmanın 18 Mayıs itibarıyla yenilenmeyeceğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Tahıl Koridoru anlaşmasının 18 Mayıs'ta son bulmasının ardından, Rusya anlaşmayı yenilememe kararı aldı.

Reuters’ta yer alan habere göre Rusya, BM’nin aracılık ettiği Karadeniz tahıl anlaşmasının uzatılmayacağı kararı aldı.

Rusya dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, "Beş sistemik sorunun çözümünde ilerleme kaydedilmeden Karadeniz girişiminin 18 Mayıs'tan sonra daha fazla genişletilmesi hakkında konuşmaya gerek yok" denildi.

Tahıl Koridoru’nun amacına hizmet etmediği ve sadece Ukrayna’ya ihracatına yarar gösterdiği vurgulanan açıklamada, bu konuda Batılı ülkelerin de sözlerini yerine getirmediği belirtildi.

Açıklamada, "Şu anda 1 milyon tondan fazla gıda taşıyan 28 gemi Türkiye karasularında denetim bekliyor" denildi.

Anlaşmayı yenilemeyeceklerini açık bir dille ifade eden Rus yetkililer, bazı taleplerin ve verilen sözlerin yerine getirilmesi durumunda anlaşmaya bir taraf olarak devam edebileceklerini söylediler.

BU TALEPLER GERÇEKLEŞİRSE ANLAŞMA YENİLECEK

Batılı güçler, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Rusya'ya sert yaptırımlar uyguladı. Gıda ve gübre ihracatına yaptırım uygulanmıyor, ancak Moskova ödemeler, lojistik ve sigorta üzerindeki kısıtlamaların sevkiyatların önünde bir engel olduğunu söylüyor.

Dışişleri bakanlığı, Rusya Tarım Bankası'nın (Rosselkhozbank) SWIFT ödeme sistemine yeniden bağlanması gerektiğini, tarım makineleri ve parçalarının tedarikinin yeniden başlatılması gerektiğini ve sigorta ve reasürans üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini söyledi.

Diğer talepler arasında limanlara erişim, Rusya'nın kimyasalı Ukrayna limanına pompalamasına izin veren Togliatti-Odesa amonyak boru hattının yeniden başlatılması ve gıda ve gübre ihracatı yapan Rus şirketlerinin varlıklarının ve hesaplarının blokesinin kaldırılması yer alıyor.

Öne Çıkanlar