Prof. Dr. Bektaş’tan Karadeniz için kritik uyarı: 6,6 büyüklüğünde deprem bekleniyor!
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’de son yıllarda artan heyelan ve sel gibi doğal afetlerin yanı sıra bölgede büyük bir deprem riski bulunduğunu belirtti. Karadeniz Fayı’nın aktif olduğunu vurgulayan Bektaş, "AFAD verilerine göre Karadeniz sahili her an 6,6 büyüklüğünde ya da daha büyük bir depreme hazır olmalıdır" dedi.
Karadeniz Fayı sahili tehdit ediyor
Son yıllarda Doğu Karadeniz’de artan heyelan, taş düşmesi ve sel gibi afetlere ek olarak deprem riski de tartışılıyor. Trabzon’un Akçaabat ilçesinde meydana gelen 3,2 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Bektaş, Karadeniz Fayı’nın aktif olduğunu ve bölgenin büyük bir deprem potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
"Trabzon-Rize sahili, iki büyük deprem kuşağı arasında yer alıyor. Güneyde Kuzey Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fayları, kuzeyde ise Karadeniz Fayı sahili tehdit ediyor. 2012’de Trabzon açıklarında 5,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve artçıları Trabzon’a kadar uzandı. Bu, bölgedeki fayların gerilim altında olduğunu gösteriyor" dedi.
Sahil kesimleri daha riskli
Bektaş, Karadeniz sahilinin kuzey ve güneyden deprem kuşaklarıyla çevrili olduğunu belirterek, "AFAD verilerine göre önümüzdeki 50 yıl içinde Karadeniz Fayı 6,6 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Yüzde 90 olasılıkla böyle bir deprem bekleniyor, ancak yüzde 10 ihtimalle daha büyük bir sarsıntı da yaşanabilir" dedi.
Özellikle sahil bölgelerinin risk taşıdığına dikkat çeken Bektaş, "Sahildeki kumsal alanlar, depremin büyüklüğünü artırıyor. Yapı stokunun bu riske uygun hale getirilmesi şart" ifadelerini kullandı.
Depremler heyelanları tetikliyor
Bölgedeki heyelanların sadece yağıştan değil, depremlerden de etkilendiğini vurgulayan Bektaş, "2012’den bu yana Karadeniz sahilinde ve denizde 3 büyüklüğünde depremler artış gösterdi. Çamlıhemşin’de 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından Artvin’de birçok heyelan meydana geldi. Küçük ve orta ölçekli depremler, yamaçlarda çekiçleme etkisi yaparak stabil olmayan yapıları harekete geçiriyor. Heyelanlar; yağış, yer çekimi ve bölgenin depremselliği nedeniyle artıyor" dedi.
Bektaş, Doğu Karadeniz’de yapılaşmanın deprem ve heyelan riskleri göz önünde bulundurularak planlanması gerektiğini vurgularken, bölgenin afet risklerine karşı acil önlem alması gerektiğini ifade etti.
Kaynak:DHA